Categorii | Cultura |
---|---|
Taguri | Paris, Pictura |
Ultima actualizare | Marti 5 august 2014 |
Vizualizari | 8136 |
Pictorul Peter Paul Rubens s-a nascut pe 28 iunie 1577 si a murit in data de 30 mai 1640. Acesta a fost cel mai cunoscut si apreciat pictor flamand si european din secolul XVII. Stilul lui Rubens s-a remarcat prin punerea in valoare a senzualitatii si miscarii, acesta folosindu-se, in lucrarile sale, de stilul baroc exuberant.
Peter Paul Rubens - autoportret
Peter Paul Rubens s-a nascut in Siegen si a fost fiul unui avocat protestant ce a plecat din Antwerp ca sa scape de persecutiile religiei. Dupa ce a murit tatal acestuia, Rubens, impreuna cu mama lui, s-au intors in aceasta localitate, iar artistul a ales sa treaca la credinta catolica. Mai apoi, alegerea aceasta a avut un rol foarte important in opera pictorului.
Tot aici, Rubens a reusit sa fie ucenicul unor artisti foarte importanti ai vremii, precum Adam Van Noort si Otto Venius. In anul 1600 a plecat la Venetia unde a fost pictorul curtii ducelui de Mantua, Vicenzo I de Gonzaga. Cu aceasta ocazie, pictorul descopera arta romana si face copii dupa ceea ce au realizat maestrii italieni. Titian este numele celui al carui stil a influentat foarte mult opera la maturitate a lui Rubens.
Rapirea fiicelor lui Leucip
Paul Rubens nu s-a multumit sa fie doar artist ci, intre 1603-1604 a fost diplomat spaniol, iar apoi a combinat cele doua ramuri pentru toata viata.
Dupa ce a murit si mama sa, acesta s-a intors din nou la Antwerp, iar dupa un an s-a casatorit cu fiica unui umanist de aici, Isabella Brant.
Incepand cu anul 1610, Rubens a locuit in Rubenhuis, casa pe care a proiectat-o singur si care astazi este un muzeu. Aici se gasea si atelierul sau, unde pictorul, ajutat de ucenicii sai, a pictat cele mai multe lucrari ale colectiei sale. Tot aici isi avea si colectia de arta si o foarte mare biblioteca.
Helene, a doua sotie a lui Rubens
Pictorul Rubens a ajuns foarte rapid cel mai apreciat pictor din Flandra si a primit foarte multe comenzi, unele venind chiar din partea Curtii Frantei, iar multe dintre acestea reprezinta picturi alegorice cu viata Mariei de Medicii, picturi ce se pot vedea astazi la Louvre. Paul Rubens a realizat si multe picturi religioase marete. In atelierul sau, l-a avut la un moment dat, pe post de asistent, pe Anthony van Dick.
Coborarea lui Iisus de pe Cruce
In perioada 1621-1630 a avut de indeplinit cateva misiuni diplomatice pentru Spania si a primit apoi titlul de cavaler din partea regelui Angliei. In 1630, dupa patru ani de la moartea primei lui sotii, Rubens a luat-o de sotie pe Helene Fourment, care avea atunci doar 16 ani. Cu aceasta a avut cinci copii, pe langa cei trei din prima sa casatorie. Helene i-a fost si model, muza a picturilor sale.
Paul Rubens a murit cand avea 63 de ani sia fost inmormantat in biserica Sfantul Iacob din Antwerp.
Maria de Medici la Marsilia
Viata sa a fost incarcata de energie, timp de 40 de ani a pictat aproximativ 1400 de tablouri si sute de desene. Multe curti princiare si cercuri ale artistilor din intreaga Europa l-au primit cu bratele deschise de fiecare data.
Judecata lui Paris
Din picturile sale celebre:
„Coborarea lui Iisus de pe Cruce" (1612-1614), care a fost realizat la scurta vreme dupa ce s-a intors din Italia. Acesta se gaseste, impreuna cu "Inaltarea crucii", in Catedrala Notre Dame din Antwerpen.
"Rapirea fiicelor lui Leucip" (1618) este o compozitie dinamica, tensinonata, ce transmite foarte multa energie si se poate vedea la Alte Pinakothek, in Munchen.
"Sosirea Mariei de Medici la Marsilia" (1622-1625) se gaseste la Muzeul Luvru din Paris.
"Judecata lui Paris" (1635-1638) este inspirat din mitul alegerii "celei mai frumoase" de catre Paris, ceea ce a iscat razboiul Troiei. Acest tablotu se afla la Galeria Nationala din Londra.