Iata ce presupune aditia osoasa din cadrul tratamentelor cu implant dentar!

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriImplant dentar, stomatolog, stomatologie
Ultima actualizareMarti 3 decembrie 2019
Vizualizari966

Voteaza & Distribuie

Descriere

Exista destule situatii, mai ales atunci cand ai pierdut un dinte cu mult timp in urma, cand tratamentul cu implant dentar nu poate incepe decat dupa ce este realizata o procedura medicala numita “aditie osoasa”. Aceasta are ca scop refacerea cantitatii de os care s-a pierdut in decursul unei perioade indelungate de timp.

Pentru a putea insera implantul dentar, specialistul in implantologie va trebui sa se asigure ca dintele care va fi atasat pe implant, va fi stabil si perfect functional, motiv pentru care osul in care urmeaza a fi introdus trebuie sa fie la parametri optimi in ceea ce priveste volumul si densitatea. Dupa ce pierzi unul din dinti, indiferent de motiv, volumul osului care l-a sustinut se va micsora din cauza faptului ca nu mai este conectat cu o radacina. Astfel, daca a trecut ceva timp de la pierderea dintelui, aditia de os va fi necesara daca specialistul va fi de parere ca volumul actual al osului nu este suficient pentru a sustine un implant dentar.

Cum poti pierde din volumul osos?

Cu toate ca nu este cea mai complicata interventie stomatologica, aditia osoasa va presupune timp suplimentar de vindecare si costuri in plus, asadar este de evitat. Cauzele pierderilor osoase sunt variate, asadar specialistii din cadrul clinicii stomatologice Dental Excellence au pregatit, in randurile de mai jos, cateva detalii si recomandari legate de procedura de aditie osoasa. Iata cateva dintre cauzele principale ce duc la scaderea volumului osos:

- Pierderea unui dinte si neinlocuirea imediata a spatiului ramas liber cu un implant dentar. In urma extractiilor dentare sau a pierderii dintilor, spatiile libere duc la modificarea cantitatii osoase, motiv pentru care trebuie sa recurgi cat de repede posibil la un tratament cu implant dentar. Atunci cand va fi inserata radacina artificiala, organismul va opri procesul de resorbtie osoasa din acea zona.

- Parodontoza. Aceasta boala a tesuturilor din cavitatea bucala are un efect puternic asupra osului care sustine dintii. Aceasta afectiune are ca rezultat pierderea dintilor, iar procesul de resorbtie osoasa va incepe imediat dupa. In acest caz, aditia de os va fi o necesitate inaintea tratamentului cu implant dentar.

- Infectii gingivale si osoase. Unele infectii pot "sapa", de-a lungul timpului, adevarate "cratere" in osul maxilar sau mandibular, fapt ce va face obligatorie procedura de aditie de os.

- Traumatisme. Loviturile de la nivelul fetei pot influenta negativ dantura si caracteristicile oaselor din zona fetei.

- Inaintarea in varsta. Fiindca organismul nu mai poate sustine o functionare perfecta a componentelor cavitatii bucale, unele situatii vor impune aceasta procedura.

Ce beneficii poti avea in urma aditiei osoase?

- Aditia de os va consolida tesutul care sustine implantul dentar;
- Asigura un aspect natural la nivelul gingiei;
- Creste longevitatea dintilor naturali care au fost afectati de diversele stagii ale gingivitei sau bolii parodontale;
- Imbunatateste vizibil fizionomia in situatia unei resorbtii osoase provocata de varsta, parodontoza sau traumatisme in zona fetei.

Specialistii din domeniul stomatologiei recomanda cu tarie sa vizitezi cabinetul stomatologic de cel putin 2 ori pe an pentru a putea tine sub control sanatatea dentara si pentru a depista si trata orice afectiune inca din stadiul incipient.