Gustav Klimt

Detalii

CategoriiCultura
TaguriPictura, Viena
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10946

Voteaza & Distribuie

Descriere

Tablourile misterioase si opulente ale lui Gustav Klimt sunt recunoscute in Europa ca niste exercitii rafinate in decor si forma. Este laudat ca fiind unul dintre precursorii artei moderne. Cu toate acestea, lucrarile sale au fost acceptate destul de greu in zilele lui, din cauza figurilor aproape scheletice si a temelor sexuale. Ce s-a intamplat in viata lui de l-a facut sa puna pe panza astfel de lucruri visatoare si elegante?

Pictorul austriac Gustav Klimt a trait intre anii 1862 si 1918. Lucrarile lui au fost atat obiectul admiratiei generale cat si al scandalurilor de la Viena. Cu toate acestea, educatia lui a fost una destul de cumpatata. Tatal sau era bijutier si el a fost cel care l-a inspirat pe Klimt sa adauge frecvent un invelis auriu tablourilor sale. De la varsta de 14 ani si pana la 20, tanarul Klimt a studiat la Universitatea de Arte Plastice din Viena. Dupa ce a absolvit, cele mai multe comenzi ale sale erau piesele ornamentale pentru casele bogatilor. Din aceasta experienta variata se poate vedea dezvoltarea stilului sau: figuri cu expresii palide, fixe, opulenta baroca, incrustatii de aur si nuante sexuale elegante si rafinate.

La scurt timp dupa, Klimt s-a orientat inspre politica. In 1897 a devenit presedintele primei Secesiuni vieneze, o miscare artistica ce reunea mai multi artisti din diferite domenii: pictura, grafica, arhitectura. In timpul unei excursii prin Viena a descoperit anumite trasaturi ale picturii italiene si mozaicuri bizantine care l-au fermecat. In 1912, nu mai era presedintele Secesiunii, ci al Uniunii Nationale a Artistilor Plastici din Austria. Desi la inceput s-a bucurat de sprijinul statului, mai tarziu a fost privit cu neliniste. Obsesia lui pentru femei a dus la incurcarea sa cu mai multe prostituate, care de multe ori mai tarziu au aparut in picturile sale. Femeile apareau atat in roluri de calai, dar si in rol de chinuite in munca sa, si de multe ori Klimt s-a concentrat pe Gradina mitica a Evei. Patronajul i s-a luat dupa o perioada de timp deoarece oamenii de stat, catolicii si nobilimea respingeau sexualitatea sa deschisa din tablourile sale. A trebuit sa se limiteze la crearea de scene alegorice pentru clasa de mijloc care dorea sa intre in lumea luxului descrisa atat de des in Viena acelor vremuri. De la aceasta munca si de la obsesiile pentru sexualitatea si opulenta zilelor lui, Klimt a devenit treptat un maestru al portretizarii mortii si vietii si al ciclurilor existentei.

Desi tehnica lui Klimt a fost baroca si clasica, lucrarile sale aduc demonii in fata privitorului. Obsesia lui pentru femei a dus la picturi ornamentate cu figuri feminine care inoata sau ies la suprafata. Profetii, creaturi mitologice si legende biblice sunt combinate intr-o maniera asemanatoare cu fresca. Lucrarile sale au fost arse, contestate si multi au refuzat sa le expuna. Astazi, el se bucura de renumele de a fi unul dintre cei mai interesanti si frumosi pictori din Europa. Lucrarile sale sunt deosebit de populare in Statele Unite.

Una dintre cele mai faimoase lucrari Klimt este Beethoven frieze, o pictura de pe peretele Secesiunii vieneze. Descrie ridicarea si caderea lui Adam si a Evei, si aspectul ciclic al povestii Bibliei pe Simfonia a IX-a a lui Beethoven. Fiecare panou al Secesiunii reprezinta patru tempo-uri ale piesei lui Beethoven. Alte lucrari celebre ale sale sunt Iubire, Sarutul, Serpii de apa si Filosofie.