Fred Astaire

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5936

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fred Astaire a fost un actor, cantaret si dansator american, s-a nascut la 10 mai 1899 in Omaha si a murit in data de 22 iunie 1987. Fred Astaire, pe numele sau intreg Friederich Emanuel Austerlitz, a fost fiul lui Johannei "Ann" si Frederic "Fritz" Austerlitz.





Fred Astaire


Fred Astaire




Desi Fred Astaire a refuzat initial sa ia lectii de dans, el o imita foarte usor pe sora sa care dansa stept, dar lua si lectii de pian, acordeon si clarinet. Acestia erau oarecum rivali, dar si-au dat seama pe parcurs de puterile lor, de rezistenta lui si de talentul ei maret.


Cand tatal lor si-a pierdut locul de munca, intreaga familie s-a mutat in New York pentru a da startul carierei copiilor. Cei doi frati si-au luat numele de "Astaire" in 1905 si au fost invatati sa vorbeasca, sa cante si sa danseze, pregatindu-se pentru elaborarea unui spectacol.


Spectacolul pregatit de cei doi s-a numit " Juvenile Artists Presenting an Electric Musical Toe-Dancing Novelty", dupa care, Fred si Adele au semnat un contract important si au jucat faimosul "Orpheum Circuit", nu numai in Omaha, ci si in alte orase din Statele Unite. La scurt timp, Adele a crescut si era mai inalta decat Fred, iar perechea nu mai era la fel. Astfel, familia a decis sa se retraga doi ani din lumea spectacolelor.





Fred si Adele Astair


Fred si Adele Astaire




Cei doi deveneau tot mai buni, mai ales cand au inceput sa danseze tot mai mult step. Stilul de dans le era inspirat de Bill "Bojangles", Robinson si John ""Bubbles" Sublet. Cariera lor a avut o traiectorie interesanta, pana in 1932, cand Adele s-a casatorit, iar Fred a plecat sa-si consolideze de unul singur o cariera in lumea dansului.


In anul 1933, Fred Astaire a dansat in primul sau film, „Dancing Lady". Dupa un an a aparut in productia muzicala RKO, "Flying Down to Rio". Aici a intalnit-o pe dansatoarea Ginger Rogers, impreuna cu care a realizat un numar de dans, "The Carioca".


Proiectul a avut succes si a reusit sa salveze compania producatoare, care se afla in prag de faliment. Pentru ca fanii acestui film au vrut sa ii vada din nou dansand pe cei doi, compania RKO a realizat "The Gay Divorcee", film bazat pe un spectacol de-al lui Fred Astaire pe Broadway.



A urmat apoi aparitia dansatorului in "Night and Day" si in premiatul "Oscar The Continental". Fred Astaire era bun prieten cu dansatoarea Ginger Rogers, insa fiecare isi dorea apreciere si faima individuala. Astaire ajunge sa joace singur in "Damsel in Distress" dupa sase filme in care a jucat alaturi de dansatoarea amintita, insa acest proiect a fost un esec, iar cuplu s-a reunit, tot sub bagheta celor de la RKO, in "Carefree", in anul 1938.


Mai joaca apoi in "The Story of Vernon" si "Irene Castle", dupa care Fred Astaire decide sa joace singur, neavand prea mare succes. Dupa un timp o va intalni pe cea care a fost partenera sa preferata. Este vorba de Rita Hayworth, alaturi de care a aparut in anul 1942 in "You'll Never Get Rich" si in 1946 in productia "You Were Never Lovelier".


Alte partenere de dans au fost Lucille Bremer, Betty Hutton, Jane Powell, Cyd Charisse și Barrie Chase, insa succes precum a avut cu prima sa partenera, Ginger Rogers, n-a avut alaturi de niciuna. Acestia au mai jucat impreuna in 1949 in productia "The Barkeleys of Broadway".





Fred Astair si Ginger Rogers


Fred Astaire si Ginger Rogers




Fred Astaire a castigat niste premii Emmy in perioada 1950-1960, iar apoi s-a concentrat pe actorie, lansand dansul pe a doua pozitie. A jucat in mai multe filme, precum "On the Beach" si "Towering Inferno", in 1974. Pentru ce-l de-al doilea film amintit, actorul dansator a fost nominaliza la Premiul Oscar.


In anul 1981, cand trecusera aproape 10 ani de cand nu a mai dansat in fata publicului, Fred Astaire a primit un premiu pentru intreaga sa activitate, distinctie oferita de Institutul American de Film.





Fred Astair


Fred Astaire




De-a lungul vietii, Fred Astaire a jucat in 31 de muzicaluri, cariera sa dedicata filmului si dansului durand, in totalitate, 76 de ani. Artistul a fost numit de catre Institutul American de Film al cincilea mare star masculin din toate timpurile.


Gene Kelly, cel pe care il cunoastem din "Dancing in the rain" si care este si el un artist desavarsit al dansului, spunea ca: "Istoria filmelor cu dans incepe cu Astaire". Sunt multi dansatori clasici si coregrafi care il apreciaza si ii recunosc importanta si influenta.