Nu oricine poate construi un solar si il poate intretine corespunzator. Incepand cu partea de materiale si continuand cu investitii care merita, cei interesati de culturi profitabile au un drum lung de parcurs. Spre exemplu cu mult mai rentabil este sistemul de irigare prin picurare, desi este mai costisitor. Totusi pe termen lung acesta asigura irigare corecta si economii de resursa.
La capitolul sfaturi si probleme preintampinate exista multe de spus. Un aliat al celor care doresc sa faca totul profitabil este de a apela numai la magazine avizate si specializate pentru a le furniza produsele necesare, echipamentele de calitate. O recomandare in acest sens este Nu Oricum.
Lucruri mai putin stiute despre construire si intretinere de solar
Este important de mentionat ca un solar trebuie sa fie si rezistent si sa asigure in acelasi timp si conditii favorabile pentru culturi sanatoase. Iata ce aspecte conteaza, despre care prea putin se vorbeste:
Inaltimea conteaza mai mult decat credem – peretii laterali trebuie sa fie de cel putin 2 metri inalti, astfel incat sa nu existe o limitare pentru cat de mult pot creste plantele. In cazul tomatelor spre exemplu unde tendinta este de a se inalta destul de mult, din cauza lipsei de spatiu acestea se ofilesc inainte de vreme, intrucat aerul cald va fi blocat in partea de sus.
Guri de aerisire – acestea trebuie sa fie atat in partea din spate, cat si in laterale. Aerisirea trebuie sa fie uniforma si eficienta, mai ales daca solarul este unul mare. Nu subestimati aceasta necesitate, intrucat aerul trebuie recirculat, cel umed inlocuit de cel uscat. Curentii de aer, bogati in dioxid de carbon, ajuta la fotosinteze plantelor.
In orice caz, pe perioada verii si incepand cu iunie de obicei, de cand temperatura exterioara este deja peste 20 de grade solarul va ramane in permanenta deschis, atat ziua, cat si noaptea. Cu cat temperatura creste, ajungand la 30 sau mai mult de grade, aerisirea se va realiza si prin acoperis sau cel putin prin ridicare mai sus a poalelor solarului. Gurile de aerisire ar trebuie sa fie proiectate de la bun inceput si este mai practic astfel.
In loc de teava neagra cea galvanizata este recomandata. Teava neagra are tendinta de a rugini mai repede si se incalzeste mai repede. Rugina din interior ajung pe pamant, polueaza si deci afecteaza dezvoltarea plantelor si sanatatea culturii in sine. In ceea ce priveste folia, specialistii spun ca este important de avut in vedere faptul ca aceasta trebuie ancorata foarte bine in pamant. Pot fi folosite tepuse. Acest gen de fixare trebuie facut din 2 in 2 metri, pentru o mai buna rezistenta la intemperii. De asemenea, trebuie evitata stropirea foliei cu var. Aceasta practica este chipurile menita sa umbreasca, dar de fapt va afecta stratul de protectie UV. Exista si plasa de umbrire, de 30-40%. Aceasta va permite totusi ca razele soarelui sa patrunda si sa coaca uniform cultura.
De ce este important ca un solar sa se demonteze usor?
Mutarea acestuia este necesara la un moment dat. Explicatia este simpla: solul pe care se cultiva plantele se erodeaza in timp si deci nutrientii dispar. Poate fi vorba de 2, 3 ani. Un solar fixat cu clame spre exemplu se va muta cu usurinta. O alternativa a mutatului consta in dezvelirea pe timp de iarna astfel incat ploaia, zapada sa irige solul si sa sa refaca continutul nutritiv al acestuia. In acest sens pentru a evita si deteriorarea foliei de solar, ar trebui ca aceasta sa fie prinsa cu profil de tip C si cu sarma ondulata.
Asadar deciziile luate de la bun inceput influenteaza pe termen lung. Atunci cand alegeti materialele si echipamentele ar fi bine de cerut si o extra parere. Aspecte precum cele mentionate sunt printre cele mai comune greseli ale celor care detin un solar. Pentru alegeri optime recomandarea de a apela la https://nuoricum.ro ramane in vigoare. Aici veti gasi si o gama larga de produse, o categorie special dedicata serelor si solariilor – folii, tevi, sistem de irigare, ata, plasa, accesorii de asemenea.
In completare, aceeasi sursa poate fi potrivita pentru achizitia de seminte, pesticide si alte produse de ingrijire pentru culturi diverse.