Multi tind sa spuna ca pe Internet suntem mai liberi. Este drept ca, de cele mai multe ori, asa e. Pe Internet putem fi anonimi, femei si barbati de diferite varste. Ne realizam si ne schimbam "identitati". Si aruncam cu opinii in stanga si dreapta. Unele sunt legitimate, altele imposibile, cert e ca acest spatiu ne permite uneori prea multe. Este la mijloc o libertate cu doua fete. Normal, e un lucru maret faptul ca ne putem exprima liber fara sa ne temem, in special cand unele dezvaluiri sunt necesare, dar puteam cadea de multe ori si prea usor, in capcana exagerarilor virtuale.
Chiar daca nu sunt prea multe legi (inca!), ele sunt undeva la cuptor, se pregatesc. Noi ar trebui, in primul rand, sa tinem cont de bun simt si de regulile nescrise inainte sa gafam si sa ne ascundem in spatele tastelor. In Europa si oriunde avem de-a face cu democratia, oamenii au dreptul de a exprima liber. Aceasta este o libertate de baza, un drept fundamental, o piatra de temelie a societatii moderne.
Promisiunile legate de libertatea de exprimare, dupa cum stim, au fost de prea multe ori incalcate. Internetul vine sa schimbe toate acestea. Revolutia Internetului ofera voci pentru a intari ceea ce anterior s-a transformat in neputinta. Pentru prima data, nu exista filtre editoriale. Nimeni nu intervine intre cei care transmit informatiile si publicul lor. Putem cu totii sa vorbim liber in fata unei audiente mult mai largi decat inainte. Si putem primi raspunsuri, feedback.
Erik Ringmar, semneaza la un moment dat un manifest al bloggerilor, loc unde, noteaza urmatoarele, referindu-se la promisiunea republicana: "Ca un blogger, m-am bucurat de sprijinul deplin al civilizatiei moderne. Istoria lumii si motivele naturale erau de partea mea. Aparent, este suficient."
In spatiul cibernetic, blogul ne reprezinta pe noi insine. Modul de design pe care il alegem, tipurile de materiale pe care le publicam, fotografiile adaugate si legaturile spre alte pagini spun foarte multe lucruri despre fiecare blogger in parte. A face blog este o modalitate foarte buna de a te exprima, una care poate fi atat distractiva, cat si educativa.
Cenzura pe Internet Tot Ringmar sustine ca, in era Internetului, Eva nu l-ar fi convins pe Adam sa manance din Pomul Cunoasterii. Conform autorului, Adam i-ar fi raspuns: "Nu-mi pasa de mere, uite, avem conexiune de banda larga!". Tot in opinia lui Ringmar, doctorul Faust nu si-ar fi vandul sufletul pentru aflarea unor adevaruri "patetice", ci si-ar fi postat pe blogul personal niste intrebari.
Dezvoltarea Internetului creeaza multe tipuri de intrebari cu privire la libertatea presei si libertatea de acces a informatiilor. Cum sunt distribuite si accesate textele? Care e sensul jurnalismului pe Internet in opozitie cu cel traditional? Se aplica legile presei si in cazul Internetului? Autorii studiului From Quill to Cursor: Freedom of the Media in the Digital Era, au tratat urmatoarele aspecte, in ideea de a raspunde acestor intrebari:
cenzura pe Internet nu este o copie a cenzurii din media clasica, este mai disuza, mai putin centralizata, mai raspandita si mult mai putin tangibila decat formele vechi de cenzura;
fata jurnalismului este intr-o continua schimbare; jurnalistii care sunt persecutati pe paginile web au nevoie de sprijin la fel precum cei care sunt persecutati in cadrul muncii traditionale;
riscurile politice ale monopolurilor pe Internet trebuie sa fie luate in considerare, dar si mijloacele de acces trebuie sa fie promovate si sustinute;
este nevoie sa se tina seama de vulnerabilitatea anumitor servicii pivot de pe net, in special de cele oferite de motoarele de cautare.
Notiunea unei reglemetari a Internetului reprezinta o problema dificila. La nivelul Uniunii Europene au fost adoptate o serie de acte normative referitioare lalibertatea de exprimare in Internet precum "Declaratia privind libertatea comunicarii pe Internet", elaborata de Consiliul Euripei in 2003 sau "Libertatea media si Internetul - Recomandarile de la Amsterdam", document elaborat in acelasi an de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa.
Fetele Internetului In domeniile IT si Internet sunt, dupa cum spune Bogdan Manolea, doua principii care se iau in calcul la realizarea legislatiei: 1. Principiul reglementarii - cadru – nu se vor gasi legi specifice pentru chat-uri, forumuri, site-uri web, ci una singura care identifica niste reguli de ordin general; 2. Principiul neutralitatii tehnologice – intr-o lege nu vor putea fi folositi niciodata termeni care ar favoriza o tehnologie sau alta. Totul se reduce acum la servicii de comunicatii electronice. Tot Bogdan Manolea este cel care spune raspicat ca nu exista o Lege a Internetului, insa mai toate legile se aplica pe Internet.