Categorii | Cultura |
---|---|
Taguri | Pictura |
Ultima actualizare | Marti 5 august 2014 |
Vizualizari | 42337 |
Mostenirea culturala lasata in urma de marii pictori ai lumii a supravietuit trecerii timpului si si-a stabilit un loc bine definit in istoria artei. In zilele noastre, chiar si cei mai putin pasionati de arta pot identifica cu usurinta picturi celebre apartinand unor artisti faimosi. Iata, asadar, zece dintre cele mai renumite lucrari de arta care cu siguranta pot fi recunoscute oricand.
1. Gioconda
Gioconda, de Leonardo da Vinci
Cunoscuta si sub numele de Mona Lisa, Gioconda este o pictura celebra realizata de Leonardo da Vinci in secolul al XVI-lea. Actualmente este expusa in cadrul Muzeului Luvru din Paris. Mona Lisa este, pe buna dreptate, cea mai cunoscuta si cea mai vizitata pictura din lumea, dar si cea mai parodiata.
Expresia enigmatica a Giocondei a fost dintotdeauna subiect de fascinatie. S-a discutat mult pe marginea secretului ce se ascunde in spatele acestui zambet. O remarca interesanta legata de zambet este ca poate fi perceput mai bine daca figura este privita in ochi, decat daca ne uitam direct la gura. Specialistii au explicat acest aspect prin maiestria lui da Vinci de a reda in pictura sa o dinamica spectaculoasa a muschilor fetei Giocondei. Aceasta dinamica determina efecte optice la nivelul perceptiei ochiului uman, care creeaza alterari subtile ale emotiilor emanate de Gioconda.
Capela Sixtina{title}
Crearea lui Adam, pictata pe Capela Sixtina de Michelangelo
Pictata de Michelangelo Buonarroti intre anii 1508-1512, Capela Sixtina de la Vatican este una dintre cele mai valoroase lucrari de arta ale Renasterii. Cuprinde fresca Judecata de Apoi, dar si alte picturi realizate de Sandro Botticelli. Dintre toate cele noua scene din cartea Genezei pictate de Michelangelo, cea mai cunoscuta este Crearea lui Adam, pe aceeasi treapta cu Gioconda lui Leonardo da Vinci din punct de vedere al notorietatii si al impactului asupra culturii.
Celebra scena a mainii lui Dumnezeu si a lui Adam care tind sa se atinga a fost reprodusa in multe alte lucrari si folosita intr-o multitudine de contexte, de la clipuri publicitare la parodii. De asemenea, pictura a fost folosita in multe pelicule, inclusiv in Ingeri si Demoni, ecranizare a romanului omonim scris de Dan Brown, cu Tom Hanks in rolul principal.
Cina cea de Taina{title}
Cina cea de Taina, lucrare celebra a lui Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci a realizat la sfarsitul secolului al XV-lea o alta lucrare celebra, Cina cea de Taina, ce ilustreaza scena descrisa in Evanghelia dupa Ioan in timpul ultimelor zile de viata ale lui Iisus Hristos, cand Hristos anunta ca unul dintre cei doisprezece apostoli l-a tradat.
Cina cea de Taina a fost, la randul ei, subiect de speculatie. S-a discutat intens pe marginea potentialelor mesaje ascunse si indicii care ar putea fi plasate de pictor in celebra sa lucrare. Una dintre cele mai cunoscute speculatii este legata de ideea potrivit careia personajul din dreapta lui Hristos nu ar fi Apostolul Ioan, ci o femeie, mai exact Maria Magdalena.
Guernica{title}
Guernica, capodopera lui Pablo Picaso
Poate cea mai cunoscuta pictura a secolului al XX-lea este Guernica, lucrare a pictorului spaniol Pablo Picaso. Lucrarea a fost finalizata in 1937 si a fost gandita in ideea de a ilustra suferinta pricinuita de razboi si, in acelasi timp, de a reprezenta un simbol a pacii.
