Orice device care necesită energie electrică pentru a funcționa necesită o sursă de alimentare. Sursele de alimentare au un rol important pentru funcționarea corectă a device-urilor, însă acestea diferă în funcție de mai multe criterii. De aceea, poate fi dificil să alegi o sursă de alimentare, dacă nu ești bine informat cu privire la acest accesoriu. Însă ce este, de fapt, o sursă de alimentare? Acesta reprezintă un dispozitiv care are rolul de a converti energia electrică la formatul corect, în funcție de necesitățile electrice ale device-ului. Sursa de alimentare nu trebuie confundată cu o sursă de curent. În timp ce sursa de alimentare are rol de convertor, sursa de curent este originea curentului electric, care poate fi reprezentată de o priză, un generator sau o baterie. Află mai multe despre sursa de alimentare și cum o alegi pe cea potrivită.
Cum funcționează o sursă de alimentare?
Pentru a înțelege de ce ai nevoie de o sursă de alimentare și cum să o alegi, trebuie să înțelegi cum funcționează aceasta. Sursa de alimentare are rolul de a:
Modifica tensiunea (voltajul) – deoarece sursa de curent electric are o intensitate constantă indiferent de dispozitivul conectat, aceasta nu se potrivește oricărui tip de dispozitiv. Sursa de alimentare poate intensifica tensiunea sau o poate reduce, în funcție de cerințele dispozitivului. Prea multă tensiune poate deteriora dispozitivul, iar prea puțină tensiune poate face ca acesta să nu funcționeze eficient.
Converti puterea – un alt rol al sursei de alimentare este de a converti puterea la un format potrivit device-ului. Există două tipuri de curent electric – curent electric alternativ și curent electric continuu. Majoritatea prizelor transmit curent alternativ, în timp ce majoritatea device-urilor funcționează cu curent continuu.
Reglează tensiunea – în cazul surselor de alimentare fără regulator de tensiune, pot avea loc fluctuații ale tensiunii, ceea ce poate duce la transmiterea unei puteri electrice mai mari. Acest lucru poate duce la deteriorarea dispozitivelor sensibile, cum ar fi PC-ul sau televizorul. În schimb, o sursă de alimentare cu regulator asigură tensiuni relativ constante.
Când este nevoie de o sursă de alimentare?
Orice conectezi la o sursă de curent trebuie conectat la o sursă de alimentare care să permită utilizarea curentului electric într-un mod optim. Calculatoarele, laptop-urile, televizoarele, camerele IP și multe alte dispozitive necesită o sursă de alimentare. Aparatele care funcționează cu electricitate se pot deteriora în lipsa unei surse de alimentare potrivite.
Cum alegi o sursă de alimentare?
Pentru a alege o sursă de alimentare, trebuie să analizezi foarte bine cerințele dispozitivului. Principalele criterii de care să ții cont atunci când alegi o sursă de alimentare sunt:
Tensiune – tensiunea sursei de alimentare trebuie asociată cu tensiunea necesară dispozitivului. Dacă dispozitivul necesită o tensiune de 48V, ai nevoie de o sursă de alimentare de 48V – găsești aici surse 48V. Informațiile cu privire la cerințele electrice ale dispozitivului sunt menționate în specificațiile acestuia.
Tipul de curent – în funcție de tipul de curent, alternativ (AC) sau continuu (DC), ai nevoie de o sursă de alimentare cu o ieșire de același tip.
Intensitatea curentului – tot în specificațiile tehnice ale dispozitivului trebuie să găsești informații cu privire la intensitatea curentului electric, exprimată în amperi (A). Dacă dispozitivul necesită 1A (un amper), ai nevoie de o sursă de alimentare de minim 1A.
Rezistență – în anumite industrii, este nevoie de surse de alimentare rezistente la impact mecanic sau la temperaturi extreme. În cazul în care ai nevoie de o sursă de alimentare pentru un mediu mai dificil, ține cont de aceste specificații.
În concluzie, sursa de alimentare are un rol important în buna funcționare a dispozitivelor alimentate cu curent electric. Ține cont de aceste criterii, atunci când alegi o sursă de alimentare, pentru a te asigura că device-ul funcționează optim și că nu se va deteriora rapid.