Există cărți care trebuie citite în anumite momente ale vieții, în copilărie, deoarece te introduc într-o lume de magie. Astfel de cărți sunt romanele lui Jules Verne din care amintim câteva titluri:
20 000 de leghe sub mări
Frații Kip
Naufragiații de pe Jonathan
Insula misterioasă.
Astfel de cărți sunt atât de interesante încât simți nevoia să le recitești de zeci de ori, astfel ajungi la un moment dat să le știi pe de rost. Întreaga lume este fantastică, natura este plină de enigme (cu tunele subacvatice, mistere ale mării), nici măcar oamenii nu sunt reali. Această pasiune pentru cărțile lui Jules Verne nu se stinge nici după vârsta de 30-40 de ani deoarece în romanele acestui scriitor eroii sunt inteligenți, curajoși, determinați, nobili – reprezintă oameni ideali care nu mai există în epoca actuală, pragmatică.
Cărțile cu snoave populare românești ale cărui erou este Păcală sunt recomandate copiilor deoarece acesta printr-o aparentă naivitate, prin umor și istețime, reușește să fie un exemplu pentru cei mici, el atrage atenția asupra atitudinilor, gesturilor și vorbelor nepotrivite, gafelor pe care le fac unii oameni la adresa altora. Dintre poveștile cu morală amintim:
Păcală ia la goană pe niște hoți și se alege cu un sac de tămâie
Păcală cântă oilor din cimpoi
Păcală intră argat la un popă cu barbă roșie
Păcală vinde vaca unui copac
Păcală se întâlnește cu Tândală.
Popa-l lasă pe Păcală nemâncat, dar Păcală tot mănâncă.
Copiii sunt curioși să afle de toate, de aceea sunt recomandate enciclopediile. În paginile acestora ei pot găsi răspunsuri la întrebările lor, pot descoperi misterele naturii, pot învăța lucruri surprinzătoare, pot afla despre eroii legendari, invenții și evenimente istorice. Cele mai indicate enciclopedii și atlase pentru îmbogățirea culturii generale a copiilor sunt:
Descoperim pădurea – Emilie Beaumont
Animale. Ghid vizual complet al lumii sălbatice – Dorling Kindersley
Marea carte despre monștri, spiriduși, dragoni și uriași – John Malam
De jur împrejurul Pământului – Larousse
Atlasul copiilor – Fleurus
Atlasul plantelor medicinale din România – Gheorghe Mohan, etc.
Poeziile lui Mihai Eminescu îi ajută pe copii să se exteriorizeze, să-și exprime liber sentimentele, utilizând un limbaj simbolic, prin cuvinte ce au un sens deosebit pe care aceștia îl sesizează și devin curioși să îl descopere. Cele mai frumoase poezii de Eminescu îi introduc pe cei mici într-o lume magică, în care sentimentele și trăirile sunt exprimate prin versuri. Astfel de poezii pot fi de exemplu:
Somnoroase păsărele
Ce te legeni?
Mai am un singur dor
La mijloc de codru des
Floare-albastră
O, rămâi
Revedere
Ion Creangă prin scrierile sale te introduce în lumea fascinantă a poveștilor și prin talentul său narativ poate trezi copiilor pasiunea pentru citit, îi ajută să aibă un vocabular bogat, să fie creativi și spontani, să gândească profund și să aibă o imaginație vastă. Câteva din poveștile deosebite scrise de I. Creangă sunt:
Fata babei și fata moșneagului
Punguța cu doi bani
Ursul păcălit de vulpe
Capra cu trei iezi.
Caragiale este un scriitor ,,mai actualˮ decât ne-am putea imagina. Prin opera sa copiii pot descoperi contraexemple ce îi pot învăța să distingă binele de rău. Ei se pot distra citind de exemplu nuvele, povestiri, momente și schițe, comedii și fabule scrise de Caragiale:
Cănuță, om sucit
Om cu noroc
D-l Goe
Bubico
Pastramă trufanda
Mic și mare
Boul și vițelul
Bietul Ion, etc.
Unul din marii clasici ai literaturii române este și scriitorul Ioan Slavici. Acesta a scris povești minunate pentru copii din care fac parte:
Păcală în satul lui
Doi feți cu stea în frunte
Ileana cea șireată
Stan Bolovan
Boieru și Păcală
Florița din codru
Spaima zmeilor
Pe site-ul Destepti.ro poți citi articole interesante care te ajută să-ți îmbogățești cultura, să-ți dezvolți orizonturile, inteligența, memoria, capacitatea intelectuală, să dobândești abilitatea de a ține un discurs liber fără greutate.