Dupa expozitia de la Paris, unde Guernica a fost prezenta, pictura a luat drumul marilor capitale europene, dar si al oraselor importante din Statele Unite si din continentul sud-american, intr-un turneu amplu de "promovare". Ulterior a fost readusa in Spania si, in prezent, poate fi vizitata la Muzeul Regina Sofia din Madrid.
Nasterea lui Venus{title}
Nasterea lui Venus, lucrare celebra a lui Sandro Botticelli
In 1486, Sandro Botticelli realizeaza o lucrare artistica ce avea sa devina una dintre cele mai importante picturi ale umanitatii. Descrie nasterea zeitei Venus, ce se ridica din spuma marii si se indreapta spre mal intr-o scoica. Pictura este una dintre cele mai reprezentative pentru perioada Renasterii.
In prezent, Nasterea lui Venus se afla la Galeriile Uffizi din Florenta, Italia si se alatura unei colectii impresionante de picturi ale lui Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Titian, Michelangelo, Raphael sau Caravaggio.
Noaptea Instelata{title}
Noaptea Instelata, pictura in ulei realizata de Vincent van Gogh
Noaptea Instelata este o lucrare celebra a lui Vincent van Gogh si, in acelasi timp, considerata cea mai buna dintre picturile artistului olandez. Este o lucrare in ulei pe panza ce ilustreaza un peisaj nocturn vazut de la fereastra camerei sanatoriului in care acesta era internat.
Pictura se afla in colectiile Muzeului de Arta Moderna de la New York din anul 1941.
Rondul de Noapte{title}
Rondul de Noapte, cunoscuta pictura a lui Rembrandt
Pictorul olandez Rembrandt Harmenszoon van Rijn a lasat posteritatii una dintre cele mai celebre picturi. Un aspect interesant la aceasta lucrare este ca titlul ei, Rondul de Noapte, i-a fost atribuit dupa ce stratul protector de lac s-a intunecat in timp, dand impresia ca pictura ilustreaza un peisaj de noapte. In realitate, lucrarea poarta numele de "Compania militieneasca a Capitanului Frans Banning Cocq si Locotenentului Willem van Ruytenburch" si infatiseaza un grup de archebuzieri care ies dintr-o curte intunecata afara, in bataia soarelui.
Pictura are niste dimensiuni impresionante (3,63 m x 4,37 m) si este celebra pentru efectele vizuale folosite de pictor, precum dinamica desenului si efectul special al jocului de lumini si umbre.
Fata cu cercel de perla{title}
Fata cu cercel de perla, lucrare semnata de Johannes Vermeer
Fata cu cercel de perla este o lucrare semnata de Johannes Vermeer. Pictura care este considerata o capodopera a pictorului olandez infatiseaza portretul unei tinere fete cu un cercel de perla in urechea stanga, plasat pe un fundal negru.
Pictura a a fost mentionata in literatura si in numeroase pelicule, inspirand chiar crearea filmului cu acelasi titlu, in care au fost distribuiti in rolurile principale Colin Firth si Scarlett Johansson.
Persistenta memoriei{title}
Persistenta memoriei, capodopera lui Salvador Dali
Persistenta memoriei este capodopera lui Salvador Dali, realizata in anul 1931. Infatisand un tarm marin sumbru presarat cu ceasuri parca topite, pictura este una reprezentativa pentru perioada in care a fost realizata si este una dintre cele mai cunoscute si usor identificabile lucrari artistice.
Exista speculatii conform carora sursa de inspiratie a acestui tablou bizar a fost insasi Teoria Relativitatii a lui Albert Einstein.
Fiul omului{title}
Fiul omului, pictura celebra a lui Rene Magritte
In 1964, Rene Magritte picta Fiul omului, un autoportret infatisand un barbat imbracat cu costum, purtand palarie si cravata, iar fata fiindu-i acoperita de un mar verde. In spatele sau se intinde marea. Desi personajul este pictat sumar, marul este redat in cele mai mici detalii.
Doua amanunte interesante sunt legate de pozitia mainii stangi, adusa usor in spate, respectiv de ochiul stang care poate intrezarit privind in sus, catre varful superior al marului.