Ochelarii de sport au lentile speciale, realizate din materiale mai rezistente și mai sigure pentru ochi în timpul practicării unor activități fizice. Dincolo de asta, există mai multe tipuri de astfel de ochelari speciali care au particularități diferite în funcție de sportul pe care îl practici și de nevoile tale. Așadar, dacă nu știi sigur de unde să începi căutarea, iată câteva tipuri de ochelari de sport pe care să le ai în vedere. Ce sunt ochelarii de sport
Rolul unor ochelari de sport nu este doar să aducă acea notă de umbră în zilele cu mult soare sau un plus de stil ținutei. E adevărat că ajută la sporirea contrastului, reduc strălucirea unei suprafețe precum zăpada sau se adaptează la diverse condiții de iluminare. Dar asta nu e tot. Acești ochelari:
protejează ochii de insecte, praf, apă sau obiecte ascuțite;
reduc riscul de accidentare;
pot ajuta sportivul să vadă mai bine în condiții dificile și pot îmbunătăți performanța sportivă;
au un sistem de siguranță astfel încât aceștia să nu cadă în timpul mișcării.
Un alt lucru foarte important care ar trebui știut în legătură cu ochelarii de sport este nuanța lentilelor. În general, aceasta influențează și cantitatea de lumină care ajunge să fie percepută la nivelul ochilor. Totodată, impactează și modul în care distingi culorile și percepi contrastele. Unele nuanțe pot distorsiona anumite unele culori sau îmbunătăți pe altele. Având în vedere că sportivii concurează în medii diferite, în funcție de sport, culoarea lentilelor este foarte importantă pentru performanța lor.
Lentilele fumurii - filtrează cea mai mare parte a luminii aparente în zilele însorite, păstrând, în același timp capacitatea de a vedea culorile cu precizie.
Lentilele galbene sau portocalii măresc destul de mult contrastul în situații de lumină slabă, cum ar fi vremea înnorată. Totodată, filtrează lumina albastră, ceea ce duce la o focalizare mai clară și mai precisă.
Lentilele verzi te ajută să vezi mai bine în întuneric și reduc strălucirea fără să afecteze modul în care percepi culorile.
Ce tipuri de ochelari pentru sport există
1. Ochelari sport anticeață Materialul din care sunt confecționate lentilele nu se aburesc și nu-ți vor periclita vederea. Aceștia se folosesc pentru activități obositoare precum alergarea sau ciclismul pentru că se adaptează oricăror condiții de mediu.
2. Ochelari sport pentru blocarea luminii UV O persoană care practică sporturi în aer liber va fi expusă direct luminii soarelui mult timp. Ochelarii de sport au un filtru special UV mult mai intens decât ochelarii de soare obișnuiți și au un grad de acoperire mai mare. Aceștia sunt folosiți mai ales în sporturi de zăpadă sau chiar și pentru hiking.
3. Ochelari sport rezistenți la zgârieturi Aceștia sunt potriviți pentru sporturile de contact, cum ar fi fotbalul sau lacrosse, sau pentru sporturile cu rachete cum ar fi tenisul sau racquetballul. Ramele și lentilele sunt mai rezistente în caz de impact frontal și protejează mai bine ochii. Totodată, reduc din intensitatea luminii astfel încât să ai o mai bună claritate asupra mingii.
4. Ochelari sport antireflexie Lentilele antireflexie sau ochelarii de sport antireflexie pot fi o investiție bună pentru pasionații de ciclism. Atunci când te grăbești pe șosea cu o viteză de câteva zeci de kilometri pe oră, semnalele luminoase din trafic îți pot distrage atenția. Rolul unor ochelari de sport cu lentile antireflexie este acela de a preveni acea propagare sub formă de raze a luminii astfel încât să fii în siguranță.
Așadar, atunci când alegi ochelari pentru sport, nu estetica sau stilul trebuie să primeze, ci funcționalitatea, confortul și potrivirea. Chiar dacă lentilele au cea mai avansată tehnologie de protecție solară, ochelarii sunt inutili dacă nu sunt bine fixați sau dacă nu au un cadru solid astfel încât să prevină accidentarea.