Ocaziile speciale, precum zilele de naștere, aniversarea căsătoriei, nașterea unui copil sau celebrarea unei reușite pe plan profesional sunt prilejul ideal pentru a transmite cele mai bune urări. Pentru o notă personală, alege să scrii o felicitare cu un mesaj cât mai sincer și adaptat ocaziei. Iată cum să structurezi un mesaj de felicitare care va reuși să-i facă sărbătoritului ziua cât mai frumoasă.
Folosește un instrument de scris calitativ și exersează
Înainte de a concepe mesajul propriu-zis, alege un instrument de scris de calitate și lucrează puțin la caligrafie. Aspectul mesajului tău este important, așa că pentru a intra mai ușor în starea potrivită optează pentruinstrumente de scris elegante și care oferă confort. Un stilou clasic, cu cerneală albastră poate fi un ajutor de nădejde pentru crearea unui mesaj memorabil.
Alege o formulă de adresare potrivită
Orice mesaj bine structurat începe cu o formulă de adresare. Ca și în cazul scrisorilor, aceasta depinde în mare măsură de context și de relația pe care o ai cu persoana căreia îi adresezi urările. În cazul unui context formal sau profesional, poți opta pentru apelative clasice, precum “doamnă” sau “domnule”, alături de profesie - profesor, doctor, director. Dacă mesajul este pentru o persoană apropiată, un membru al familiei sau un prieten, poți folosi formulări precum “dragă” urmate de numele persoanei sau gradul de rudenie - “dragă soră”, “dragă mamă” - dar și variante simple, precum “dragul meu”.
Precizează motivul pentru care scrii mesajul
Poți începe mesajul propriu-zis de felicitare într-un mod simplu, menționând care este ocazia sau motivul sau pentru care îi scrii destinatarului. În continuare trebuie să ții cont de tonul mesajului - formal sau informal - și să te adresezi corespunzător. O formulare clasică, dar versatilă poate începe astfel: “Cu ocazia acestei zile speciale...”, menționând în continuare care este ocazia - zi de naștere, căsătorie, aniversare, pensionare sau orice altă situație. Continuă cu o formulare precum “vreau să îți transmit câteva gânduri bune”, “vreau să îți urez” sau “vreau să te felicit”. Adaptează urările la context
Atunci când te adresezi unei persoane cu care ai o relație profesională sau una nu foarte apropiată te poți rezuma la câteva urări clasice, generale, precum “mult succes în activitatea dumneavoastră” sau “la mulți ani”. Dacă îi scrii unei persoane apropiate, poți atinge o notă ceva mai personală, iar mesajul poate fi unul mult mai specific, cu o încărcătură nostalgică, sentimentală sau chiar amuzantă. Include câteva detalii din istoricul vostru, un citat cu o însemnătate aparte dar și complimente sau aprecieri, precum “mă faci întotdeauna să zâmbesc”, “mă bucur că sunt alături de tine în această zi” sau “însemni foarte mult pentru mine”. Atât timp cât mesajul tău este unul sincer și pozitiv, nu ai cum să dai greș. Încheie în același ton
După ce ai adăugat în cuprinsul mesajului tău toate urările pe care ai vrut să le transmiți, este momentul să formulezi o încheiere. Poți opta pentru adresări precum “cu stimă”, “cu sinceritate”, “cu drag”, “cu respect”, dar și formule de tipul “al tău prieten”. Alege varianta potrivită în funcție de tonul menținut pe tot parcursul mesajului. La final, adaugă numele tău și felicitarea este completă.
Atunci când vrei să transmiți gândurile tale sincere într-un mod care să reflecte un interes crescut, o felicitare scrisă de mâna este cea mai bună alegere. Urmează cu atenție recomandările noastre și vei reuși să creezi un mesaj personalizat, coerent și adaptat contextului, care îl va impresiona cu siguranță pe destinatar.