Interactiunea cu femeile scade capacitatea intelectuala a barbatilor

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriViata in doi
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3173

Voteaza & Distribuie

Descriere



interactiunea barbat-femeie


interactiunea barbat-femeie



Interactiunea cu femeile ii poate lasa pe barbati „afectati cognitiv", cu alte cuvinte, capacitatea lor intelectuala va scadea in apropierea femeilor, efectele cele mai persistente fiind detectate la cei care dorm intr-un pat conjugal, se arata in cateva studii.



Filmele sunt pline de scene in care cate-un posibil amorez incearca sa se bage in seama prin preajma unei femei frumoase, sperand sa-i capteze atentia. Cu toate eforturile sale disperate, nu reuseste. Scenele de acest fel sunt imagini care pot fi vazute si in realitate. Se pare ca esecul barbatilor in cauza se datoreaza nu atat unei doze de timiditate excesiva, nepriceperii lor de a initia o relatie, ci faptului ca, in acele momente, capacitatea lor cognitiva le este afectata. Creierul lor nu mai functioneaza cum ar trebui, sugereaza noi studii.


Cercetatorii au inceput sa examineze acest handicap cognitiv manifestat la barbati inainte si dupa ce au interactionat cu femeile. Un studiu din 2009 demonstreaza ca dupa o scurta interactiune cu o femeie atragatoare, barbatii manifesta un anumit declin al performantelor lor intelectuale. Din unele cercetari reiese ca declinul se produce chiar si atunci cand barbatii doar evalueaza posibilitatea de a interactiona cu o femeie atragatoare despre care stiu foarte putine lucruri.


Sanne Nauts si colegii ei de la Universitatea din Nijmegen, Olanda, au derulat doua experimente folosind voluntari de ambele sexe din universitate. In prima faza au adunat informatii de baza despre capacitatea cognitiva a fiecaruia punandu-i pe studenti sa completeze un test Stroop. Dezvoltat in 1935 de catre psihologul John Ridley Stroop, testul este o metoda de evaluare a abilitatii de procesare a informatiei. Este un test pretentios, iar cand subiectii sunt obositi mental, ei vor termina testul intr-un ritm tot mai lent.


Dupa efectuarea testului Stroop, participantii la experiment au fost invitati sa faca ceva, aparent, total diferit: ei trebuiau sa citeasca, cu glas tare, niste cuvinte asezati in fata unei webcam. Li s-a spus ca un observator ii va privi prin intermediul camerei de luat vederi, citind cuvintele pe buze. Observatorul a primit fie un nume masculin, fie feminin, participantilor fiindu-le dezvaluit ca acea persoana ii va privi pe ecranul unui monitor. Nu s-a oferit nicio alta informatie despre observator.


Dupa acest exercitiu de „citire de pe buze", participantii au efectuat inca un test Stroop. Performantele femeilor nu au diferit de cele de dinainte, insa in cazul barbatilor, rezultatele au fost mai proaste la acest al doilea test. Aceasta scadere a capacitatii intelectuale s-a inregistrat cu toate ca subiectii nu au interactionat cu observatorul cu nume feminin.


In cel de-al doilea studiu, cercetatoarea olandeza si colegii sai si-au pus voluntarii sa termine un alt test Stroop, apoi li s-a comunicat ca vor participa la o alta „citire pe buze". Jumatate dintre ei au aflat ca observatorul va fi un barbat, iar cealalta jumatate ca va fi o femeie. In realitate, ei nu au mai participat la aceasta faza, ci la un alt test Stroop. Din nou, femeile nu au afisat nicio diminuare a capacitatii lor cognitive, in vreme ce barbatii au avut iarasi rezultate mai scazute. Simpla anticipare a interactiunii cu o persoana de sex opus i-a „prostit".


Studiile lui Nauts sugereaza ca barbatii, chiar daca interactioneaza frugal, superficial, cu femeile, telefonic sau prin Messenger, sau alta metoda limitata, sunt afectati intelectual de acest lucru. Nu exista nicio explicatie valabila pentru acest lucru, insa cercetatorii cred ca este vorba de posibilitatea de acuplare cu o femeie care-i afecteaza pe barbati chiar si cand se gandesc superficial la acest lucru.


De asemenea, un element decisiv l-ar putea constitui si asteptarile sociale. In actualul context social, barbatii ar fi supusi unor presiuni mai mari de a impresiona femeile in cursul interactiunilor lor cu acestea. Cu toate ca este vorba de o ipoteza speculativa, cercetarile anterioare au aratat ca cu cat barbatii se straduiesc mai mult sa faca impresia „potrivita", cu atat mai mult sunt taxati intelectual, avand dificultati in a gandi cu claritate. Uneori, doar la gandul discutiei cu o domnisoara agreabila, mintea „pretendentului" se incetoseaza semnificativ.