Este deja o chestiune comună să se înfunde canalizarea, în condiţiile în care ţevile sunt şi ele foarte vechi. Fie că stai la casă sau la apartament, într-o zona rezidenţială sau nu, înfundarea canalelor nu mai ţine cont de alţi factori cu excepţia calităţii sistemului iniţial amplasat. Din fericire există şi categoria de meserii care se ocupă de una din cele mai „murdare” şi grele meserii, aceea de desfundare canal. Asta nu ne scuteşte însă de nevoia de a avea grijă cum anume folosim sistemul de canalizare cât să evităm înfundarea acestuia. Deşi se spune că problemele de ordin tehnic nu pot fi evitate decât prin reparaţia completă a sistemului există şi putere individuală de a întreţine sistemul cât să dureze cât mai mult şi să se evite problemele pe termen lung.
Canalizarea şi modul de folosire
Un sistem de acest gen nu vine la pachet cu instrucţiuni de folosire şi asta ţine de o greşeală a celor care ignoră şi această necesitată. Câţi dintre noi nu se regăsesc în situaţii precum:
•Aruncarea lucrurilor în vasul de toaletă. Orice tip de deşeu solid afectează atât de mult canalizarea în sine până când această refulează. Se poate bloca pe parcurs, poate ajunge să fie inamicul când presiunea apei nu mai poate fi aceeaşi. •Cu cât consumul de apă este mai mic cu atât se ajunge mai des la probleme. Deşi pot dura ani de zile până la un astfel de moment nu este de ignorat faptul că în lipsa apei calde mai ales ţevile au depuneri de grăsimi şi de deşeuri. În timp acestea se blochează şi lasă loc de liberă circulaţie a apei tot mai îngust. Aşa apar problemele de înfundare ce necesită intervenţie umană pentru a redresa prin forţă orice deşeu stocat pe ţevi.
Din şirul celor mai comune situaţii se numără grăsimea solidificată, detergenţii, la care se adaugă de asemenea şi ceea ce ţine de carpe, pungi, flacoane sau chiar şi resturi de la materialele de construcţie, de la cărămizi şi până la nămol, pietre sau chiar şi nisip.
Poate că nu vom putea cândva să evităm 100% astfel de situaţii să se întâmple însă vom putea oarecum să limităm efectele. Totul porneşte însă de la calitatea materialelor şi a sistemului în sine. Asta o putem controla în măsură în care construim o casă de la zero spre exemplu, caz în care ar trebui să ştim că suntem direct şi unici răspunzători pentru modul în care ne funcţionează sistemul de canalizare. Acest lucru ne va afecta direct aşa că va trebui să ţinem cont de un proiect amplu şi 100% potrivit cazului nostru.
Evacuarea casei pare să un lucru banal sau de minimă importanṭă pentru noi. Asta până la proba contrarie când avem probleme ce solicită intervenţie. Se spune că este mai bine să previi decât să tratezi, ceea ce face că necesarul în primul rând să se axeze pe modalităţi de a face că situaţia să nu se înrăutăţească. Apoi însă va trebui să ai şi un specialist pe care să te bazezi.