Fotografia a evoluat incredibil de mult de la momentul apariţiei şi până în prezent. Cândva, acestea erau rezervate doar pentru oamenii cu bani. Treptat, fotografia a devenit disponibilă şi persoanelor de rând, însă şi acestea îşi făceau, de obicei, o singură fotografie, de grup, pentru toată viaţă. Probabil că aţi auzit de obiceiul din perioada victoriană în care o persoană decedată era îmbrăcată şi aşezată ca să pară vie, alături de membrii vii ai familiei, doar pentru ca familia să aibă o fotografie şi cu acel membru, care a trecut pe lumea cealaltă.
Ca să fie şi mai tulburător obiceiul, de foarte multe ori, copii erau cei „aşezaţi” pentru fotografie, deoarece la acea vârstă nu apucau să facă încă o fotografie după care să fie amintiţi de familie şi generaţiile viitoare. Obiceiul s-a modificat treptat, ajungând şi în România, însă aici s-a practicat fotografia direct la înmormântări, când persoana decedată era deja în sicriu. Din fericire, s-a cam renunţat la acest obicei.
Celălalt eveniment considerat definitoriu în viaţă de către majoritatea oamenilor este nunta. Din cauza tehnologiei, mult timp, deşi fotografia se inventase, nu se realizau poze la nuntă. Când a început să se poarte acest obicei, fotografia nu se realiza neapărat în ziua nunţii, ci înainte sau după – din nou, din cauza imposibilităţii sau greutăţii de a muta tehnologia necesară pentru o fotografie şi pentru că în acea zi cuplul era ocupat cu alte responsabilităţi. Uşor, datorită evoluţiei tehnologiei, fotografiile de nuntă au devenit mai dese. La un moment dat, apăruse un obicei ca fotografii să meargă la nunţi şi să facă poze, pe care abia apoi încercau să le vândă mirilor.
Pentru o perioadă foarte lungă, poza de nuntă tradiţională a înfăţişat doar cuplul şi adesea era într-un singur exemplar. După o perioadă, devenise un obicei ca şi părinţii să fie alături de miri în poză, obicei care s-a extins tot mai mult – atât în cadrul nunţii, cât şi pe glob. După jumătatea secolului XX, apăruse obiceiul de a include toată nunţa în fotografie, nu doar mirii sau mirii şi părinţii. Fotografiile realizate acum, nu doar că se făceau chiar în ziua nunţii, dar şi într-un exemplar mai mare. Astfel, fotografiile pe care poate le-aţi văzut de pe vremea străbunicilor (la propriu) au devenit o rarite, până şi prin poziţia şi decorul abordat.
În prezent, fotografiile de nuntă pot fi realizate în mai multe moduri. În primul rând, se angajează un fotograf profesionist – Studio Blitz este o firmă care face poze foarte bune, din ce-am văzut pe situl lor – care, de obicei, urmăreşte toată nunta, nu doar cununia în sine. Acesta poate să fie prezent încă de acasă, să surprindă pregătirile, călătorind apoi cu voi spre momentul în care vă legaţi destinele, la petrecere etc. Un alt lucru care se obişnuieşte astăzi este ca şi după nuntă să se facă o serie de fotografii în împrejurimi sau într-o locaţie frumoasă, mirii purtându-şi costumele.
Cel mai recent element îl reprezintă filmarea cu drona. Având un mic roboţel zburător care te însoţeşte peste tot s-ar putea să fie ciudat la început, însă rezultatele obţinute sunt excelente.