Când ne gândim la amenajarea unei locuințe de bloc, balconul este deseori ultimul luat în calcul. Pentru că este mai mic și este plasat în exteriorul locuinței, folosim balconul mai ales ca anexă de depozitare, spațiu pentru fumat și loc de uscat rufele. Totuși, balconul de bloc este, în esență, un spațiu de deschidere și vizibilitate, dar și o soluție arhitecturală pentru lipsa accesului imediat la o curte. Dacă investim resurse și creativitate, putem transforma balconul într-o zonă frumoasă și confortabilă a apartamentului. Descoperă în rândurile de mai jos ideile noastre de amenajare a balconului și alege-le pe cele potrivite pentru tine!
Folosește pereții balconului
Dacă ai un balcon mic și nu ai acces la o zonă destul de spațioasă pe podea, utilizarea pereților este cea mai bună idee. Pentru cei care au nevoie de spațiu de depozitare, fixarea unor dulapuri suspendate, a unor rafturi sau etajere se poate dovedi soluția salvatoare. Pe pereți poți agăța și plante sau poți monta obiecte de iluminat, pentru un plus de efect. Cu cât mai mult spațiu liber va rămâne pe podea, cu atât balconul va părea mai mare.
Alege lemnul pentru pardoseală
Balcoanele au pardoseli de ciment, gri și neatractive. Îmbunătățirea acestui detaliu va avea efect asupra aspectului general al balconului. Deși poți folosi parchet laminat, pentru a oferi caracter și căldură spațiului îți recomandăm să utilizezi lemnul. Montarea unei podele de lemn va transforma imediat înfățișarea balconului, pentru că va transmite senzația de confort și familiaritate. Adaugă o zonă de relaxare
Unul dintre cele mai plăcute momente pe care le oferă șederea la bloc este ieșirea pe balcon într-o zi frumoasă, cu temperaturi potrivite. De aceea, este indicat să-ți creezi un spațiu de ședere cât mai confortabil. Un scaun comod, un fotoliu sau chiar o canapea mică, dacă spațiul permite, vor face din balcon un loc potrivit pentru relaxare. Dacă adaugi și o măsuță pe care să-ți pui ceașca de cafea, paharul sau cartea preferată, vei avea și mai mult confort.
Bineînțeles, un balcon închis permite orice tip de mobilă de interior, în timp ce unul deschis, expus intemperiilor, necesită mobilier adaptat la condiții specifice, precum umezeala sau variațiile mari de temperatură. Dacă îți plac ideile neconvenționale, atunci așezarea unor perne pe podea sau instalarea unui hamac ți s-ar putea potrivi. Folosește lumina într-un mod creativ
Lumina este un mijloc eficient de a adăuga culoare și confort balconului. Poți folosi mai multe nuanțe de lumină sau un bec inteligent, astfel încât să schimbi nuanțele luminii în funcție de dispoziție sau de activitate. Folosirea unor abajururi cu un design modern sau tematic, ori a unor instalații cu mai multe becuri poate adăuga o tușă personală oricărui balcon, fie că ești tipul minimalist, hipster, romantic sau conservator.
Adaugă plante
Plantele sunt întotdeauna o alegere bună, atât pentru ceea ce vedem din interior, cât și pentru ce se vede din afară. În plus, plantele oferă oricărui spațiu senzația de natural și ajută la relaxare. Poți transforma balconul într-o mică grădină de flori, de plante aromatice și chiar de fructe și legume. Plante ornamentale ca bambusul sau palmierii reprezintă tușa finală pentru un balcon decorat în stil exotic.
Transformă balconul în spațiul pe care ți-l dorești
Balconul poate căpăta multe funcții. Îl poți folosi ca loc de gătit, dacă vrei să scapi de căldura și mirosurile din bucătărie. Îl poți transforma în birou sau spațiu de lucru, dacă îți place să bricolezi, să coși sau să pictezi. Un bar este o idee bună pentru un balcon cu vedere frumoasă, dar poți amenaja și un mic salon pentru socializare sau o verandă.
Amenajarea balconului într-un mod creativ, adecvat nevoilor și preferințelor noastre, dar și condițiilor locative, aduce confort și funcționalitate oricărui apartament de bloc. Aplică și tu ideile din lista de mai sus și bucură-te de balconul tău!