Angiospermele sunt cunoscute ca fiind plante cu flori, care pot fi distinse de gimnosperme prin anumite caracteristici „derivate". Gimnospermele sunt cunoscute ca fiind stramosii plantelor cu flori care au existat acum 140 milioane de ani. Cu trecerea veacurilor, plantele cu flori au evoluat dobandind diverse organe cum ar fi florile, frunzele, tulpinile, endospermul etc.
Plantele cu seminte fac parte dintr-o singura clasa cunoscuta sub numele de spermatofita, care este sub-impartita in angiosperme si gimnosperme. Cuvantul „gimnosperm" este derivat din cuvantul grecesc gymnospermos, care inseamna „seminte goale". Angiospermele si gimnospermele sunt plante purtatoare de seminte. Desi, diferentele sunt mai numeroase, intre ele exista si cateva similitudini:
* sunt capabile sa produca polen pentru fertilizare. Gimnospermele depind in cea mai mare parte de vant pentru polenizare, dar uneori si angiospermele sunt dependente de acelasi agent.
* sporofitul angiospermelor si al gimnospermelor este impartit in radacina, tulpina si frunze.
* in afara de cresterea primara, tulpina lor se extine printr-o crestere secundara.
* la fel ca si angiospermele, gimnospermele au vase si celule. Sistemul vascular apare in ambele cazuri si este format din legaturi vasculare (deschise si colaterale).
* ovulele angiospermelor si ale gimnospermelor se dezvolta in seminte. Germinatia semintelor este epigee si hipogee sau ambele.
* faza gametofita este redusa atat la angiosperme cat si la gimnosperme.
* poliembrionia, o trasatura a gimnospermelor este, de asemenea raspandita si la unele angiosperme.