Nicolae al II-lea

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriSefi de stat
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9450

Voteaza & Distribuie

Descriere

La 26 mai 1896, este incoronat tarul Nicolae al II-lea. Nicolae al II-lea, ultimul tar, a fost incoronat ca domnitor al Rusiei in vechea Catedrala Ouspensky din Moscova. Nicolae nu era nici pregatit, nici nu avea vocatie pentru a domni, fapt care nu a sprijinit deloc autocratia pe care incerca sa o mentina, intr-o era in care schimbarea era cautata cu disperare.

Tarul Nicolae II

Tarul Nicolae II

Nascut in 1868, el a urcat pe tronul Rusiei la moartea tatalui sau, tarul Alexandru al III-lea, in noiembrie 1894. In aceeasi luna, noul tar s-a casatorit cu Alexandra, o printesa nascuta in Germania, care a dobandit o mare influenta asupra sotului ei. Dupa o perioada de doliu pentru tatal sau, Nicolae si Alexandra au fost incoronati tar si tarina in mai 1896. Ca domnitor al Rusiei, Nicolae s-a impotrivit cererilor de reforma si a cautat sa mentina absolutismul tarist, in ciuda faptului ca ii lipsea taria de caracter necesara pentru aceasta sarcina. Rezultatul dezastruos al razboiului ruso-japonez a condus la Revolutia rusa din 1905, pe care Nicolae a dezamorsat-o numai dupa ce a aprobat formarea unei adunari reprezentative – Duma - si a promis sa faca reforme ale Constitutiei. La scurt timp, tarul a revenit asupra acestor concesii si a dizolvat in mod repetat Duma, contribuind la sustinerea publica din ce in ce mai mare de care se bucurau bolsevicii si alte grupuri revolutionare.

In 1914, Nicolae al II-lea si-a condus tara spre un alt razboi costisitor – Primul razboi mondial -, iar nemultumirile au crescut pe masura ce hrana era tot mai putina, soldatii erau obositi de razboaie, iar infrangerile devastatoare in fata Germaniei au demonstrat ineficacitatea Rusiei conduse de Nicolae. In 1915, tarul a preluat personal comanda armatei, lasand-o pe tarina Alexandra sa controleze tara. Curtea acesteia, extrem de nepopulara, a fost dominata de calugarul rus Rasputin, care a inlocuit ministrii competenti ai tarului cu persoane controversate. In martie 1917, garnizoana militara de la Petrograd s-a alaturat grevei muncitorilor care cereau reforme socialiste, iar lui Nicolae al II-lea i s-a cerut sa abdice. La 15 martie, a renuntat la tron in favoare fratelui sau Mihail, al carui refuz de a primi coroana a pus capat autocratiei tariste din Rusia.