Colectorul de căldură: o soluție eficientă pentru economisirea energiei

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriinstalatii de incalzire
Ultima actualizareJoi 27 iulie 2023
Vizualizari310

Voteaza & Distribuie

Descriere

Folosirea unei energii gratuite și inepuizabile pentru a livra căldură sau electricitate, iată ce îți permite să faci colectorul de căldură sau colectorul solar. Indiferent de natura sa, tehnologia acestuia vine cu o mulțime de avantaje și compenseză costurile achiziționării și instalării sale. Producția de apa caldă solară permite reducerea în mod considerabil a facturii energetice. Într-adevăr, cu o energie renuvelabilă, abundentă, dar și gratuită, adică soarele, sistemul de producție de apă caldă prin colectorul de căldură se poate rentabiliza în doar câțiva ani.

Ce este un colector de căldură?


Un colector de căldură sau un colector solar este un dispozitiv care permite transformarea energiei solare în energie. Această energie poate să fie livrată sub forma unei energii electrice sau a unei energii termice. Colectoarele solare termice utilizează energia solară pentru a încălzi casa și a produce apă caldă menajeră. Dar cum funcționează un colector de caldura?

Colectoarele solare termice sunt alcătuite din absorbanți, cu alte cuvinte, tuburi plasate între o folie de sticlă și un strat de izolație. Acestea captează caloriile de la căldura soarelui. Această căldură încălzește un fluid de transfer de căldură care circulă prin tuburile absorbante. Fluidul de transfer de căldură este apoi transportat la încălzitorul de apă sau la sistemul tău de încălzire centrală.

Pentru asta, sunt folosite trei mari principii fizice:

  • Efectul de corp negru: un corp negru poate absorbi căldura soarelui.
  • Efectul de seră: un geam de sticlă captează razele infraroșii, împiedicând căldura să iasă.
  • Efectul izolator: căldura este reținută în panoul termic atunci când acesta este bine izolat.

Din ce în ce mai multe gospodării își instalează colectoare solare termice sau panouri fotovoltaice pentru a-și reduce facturile la electricitate. Această soluție contribuie, de asemenea, la protejarea planetei prin utilizarea energiei regenerabile în locul combustibililor fosili. Cu toate acestea, instalarea acestui tip de echipament trebuie studiată în prealabil. Eficiența variază în funcție de amplasarea casei și de orientarea acesteia. Deși costul de instalare a unui colector solar termic sau a unor panouri fotovoltaice este considerabil, acesta se amortizează în doar câțiva ani.

Care sunt avantajele aduse de colectoarele de căldură?


Adevărate economii de energie? Se estimează faptul că o instalație solară termică poate acoperi între 50-70% în ceea ce privește nevoile tale de apă caldă. În acest caz, se poate reduce destul de mult factura ta energetică în ceea ce privește apa caldă. Dar, poți merge și mai departe și să alegi colectori de căldură pentru un sistem combinat pentru a reduce și factura la energie. Dacă ai încălzire electrică, va trebui însă să alegi panourile fotovoltaice.

Deci colectorul de căldură este o investiție bună și pentru planetă. Se va consuma mai puțin combustibil lichid sau mai puțin gaz iar acest lucru are un efect asupra consumului de energie și deci și asupra facturii, cât și asupra planetei. În același timp, se pot reduce și emisiile de dioxid de carbon într-o manieră consecventă. De exemplu, 8 m² de colectori pot preveni echivalentul unei tone de emisii de CO2... sau echivalentul a 8.000 km parcurși cu mașina!

De asemenea, un colector de căldură permite și păstrarea sistemului de încălzire actual. Este posibil să se monteze acest colector doar apelând la unele modificări de ordin tehnic. O instalație solară are deci marele avantaj de a fi complementară sistemului de încălzire deja existent. O parte din an, colectorul de căldură este mai mult decât suficient. Între lunile mai și septembrie va fi posibil să se folosească doar un colector de căldură pentru a acoperă nevoile de apă caldă.

Un colector de căldură reprezintă cu alte cuvinte, o modalitate eficientă și avantajoasă de a folosi energiile renuvelabile. În plus, tehnologiile solare termice sunt din ce în ce mai bune în fiecare zi. Consumatorii caută din ce în ce mai mult cât mai mult modalități de a reduce facturile la energie. Vor să diminueze dependența de combustibil sau de gaz pentru a produce căldură și acest lucru încurajează inovația.

Alte avantaje mai pe scurt ale unui colector de căldură sau colector solar


Un colector solar se poate instala oriunde. Indiferent de localizare geografică a casei tale, poți miza pe un colector de căldură pentru a te bucura de economii substanțiale de căldură. Se poate instala deci atât în regiunile de munte, cât și în cele mai însorite sau unde este mai cald. Unele criterii în ceea ce privește orientarea sau înclinarea sunt totuși de respectat.

Un colector de căldură nu prea are nevoie de întreținere. Dacă ploaia nu este de ajuns, se poate spăla cu apă și cu un burete mai moale. Deci se poate înlătura tot ceea ce le-ar putea afecta randamentul. Utilizatorul poate verifica de asemenea în mod regulat presiunea și reglajele. Se recomandă însă și un contract de întreținere cu un instalator.

Se poate instala și o reglare inteligentă. Reglarea este cea care permite să se dea prioritate energiei solare atunci când aceasta este disponibilă. În cazul în care nu este soare suficient, producția de căldură poate să fie asigurată de o pompă de căldură care poate să fie asociată cu un colector de căldură. De asemenea, un colector de căldură este în conformitate cu exigențele în ceea ce privește reglementările termice. Pentru construcțiile noi, unele reglementări impun apelarea cel puțin la o sursă de energie renuvelabilă. Iar un colector de căldură răspunde foarte bine acestui lucru.

Energia produsă este cea mai ecologică deoarece este inepuizabilă și non poluantă. Nu are nevoie de costuri de transport, poate reduce dependența de energia fosilă și limitează emisiile poluante.

Un colector de căldură este foarte avantajos și pe timp de vară


Nevoile de apă caldă, fie pentru bucătărie, fie pentru baie sunt destul de mari și pe timp de vară. Vara, instalarea unui colector de căldură poate acoperi nevoile de apă caldă, chiar în totalitate. În timpul iernii, această proporție este redusă.

Atunci când sunt mai mari, astfel de instalații pot asigura și încălzirea cu ajutorul energiei solare. În timpul iernii, acestea au doar o contribuție redusă la producerea de apă caldă și la încălzire. În schimb, toamna și primăvara, contribuția lor crește. Consumul de combustibil poate să fie reds cu 20-30%. Iar în clădirile mai noi, economiile pot să ajungă chiar până la 50%.