Categorii | Sanatate |
---|---|
Taguri | |
Ultima actualizare | Marti 5 august 2014 |
Vizualizari | 3608 |
aloe vera
Aloe vera e folosita in tratamentul a diferite afectiuni ale pielii si parului, pe langa stimularea procesului de digestie.
Aloe vera este o planta suculenta, adica poate stoca apa in frunze, tulpini si radacini. Acest lucru explica aspectul umflat si carnos al plantei aloe vera, care creste in special in climate aride.
Considerata a fi originara din Africa de Nord, Peninsula Arabica si Madagascar, planta de aloe vera poate fi gasita astazi si in India si alte zone aride. Este un membru al genului aloe, care include circa 400 de specii de plante suculente ce infloresc.
Aloe vera a fost o parte integranta a tratamentului pe baza de plante medicinale traditionale sau pentru o serie de afectiuni. Beneficiile acestei plante miraculoase sunt atribuite in principal continutul nutritiv ridicat si prezentei anumitor substante chimice cum ar fi manane, antrachinone si lectine, ideale pentru tratarea problemelor pielii si parului si altor probleme de sanatate comune.
Gelul de aloe vera, derivat din frunzele carnoase ale plantei, a fost folosit de mii de ani pentru proprietatile sale vindecatoare si calmante. Grecii si romanii antici au folosit aceasta "planta magica" pentru tratarea ranilor, arsurilor si infectiilor pielii.
Chiar si astazi, beneficiile aloe vera pentru piele sunt recunoscute pe scara larga in intreaga lume, si acesta este motivul pentru care aloe vera este un ingredient intr-o gama larga de produse cosmetice folosite pentru imbatranire, riduri, acnee si eruptii cutanate.
Aloe vera calmeaza si hidrateaza pielea uscata si eruptiile de pe piele si accelereaza vindecarea ranilor, muscaturilor de insecte, acneei si arsurilor. Se poate dovedi extrem de utila si pentru tratarea arsurilor solare, eczemelor si psoriazisului si pentru reducerea petelor pigmentare, in afara de exfolierea celulelor moarte ale pielii pentru a oferi o piele stralucitoare si radianta.
Caderea parului este una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne confruntam, problema cauzata de alimentatia deficienta, de nivelul ridicat de poluare si de folosirea produselor dure de coafare. Aloe vera poate ajuta la reducerea caderii parului asa cum poate stimula cresterea parului. Enzimele prezente in aceasta planta stimuleaza productia de fire noi de par si, in acelasi timp, hidrateaza firul de par.
Aloe vera este un excelent balsam de par, netezind parul cret greu de aranjat. In afara de acestea, aloe vera se poate dovedi eficienta pentru seboree, care poate fi o importanta cauza a caderii parului la unele persoane. Seboreea este afectiunea declansata in cazul in care glandele sebacee produc prea mult sebum. Daca sebumul se acumuleaza pe scalp, foliculii de par se pot deteriora si pot provoca caderea excesiva a parului.
Aloe vera este cunoscuta pentru o serie de alte beneficii pentru sanatate. Este deosebit de benefica pentru sistemul digestiv, deoarece calmeaza tractul digestiv. Aloe vera are proprietati antiinflamatorii, antivirale si antibacteriene. Practic, aloe vera contine multe substante nutritive, inclusiv polizaharide, aminoacizi, enzime, vitamina A, C, E si B12, calciu, magneziu, sodiu, germaniu si zinc. Prezenta acestor nutrienti esentiali explica beneficiile aloe vera enumerate mai jos:
* Aloe vera este un agent de curatare natural uimitor datorita proprietatilor de detoxifiere. Curata sistemul digestiv si sistemul circulator si, de asemenea, rinichii, ficatil, vezica urinara si colonul.
* Aloe vera ofera ajutor in indigestie si arsuri la stomac si stimuleaza vindecarea ulcerului gastric.
* Gelul de aloe vera faciliteaza functionarea sistemului digestiv si usureaza afectiuni cum sunt colita si sindromul colonului iritabil.
* Datorita proprietati antiinflamatorii, aloe vera amelioreaza durerile articulare si rigiditatea asociate cu artrita.
* Aloe vera atunci cand e administrata intern, poate actiona ca un laxativ in ideea stimularii fluxului intestinal si, prin urmare, poate trata constipatia.
* Aloe vera poate fi benefica si pacientilor cu diabet zaharat datorita capacitatii sale de a miscora cantitatea de zahar din sange.
* Aloe vera intareste sistemul imunitar si distruge bacteriile si alti agenti patogeni.
* Aceasta planta miraculoasa creste rata metabolismului, care, la randul lui, ajuta la arderea caloriilor. Acesta este motivul pentru care se considera ca sucul de aloe vera este de mare ajutor in mentinerea greutatii corporale ideale.
* In afara de acestea, aloe vera ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la scaderea nivelului de trigliceride si lipide din sange.
Cu atat de multe beneficii pentru sanatate, aloe vera a castigat pe buna dreptate titlul de "planta minune". Insa aceasta planta poate provoca anumite efecte secundare, mai ales in cazul utilizarii excesive. Suprautilizarea si excesul intern de aloe vera poate scadea nivelul de potasiu din organism si poate determina dezechilibre hidrice. Unele dintre posibilele efecte secundare ale utilizarii excesive de aloe vera sau pentru o perioada lunga de timp sunt diaree, crampe stomacale, slabiciune musculara si ritm cardiac neregulat.
Cu toate acestea, aplicarea topica nu a fost gasita sa provoace efecte secundare, cu exceptia cazului in care un individ este alergic la aloe vera. Luand in considerare beneficiile mentionate mai sus dar si eventualele efecte secundare, este recomandat sa se foloseasca aceasta planta cu moderatie si sub indrumarea unui specialist.