4 moduri sănătoase să gătești mâncarea preferată

Detalii

CategoriiAlimentatie
Tagurimancare, retete culinare, retete mancare
Ultima actualizareVineri 29 octombrie 2021
Vizualizari475

Voteaza & Distribuie

Descriere

Alimentația stă la baza unui stil de viață sănătos, iar ceea ce mănânci se reflectă de multe ori în starea ta de spirit, în felul în care arată pielea ta, precum și în numărul de kilograme pe care îl arată cântarul. Dar dincolo de siluetă, vorbim despre un organism sănătos, pentru care mâncarea bună trebuie să fie un „must”.

Cum faci să ai o dietă echilibrată?

Mesele regulate, evitarea dulciurilor și a produselor semipreparate precum și a băuturilor alcoolice sau carbogazoase sunt câteva exemple. Tot ce trebuie să faci este să ai o alimentație variată, iar mâncarea ta preferată să fie gătită în mod sănătos. Nici nu e prea greu, fiindcă există moduri de preparare a alimentelor care nu includ folosirea grăsimii, de exemplu. În loc să prăjești o bucată de carne, mai bine folosește un grill. În loc să „tragi la tigaie“, în ulei, legumele, mai bine gătește-le la abur.

Vei găsi mai jos un scurt ghid cu moduri sănătoase de a găti mâncarea ta preferată. Poți consuma absolut orice, atâta vreme cât o faci moderat și știi cum să combini alimentele și cum să dozezi cantitățile.

Legume gătite la abur


Mâncarea sănătoasă nu înseamnă doar evitarea prăjelilor ci și asimilarea unei cantități suficiente de vitamine și nutrienți, care se regăsesc în legume. De aceea, include în dieta ta zilnică diverse legume, pe care să le gătești la abur. Investește în aparate de gătit cu aburi, precum un cuptor electric sau unul cu microunde. Acest tip de preparare a alimentelor este indicat pentru că, spre deosebire de fierbere, unde căldura în exces elimină vitaminele aproape în totalitate, legumele rămân mai tari și își păstrează complet valorile nutritive. Mănâncă broccoli, conopidă, vinete, ciuperci, varză sau praz, toate gătite la abur, ca gustare de sine stătătoare sau ca garnitură, alături de o bucată de carne slabă sau de pește.

Pește gătit la cuptor

Așa cum spuneam, peștele este ideal alături de niște legume delicioase gătite la abur. Cea mai simplă variantă de a prepara orice fel de pește, indiferent că este păstrăv, somon, biban sau macrou, este coacerea. Prin urmare, curăță bine peștele, spală-l, taie-l pe lungul șirei spinării și condimentează-l după bunul plac. Poți adăuga legume care să-i dea gust, precum roșii sau usturoi. De asemenea, îl poți prepara pe un pat de sare, astfel încât carnea să-și tragă necesarul, pentru un gust perfect. Ai grijă să nu lași prea mult peștele la cuptor, pentru că riști să se usuce prea tare. Peștele bine gătit trebuie să fie ușor suculent, nicidecum uscat.

Friptură gătită la grătar electric

Carnea pe grătar este excelentă, atât la gust, cât și în ceea ce privește dieta echilibrată. Evită carnea grasă și optează pentru pui, curcan sau vită. Folosește un grătar electric pentru a o prepara în cel mai sănătos mod posibil, fără adaos de ulei. Setează grătarul la temperatura optimă, în funcție de indicațiile producătorului, și întoarce bucățile de carne pe ambele părți. Vita poate fi gătită mai în sânge, mediu sau bine făcută, în funcție de preferințele fiecăruia. Alege ca garnitură niște sparanghel sau o salată verde, stropită din plin cu lămâie sau oțet balsamic. Evită garniturile cu amidon, precum cartofii.

Salate, piureuri și supe cremă din legume

O altă variantă pentru a găti sănătos este să combini legumele în diverse variante, cum ar fi supele cremă, piureuri sau salate. Orice combinație îți trece prin minte poate fi încercată. O supă cremă perfectă pentru toamnă, de exemplu, este cea din dovleac bine copt, cu semințe, sau de ardei copt și roșii, totul cu mentă.

Nu te sfii să încerci mai multe combinații de rețete, atâta vreme cât gătești alimentele tale preferate sănătos, fără ulei sau grăsimi. De asemenea, pentru o dietă sănătoasă, evită produsele semipreparate, zahărul în exces și băuturile carbogazoase.

Sursa foto: pixabay.com