Categorii | Educatie |
---|---|
Taguri | Rusia, Sefi de stat |
Ultima actualizare | Marti 5 august 2014 |
Vizualizari | 22302 |
In secolul al 16-lea, in 1533 Ivan al IV-lea, cunoscut si sub numele de Ivan cel Groaznic, a mostenit tronul Rusiei. Pe vremea aceea avea numai 3 ani, drept pentru care a obtinut puterea abia in 1547. El a fost incoronat primul tar din istoria Rusiei.
Ivan a extins teritoriul Rusiei: i-a invins pe tatari in 1552 si le-a cucerit capitala Kazan, in 1554-56 a cucerit Astrahanul, si desi in 1571, hanul Crimeei a capturat si dat foc Moscovei, in anul urmator rusii, condusi de Ivan, i-au invins. In 1582, tarul a cucerit hanatul Sibir, cel care a dat ulterior numele sau Siberiei.
Intre timp, Ivan s-a transformat intr-un tiran. In 1565 si-a format o armata personala, numita Opricina, din oameni complet loiali, care ucideau pe oricine suspectat de a fi inamicul tarului. In 1570, armata lui au jefuit Novgorodul deoarece credea ca novgorodienii colaborarau cu polonezii, dusmanii lui Ivan. Au masacrat locuitorii, omorandu-i cu miile. Mitropolitul Moscovei l-a acuzat pe Ivan de cruzime si drept urmare, acesta a fost strangulat.
Ivan cel Groaznic a conceput metode oribile de torturare si ucidere pentru cei pe care ii suspecta ca ii erau dusmani. Si-a ucis chiar si fiul, mostenitorul sau, lovindu-l cu toiagul sau cu varf de fier. Ivan a murit, in sfarsit, in 1584.
Fiul lui Ivan, Feodor a fost un conducator slab. A murit in 1598 fara a lasa nici un mostenitor. Cu toate acestea, el i-a transformat pe tarani in iobagi, si le-a luat dreptul de a pleca de la stapanii lor.
Cumnatul lui Feodor, Boris Godunov, a fost convins sa preia tronul Rusiei, sfarsind astfel dinastia Rurik. Din pacate, Rusia a suferit de foametea din 1601 pana in 1603, iar cand Boris a murit pe neasteptate in 1605, Rusia a intrat intr-o perioada de framantari.
In 1603, un om isi face aparitia in Polonia, pretinzand ca e cel mai tanar fiu al lui Ivan cel Groaznic, Dmitri. In realitate, lui Dmitri i-au taiat gatul in 1591. Cu toate acestea, pretinsul Dmitri a strans o armata de polonezi si rusi rebeli, dupa care a avansat spre Moscova, in 1605. Boris murise, ceea ce a favorizat capturarea Moscovei, unde Dmitri a devenit tar. Totusi, domnia lui a fost de scurta durata. A fost inlocuit de Printul Vasili Shusky in 1606, dupa care Rusia a cazut in anarhie. Au urmat mai multe revolte si pacea n-a fost restaurata decat in 1613, cand un Mihail Romanov a devenit tar al Rusiei.
In 1645, acesta a fost urmat de fiul sau, Aleksei Mihailovici cunoscut sub numele de „cel bland". In timpul domniei sale, ucrainenii, care erau condusi de polonezi, au solicitat Rusiei sa le ofere protectie. In 1654 au format o uniune cu ea, iar polonezii au pornit razboiul impotriva rusilor, dar au fost invinsi. In 1667 Rusia a cucerit tot estul Ucrainei, pe la Dneiper si Kiev pana la Smolensk.
In 1649, Alexei a dat un nou cod de legi prin care taranii pierdeau vestigiile de libertate.
Totusi, in anii 1670-71, un cazac pe nume Stepan Razin a condus o revolta impotriva proprietarilor rusi. Revolta sa a fost inabusita si el a fost executat.
Alexei a fost urmat de fiul sau, Fiodor al III-lea (1676-1682), care a fost urmat de o marele tar Petru.
Petru cel Mare
Din cauza faptului ca fratele mai mare al lui Fiodor, Ivan avea o inteligenta scazuta, patriarhul a convocat o sedinta in urma caruia, fratele vitreg al lui Ivan, Petru, a fost proclamat tar, desi avea doar 9 ani.
