Cum să-ți cureți și întreții orteza?

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareMiercuri 16 martie 2022
Vizualizari561

Voteaza & Distribuie

Descriere

Orteza este adesea necesara pentru recuperarea pacientului. De aceea, menținerea suprastructurii și curatarea ei sau înlocuirea sistemelor de căptușeală sunt importante pentru a le menține pe deplin funcționale, pentru a ajuta la programele de reabilitare de terapie fizică, a le extinde durata de viață și a ajuta pacienții să-si mențină cursul în timpul recuperării. De asemenea, atunci când orteza nu este curățată în mod regulat, nu numai că prinde un miros, dar poate provoca și probleme de sănătate, cum ar fi foliculita, pecingine și chiar infecții cu stafilococ. Întreținerea zilnică și săptămânală și înlocuirea periodică a setului de căptușeală vor prelungi durata de viață a ortezei și vor face dispozitivul mai confortabil de purtat.

Probabil iti adresezi următoarele întrebări:

  • Dar cum pot fi curățate căptușelile fără a le distruge?
  • Le pot usca?
  • Când trebuie înlocuite?

Sunt multe întrebări de luat în considerare atunci când vine vorba de îngrijirea ortezelor. Suntem aici pentru a împărtăși răspunsuri legate de întreținerea și înlocuirea căptușelii, pentru a ajuta pacienții să profite la maximum de tratamentul lor și să continue drumul către o recuperare de succes.

Ce este o căptușeală și de ce este importantă?


Căptușeala este o parte esențială a unei orteze și oferă confort și stabilitate optime pentru pacienții de toate tipurile și dimensiunile care folosesc o orteză pentru a trata și gestiona diverse afecțiuni sau leziuni ale membrelor inferioare și superioare. Ele sunt importante deoarece servesc ca o barieră de protecție între pielea pacientului, partea rănită a corpului și orteză pentru a oferi o mai bună conformitate și confort. Fără căptușeală, pacienții pot deveni expuși riscului de iritație a pielii, erupții cutanate și chiar răni dureroase.

Când trebuie înlocuită căptușeala?


Nu există un program stabilit cu privire la momentul înlocuirii unui sistem de căptușeală, deoarece depinde de timp și de utilizare pentru fiecare caz. Dacă un pacient crede că orteza se potrivește diferit de-a lungul timpului sau se simte inconfortabil, ar trebui să se consulte cu medicul sau terapeutul, astfel încât să poată verifica aparatul și/ sau căptușeala pentru posibile probleme sau ajustări care ar putea fi necesare. Dacă curelele sau cusăturile se rup, sau dacă pacientul observă o reducere a grosimii căptușelii care în timp va începe să-și piardă din eficacitate, poate fi timpul să înlocuiești căptușeala.

Un alt motiv pentru a înlocui căptușeala este dacă potrivirea s-a schimbat din cauza uzurii pe termen lung sau a modificărilor stării pacientului. O orteza care nu este corect montată și întreținută cu o căptușeală adecvată poate face mai mult rău decât bine. Dacă orteza devine inconfortabila, întreabă un medic sau terapeut despre opțiunile suplimentare pentru a rezolva orice probleme sau disconfort.

Pot curăța o căptușeală în loc să cumpăr una nouă?

Da. Captuseala poate fi înlocuită și curățată cu ușurință fără a fi nevoie de instrumente sau materiale personalizate. Toate dispozitivele vin cu un set de instrucțiuni de urmat pentru curățare.

Cum curăț o căptușeală?


În general, un săpun blând sau detergent de rufe și apă rece vor curăța căptușeala. Ar trebui să usuci căptușeala la aer sau să o lași la soare pe o funie de rufe. Nu-ți recomandăm să pui căptușeala în uscător. Un amestec de bicarbonat de sodiu și o cantitate mică de oțet îți poate menține aparatul curat și ajuta la controlul mirosurilor. Există produse de curățare naturale sau pe bază de plante disponibile care își vor face treaba.