Matei Visniec

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura, Romania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2995

Voteaza & Distribuie

Descriere

Matei Visniec, poet si dramaturg roman, este recunoscut mai ales pentru opera sa in limba franceza. Dramaturgul s-a nascut la 29 ianuarie 1956 in Radauti, unde si-a petrecut copilaria. Astazi locuieste la Paris, unde colaboreaza cu reviste frantuzesti si lucreaza la Radio France Internationale.



Sunt omul care traieste intre doua culturi, intre doua sensibilitati, care are radacinile in Romania si aripile in Franta. Matei Visniec



Acesta si-a dat seama inca de mic ca ideologia pe care trebuia sa o adopte la scoala si in societate, nu era deloc perfecta. Diferenta dintre modul in care era infatisata realitatea si realitatea propriu-zisa a devenit sursa de inspiratie pentru o parte din piesele sale.





Matei Visniec


Matei Visniec




Scoala primara si liceul le-a facut in satul natal, in perioada 1965-1975, perioada in care va isi va publica primele poeme in revista "Lumina", apoi in "Cutezatorii", prezentat fiind atunci de catre poetul Virgil Teodorescu. Debutul sau literar la nivel national a avut loc in 1972 si a constat in publicarea unor poeme in revista "Luceafarul".


Desi Radautiul se poate numara printre orasele "in care nu se intampla nimic", Matei Visniec a ramas cu o amintire frumoasa, spectacolul circului care se afla in turneu in orasul sau natal, ceea ce l-a inspirat mai apoi sa scrie „Angajare de clown". Piesa colorata de teatru, reprezentatiile in direct i-ar fi deschis apetitul acestuia pentru teatru.


La Bucuresti, Matei Visniec a citit foarte mult, avand acces la toate bibliotecile. Creatia sa a fost limitata in acea perioada de cenzura, iar textele i-au fost interzise.


Pentru sapte ani a fost profesor de istorie si geografie intr-o comunia din judetul Calarasi, Dorobantu-Plataresti.


In afara de poeme, care i-au fost publicate, tot ce a scris in perioada 1977-1987 i-a fost cenzurat, iar textele au circulat in secret. Acesta a fost intervalul in care a scris foarte mult: volume de poezie, piese de teatru, scenarii de film si un roman. Pentru a-si face cunoscute piesele, acesta a fost nevoit sa si le fotocopieze si sa le distribuie in spatiul teatral si literar.


Matei Visniec a fost membru al cenaclului condus de Nicolae Manolescu, Cenaclul de Luni. In 1980 a debutat la Editura Albatros cu culegerea de poeme "La noapte va ninge".


Carti aparute inainte de 1989:




  • "La noapte va ninge" – 1980




  • "Orasul cu un singur locuitor" – 1982






  • "Inteleptul de la ora ceai" - 1984




Reviste literare in care a publicat:




  • Romania literara




  • Luceafarul






  • Amfiteatru






  • Cronica






  • Viata Romaneasca






  • Vatra




  • Echinox






In anul 1987, Visniec a plecat din Romania cerand azi politic in Franta. Aici a obtinut cetatenie in 1993.


Dupa revolutie, Matei Visniec a devenit cel mai jucat actor din tara noastra, atat in capitala, cat si in restul tarii. Teatrul National din Timisoara a organizat in octombeiw 1996 un festival, "Matei Visniec", in cadrul caruia au fost reprezentate 10 piese de-ale dramaturgului de catre 12 trupe de teatru.


La doar 31 de ani, Visniec lasa deja o opera importanta pentru cultura romana. In cea franceza si-a facut debutul ajungand la Paris, prin poezie "Le sage a l'heure du the", volum care a primit distinctia "Cea mai buna carte de poezie din 1984".


Matei Visniec a primit de-a lungul timpului numeroase premii, dintre care multe in Romania, precum premiul revistei Romania Literara la Festivalul National de Poezie "Nicolae Labis" din 1977, premiul dat de Uniuniea Scriitorilor din Romania in 1985 pentru "Cea mai buna carte de poezie" - "Inteleptul de la ora ceai".


Tot din partea Uniunii Scriitorilor a primit in 1991 premiul pentru dramaturgie, pentru care a fost distins si de Academia Romana in 1998, de Uniunea Scriitorilor in 2002 si 2007 si de Ministerul Culturii in 2002. Acestea nu sunt singurele premii, iar pe langa acelea, palmaresul sau numara multe distinctii de marca si din partea societatilor si festivalurilor de teatru din Franta.