La scurt timp dupa, sora lui Ivan, Sofia a organizat o lovitura de stat, dar n-a reusit sa-l indeparteze pe Petru de pe tron. In schimb, Ivan a fost facut si el tar si a domnit alaturi de el. Cum ambii baieti erau minori, Sofia le-a fost regenta.
In 1689, Sofia a complotat pentru a obtine tronul, dar sustinatorii lui Petru au organizat o lovitura de stat si au trimis-o la o manastire, iar in locul ei, regenta a fost numita mama lui Petru.
Petru nu a castigat puterea decat in 1694, iar cand s-a intamplat acest lucru, era determinat sa puna Rusia la punct si sa o modernizeze. In anii 1696-97, Pentru a calatorit in vest, timp in care, adeptii Sofiei au organizat o rebeliune. Cu toate acestea, rebeliunea a fost zdrobita si cand Petru s-a intors a executat peste 1000 de oameni.
Intre timp, Petru si-a dezvoltat planul de a moderniza Rusia, a construit o flota navala si in 1696 le-luat turcilor Azovul. A incurajat comertul extern, traducerea cartilor straine in limba rusa, construirea fabricilor, pentru care a chemat tarani sa lucreze in ele. A reformat guvernul si administratia si a introdus calendarul iulian. A introdus in vestimentatia femeilor rochiile dupa moda vestica si le-a interzis boierilor sa poarte barbi.
Cand Patriarhul a murit in 1700, Petru a refuzat sa-l inlocuiasca. In schimb, a format un corp numit Sfantul Sinod pentru a conduce Biserica Ortodoxa Rusa. Biserica a fost subordonata tarului si era menita sa-l serveasca.
Petru cel Mare a construit un port in nord-vestul Rusiei, numit Sankt-Petersburg. Noul oras a fost construit intre anii 1703-1712. Un mare numar de tarani au fost adusi sa munceasca aici si mii au murit din cauza conditiilor dure. Petru i-a impus poporului sau, taxe mari de impozitare.
In 1700 Petru a intrat in razboi cu Suedia, (Polonia si Danemarca fiind aliatii sai), razboiul care a devenit cunoscut sub numele de Marele Razboi Nordic. Tot in anul 1700, rusii au fost invinsi la Neva, dar in 1709 cand suedezii au invadat Ucraina, au fost zdorbiti in batalia de la Poltava. In 1721, rusii si suedezii au facut pace, iar Rusia a castigat Estonia si pamant in jurul Golful Finlandei.
Cu toate acestea, Petru cel Mare a avut mai putin succes impotriva turcilor. In 1710 a pornit razboiul impotriva lor, dar in 1711 armata sa a fost invinsa si el a fost obligat sa faca pace si sa returneze Azovul.
In anul 1724, Petru a fondat Academia Rusa de Stiinte.
Cu 3 ani inainte de a muri, in 1722, a adoptat o lege, prin care tarului ii revenea numirea succesorului sau.
Dupa moartea sa, in 1725, la tron a urmat tarina Ecaterina I.
In secolul al XIX-lea, Alexandru al II-lea a fost cel care a pus capat Razboiului Crimeei, stabilind pacea prin Tratatul de la Paris in anul 1856.
Alexandru al II-lea a fost un tar reformator. Marea sa realizare a fost abolirea iobagiei in 1861. Taranii au primit pamanturi de la latifundiari, insa acestia au fost compensanti prin anumite taxe pe care le plateau acestora. Deci, taranii au fost impovarati cu plati grele pentru multi ani. Mai mult, in anul 1864, Alexandru a infiintat consilii locale alese, iar in 1864 sistemul judiciar a devenit independent.
Cu toate acestea, reformele lui Alexandru nu au impiedicat miscarile revolutionare sa se inteteasca. Diferite incercari de a-l asasina pe tar au fost facute in anii 1866, 1867 si 1879, cand trenul imperial a fost deraiat. Ultima incercare, insa, a fost reusita si Alexandeu al II-lea a fost in cele din urma asasinat in martie 1881 cand un om pe nume Ignatie Grinevitsky a aruncat cu o grenada in el.
Alexandru al II-lea a fost inlocuit de Alexandru al III-lea.
Acestia au fost cei mai importanti tari rusi.