În cazul celor mai multe persoane, spondiloza cervicală debutează cu o durere ascuțită, intensă și de lungă durată la nivelul gâtului. Uneori, durerea nu încetează nici după mai multe săptămâni și nu cedează în ciuda tuturor remediilor casnice pe care o persoană le folosește. Durerea intensă îi determină pe majoritatea oamenilor să se prezinte la medicul specialist. Abordarea spondilozei cervicale are loc prin gestionarea durerii.
Practic, terapia durerii este acea ramură a medicinei care se axează pe evaluarea, pe diagnosticarea și pe tratarea durerii acute sau cronice. Scopul principal este acela de a ameliora durerea și de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului. Află din rândurile de mai jos ce metode utilizează terapia durerii pentru spondiloza cervicală:
Terapia durerii – este recomandată pentru spondiloza cervicală?
Terapia durerii este gestionată diferit în funcție de severitatea cazurilor de spondiloza cervicala. Metodele utilizate în terapia durerii pot varia de la tratamente medicamentoase, terapii complementare și până la intervenții chirurgicale. Cazurile moderate și intense de spondiloză cervicală sunt tratate adesea cu tratamente medicamentoase, precum analgezice care controlează durerea, antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi ibuprofenul pentru reducerea inflamației și a durerii sau relaxante musculare pentru reducerea spasmelor musculare.
Pentru durerea neuropatică, uneori medicul specialist poate recomanda anticonvulsivante. Terapia durerii pentru spondiloza cervicală cuprinde și unele intervenții minim invazive, cum ar fi injecții cu corticosteroizi epidurale sau în articulațiile afectate pentru a reduce inflamația și durerea sau injecții pentru a bloca semnalele de durere de la nervii afectați.
Fizioterapia este o altă componentă a terapiei durerii pentru spondiloza cervicală. Poate include exerciții specifice de întindere și întărire pentru a îmbunătăți mobilitatea și pentru a reduce durerea sau terapie manuală pentru mobilizarea și manipularea articulațiilor și țesuturilor moi. De asemenea, prin tracțiune cervicală se poate reduce presiunea asupra discurilor intervertebrale.
În ceea ce privește terapiile complementare, masajul terapeutic este foarte eficient pentru relaxarea mușchilor tensionați, la fel și terapia cu ultrasunete și electroterapie pentru reducerea durerii și a inflamației. Terapia durerii este foarte recomandată pentru spondiloza cervicală, în special în cazurile în care durerea este severă și afectează calitatea vieții pacientului. Abordarea multimodală, care combină medicamentele cu terapiile fizice și complementare, poate oferi cele mai bune rezultate. Doar în cazurile foarte severe de spondiloză cervicală, se recomandă intervenții chirurgicale, precum decompresia pentru eliberarea presiunii asupra nervilor sau măduvei spinării sau fuziunea spinală pentru stabilizarea segmentului afectat al coloanei vertebrale.
Spondiloza cervicală – ce indicații trebuie respectate acasă?
Tratamentele medicamentoase, fizioterapia și terapiile complementare oferă rezultate foarte bune în majoritatea cazurilor de spondiloză cervicală, însă aceste rezultate pot fi menținute doar prin respectarea anumitor indicații acasă. În caz contrar, un stil de viață haotic poate afecta considerabil efectele terapiei durerii. Toate persoanele diagnosticate cu spondiloză cervicală sunt încurajate să își amenajeze un mediu de lucru cât mai ergonomic, pentru a reduce stresul asupra gâtului.
De asemenea, fizioterapetul poate recomanda exerciții pentru acasă pentru ajustarea posturii corporale. Este foarte important ca o persoană cu spondiloză cervicală să se mențină la o greutate sănătoasă și să aibă o condiție fizică generală cât mai bună. Pe de altă parte, este foarte important să se evite acele activități care agravează simptomele. Se pot aplica comprese calde sau reci pentru a reduce durerea și inflamația restante.
Abordarea multimodală în gestionarea spondilozei cervicale, care combină tratamentele medicale, fizice și complementare, poate oferi cele mai bune rezultate pentru ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției și a calității vieții pacientului.