Tenul este una dintre cele mai expuse părți a corpului nostru, iar, în timp, factorii de mediu ce fac parte din viața noastră cotidiană lasă urme nedorite pe piele. Ridurile și procesul de îmbătrânire reprezintă un subiect sensibil pentru majoritatea persoanelor, fiind însoțite de o importantă încărcătură emoțională asociată atât cu trecerea ireversibilă a timpului, cât și cu schimbarea aspectului fizic. Hai să aflăm, în continuare, de ce apar ridurile fine și cum putem scăpa de ele.
Ce sunt ridurile?
Ridurile reprezintă mici adâncituri vizibile la nivelul pielii și sunt de două categorii: fine dacă au sub 1 mm și profunde, dacă au peste 1 mm.
Care sunt cauzele apariției ridurilor?
Factorii de risc pentru apariția ridurilor se împart în:
Factori intrinseci (îmbătrânirea, statusul hormonal, diferite patologii);
Factori extrinseci (expunerea la radiații ultraviolete, fumatul, dieta, expresiile faciale).
Toți acești factori favorizează subțierea epidermei (stratul exterior al pielii) și pierderea elasticității.
Cum poți scăpa de ridurile fine?
În lipsa unei îngrijiri specifice a tenului, ridurile fine se vor accentua, în timp, și se vor transforma în unele profunde, ce vor necesita un tratament mai intens pentru a putea fi ascunse. Din acest motiv, prevenirea apariției ridurilor și combaterea lor, încă din stadiul de riduri fine, reprezintă cele mai bune metode de abordare.
Controlul factorilor de risc
Factorii intrinseci pot fi mai greu de controlat, însă, din fericire avem o serie de factori extrinseci asupra cărora putem interveni eficient pentru a preveni apariția ridurilor fine. Expunerea la soare este unul dintre principalii factori responsabili de apariția ridurilor. Radiațiile ultraviolete conduc la formarea unor radicali liberi (specii reactive de oxigen) care cresc stresul oxidativ la nivel celular. În timp, aceste specii reactive de oxigen afectează proteinele cheie din structura pielii (colagenul și elastina), determinând pierderea elasticității și apariția ridurilor fine. Inclusiv expunerea de scurtă durată din timpul activităților de zi cu zi contribuie la apariția ridurilor. Și utilizarea corespunzătoare, zilnică, a produselor cosmetice fotoprotectoare reprezintă o modalitate eficientă de minimizarea a efectelor nocive ale radiațiilor ultraviolete. Fumatul are numeroase efecte nocive asupra sănătății și, în plus, favorizează apariția ridurilor prin accentuarea stresului oxidativ la nivelul celulelor pielii. Renunțarea la fumat este esențială atât pentru prevenirea ridurilor, cât și pentru protejarea stării de sănătate.
Produsele cu efect antirid
Elasticitatea pielii și aspectul ei exterior sunt strâns legate de gradul de hidratare. Ridurile pot părea mai accentuate atunci când pielea este deshidratată, motiv pentru care folosirea unor produse hidratante, adaptate tipului de ten, este esențială. Suplimentar, produsele cosmetice antirid conțin o serie de ingrediente care au rolul de a combate stresul oxidativ (vitamina C, vitamina E, coenzima Q10, etc) prevenind, astfel, degradarea colagenului și pierderea elasticității pielii.
Tratamentele injectabile
Combaterea ridurilor fine poate fi realizată cu succes în cabinetul medicului dermatolog prin diferite proceduri minim invazive, precum injectarea unor agenți de umplere (de exemplu acidul hialuronic, derivați de colagen, etc) sau a toxinei botulinice (Botox).
În concluzie, ridurile reprezintă efectul unei multitudini de factori care conduc, în timp, la afectarea fibrelor de colagen și la pierderea elasticității pielii. Controlul expunerii la factori de risc, precum și îngrijirea corespunzătoare a tenului sunt esențiale pentru prevenirea apariției ridurilor fine și menținerea aspectului tânăr al pielii.
Surse informative Manriquez, Juan Jorge, et al. “Wrinkles.” BMJ Clinical Evidence, 2008, p. 1711. Chesak, Jennifer. “Decoding What These 7 Wrinkle Types Might Say About You.” Healthline, 2019, healthline.com/health/beauty-skin-care/wrinkles. Pinsky, Mark. “Efficacy and Safety of an Anti-Aging Technology for the Treatment of Facial Wrinkles and Skin Moisturization.” Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, vol. 10, no. 12, 2017, pp. 27–35.