Chinchilla este un animal rozator ce face parte din familia Chinchiliade. Se creste ca animal de companie deoarece este un animal foarte curat, nu emana mirosuri specifice, se hraneste doar cu furaje vegetale. Chinchilla are coada stufoasa, urechi de soarece, putand fi asemanata cu o incrucisare intre iepure si veverita.
Chinchila este activa in general noaptea, dar si ziua pot avea momente de activitate. Ele nu sunt galagioase, sunt rapide, foarte agile, curioase si pline de energie. Un aspect foarte important pentru un animal de companie este faptul ca nu are paraziti externi, avnd o blana foarte deasa, un fir de par de chinchilla este de 20 de ori mai fin decat un fir uman.Dintr-o singura radacina de par ies pana la 120 de fire. Chinchilla este un animal vegetarian ce mananca in general fan si furaj special. Hrana chinchillelor se bazeaza pe pelete speciale si pe fan (lucerna).
Nu se recomanda hranirea chinchillei cu mancare verde (frunze de salata, varza) deoarece exista riscul deranjarii tractului digestiv. Fanul sau lucerna sunt foarte importante in alimentatia chinchillei, acestea asigurand un echilibru in alimentatia animalului. Din alimentatia chinchillei nu trebuie sa lipseasca fanul, se recomanda cel putin de 2 ori pe saptamana sa hranim animalul cu fan.
O chinchilla mananca intr-o zi aproximativ 30 g pelete. Se mai pot administra sapatamanal 1-2 stafile si 1 felie de mar. In situatii de diaree se pune in apa ceai de menta sau banane uscate confiate. Apa chinchillelor trebuie schimbata la 2 zile, se recomnada folosirea apei curate de la fantana. In cazul in care se utilizeaza apa de la robinet (cu clor) trebuie tinuta o zi pentru a-si pierde mirosul de clor.
Spatiul in care vom amplasa cusca chinchillei trebuie sa fie curat cu o temperatura intre 14-20 grade C. Este de preferat ca in acel loc sa nu avem curenti de aer sau variatii rapide de temperatura. Cusca chinchillei trebuie sa fie metalica si destul de spatioasa deoarece chinchillei ii place sa roada si sa se agate de peretii custii. Pe partea de jos a custii trebuie sa avem o tavita care sa se poata scoate a permite o curatare rapida.
In cusca chinchillei trebuie sa existe o cutie pentru nisip. Chinchilla face baie in acest nisip special pentru indepartarea excesului de sebum. Aceasta cutie se introduce cel putin de 2 ori pe saptamana si se tine in cusca 15-30 de minute.