Rolul de părinte vine la pachet cu multe responsabilități. Sunt atât de multe lucruri de făcut, iar atenția ta trebuie să fie mereu la cele mai înalte cote, începând cu prepararea mâncării și până la cumpărarea jucăriilor. Pe de altă parte, să fii părinte este distractiv. Doar așa îți vei reaminti cât plăcut este să râzi cu toată inima ori să uiți de tine jucându-te ceva care te relaxează.
Ca părinți, am cumpăra toate jucăriile care ne ies în cale, atrași de frumusețea și delicatețea lor. Dar nu trebuie să neglijăm sub nicio formă un aspect extrem de important: oferirea unor jucării care nu sunt adecvate vârstei copilului poate încetini sau perturba procesul de dezvoltare. Jucăriile reprezintă nu doar distracție, ci și niște elemente esențiale de învățare, care au un impact semnificativ asupra creșterii copilului. Poți găsi aici cele mai interesante jocuri și jucării pentru copii cei mici, iar în continuare află cum le poți alege pe cele care sunt potrivite pentru vârsta copilului tău.
1. Alege jucării sigure Pe lângă faptul că trebuie să fie adecvate cu vârsta copilului, jucăriile trebuie să fie și sigure din toate punctele de vedere. Acestea trebuie să ofere exact cantitatea potrivită de provocare, astfel încât copilul să fie ajutat să dezvolte noi abilități. În special pentru copiii cu vârsta sub 3 ani, jucăriile nu trebuie să aibă margini ascuțite sau aspre, în niciun caz să nu conțină materiale sau substanțe toxice și nu trebuie să aibă părți mici sau elemente care se pot slăbi sau rupe cu ușurință.
2. Alege jucării educative Sunt cele mai recomandate de către specialiști, deoarece ajută la dezvoltarea fizică, cognitivă, socială și emoțională. Alegerea jucăriilor potrivite poate crește independența și curiozitatea, dezvoltând imaginația și creativitatea.
3. Ține cont de interesele și abilitățile copilului Copiii sunt foarte diferiți, având preferințe personale care se manifestă foarte specific. De multe ori copiii sunt catalogați ca răsfățați, când ei de fapt, nu fac altceva decât să-și urmeze chemările interioare.
4. Pentru 0- 6 luni Copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 6 luni, vor aprecia jucăriile mișcătoare sau care zornăie. Un carusel pus deasupra patului le va dezvolta privirea și atenția. Un pluș care conține un clopoțel le va atrage atenția și îi va învăța să se orienteze după sunete.
5. Pentru 6-8 luni Sunt recomandate jucăriile care le satisface comportamentul repetitiv pe care îl experimentează în această perioadă. Copiilor cu vârsta între 6 și 8 luni le place să facă aceeași sarcină, până ating excelența, cum ar fi transferarea lucrurilor dintr-o cutie în alta.
6. Pentru 8-18 luni Este o perioadă în care cei mici au o abordare bazată pe rezultate. Le place să experimenteze lucruri noi și sunt dispuși să încerce mai multe multe variante până reușesc să obțină rezultatul dorit. Vor aprecia cuburile din lemn, jucăriile care trebuiesc sortate pe mărimi dar și păpuși moi sau bile colorate.
7. Pentru 18-24 de luni Vorbim deja despre categoria de copii mici, care au învățat să se joace singuri și știu cum să mânuiască diverse obiecte. Băieților le place să se joace cu mașinuțe sau alte vehicule, în timp ce fetele se bucură de păpuși sau seturi de bucătărie. Unele jucării pot reprezenta eroii din desenele animate preferate sau animale din pluș. Creioanele colorate sunt, de asemenea adecvate pentru această vârstă, deoarece ajută la dezvoltarea dexterității.
8. Pentru 3-5 ani Sunt recomandate jucăriile care ajută la perfecționarea limbajului, dar și cărțile cu basme adecvate. De asemenea, deoarece vorbim despre vârsta socializării, sunt indicate orice seturi care implică joacă în grup, care imită obiecte din viața reală sau care sporesc creativitatea, explorarea și independența copiilor.