Pirateria

Detalii

CategoriiIT
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4278

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pirateria este o actiune ilegala, una prin care se pot reproduce, prin diverse mijloace, opere care sunt deja publicate, dar si retransmiterile ilegale ale unor emisiuni, fie ca au aparut la radio sau TV, prin diferite pocedee (semnale, fibra optica, satelit, cablu). In tara noastra, legea nr. 8/1996 arata ca pirateria este infractiune si se pedepseste cu amenda sau chiar cu inchisoarea.


Cuvantul piraterie ne trimite pe toti cu gandul la pirati. Aparuti in urma cu cinci veacuri, piratii erau persoanele care pradau corabiile, insa de la piratul usor bolnav, cu un papagal pe umar, un ochi bandajat, s-a ajuns la piratul internetic, care, bine sanatos, de acasa, isi ia dupa pofta sufletului, toate lucrurile de care are nevoie, de pe Internet.





download ilegal


download ilegal




Citeam undeva ca, desi avem tehnologie care ne permite sa facem acest lucru, asta nu inseamna ca nu gresim, ca nu actionam impotriva legii. Caci nu e vinovata dezvoltarea tehnologiei, ci noi, ca fiinte capabile sa facem alegeri. Si, chiar daca e un fapt comod, la indemana si rapid, aceste lucruri, in mod repetat, nu fac altceva decat sa dauneze. Dincolo de un fel de „furt", gresim si prin nererspectarea dreptului de autor.



Cele mai dese astfel de intamplari au loc pe Internet. In mediul digital pare totul permisiv, iar daca o persoana cumpara un produs si il face public, fie ca e muzica, filme sau produse software, ceilalti pot, daca li se permite, sa il downloadeze gratuit, insa in mod ilegal.


Chiar daca aceste produse se achizitoneaza in mod legal, acesta nu trebuie sa fie pus la dispozitia publicului. Exista, prin intermediul Internetului, mai multe posibilitati de a pune la dispozitia tuturor, diferite informatii protejate de legea dreptului de autor si a drepturilor conexe.


Limitele pedepselor care se aplica in functie de unele criterii, pot fi: scopul piratarii, consecintele grave, actele reperate, grupuri infractionale organizate etc.





Piraterie pe Internet


Piraterie pe Internet




Se cunoaste ca foarte multe persoane folosesc programe in genul DC++ sau descarca diverse programe, inregistrari audio, video, filme etc. prin Torrent. Aici apar produse, fie cumparate, fie luate din alte parti prin metode mai mult sau mai putin legale, iar apoi sunt lasate la liberul consum al publicului larg.


Un studiu facut de FBI a pozitionat tara noastra pe locul patru in lume, atunci cand vine vorba de fraudele facute pe Internet. Ucraina a fost sanctionata de SUA din cauza pirateriei sotfware si se afla pe locul trei, asadar si tara noastra trebuie sa se afle in vizorul acestora, caci fraudele realizate in Romania prin intermediul Internetului sunt tot mai dese.


In anul 2009 a avut loc primul caz de amendare a pirateriei prin DC++ de catre politistii romani. Dupa aproape un an si jumatate de la momentul sesizarii politiei, utilizatorul a fost sanctionat ca a pus in acea retea sute de melodii protejate de dreptul de autor. Aceasta actiune a fost pornita de catre membrii Asociatiei Muzicale Industriale din Romania.




Produse ilegale obtinute prin piratare


Produse ilegale obtinute prin piratare




Sunt multe motive care pot fi puse pe tava in fata pirateriei tot mai crescute in Romania. Printre acestea, sunt luate in seama si cunostintele si asteptarile romanilor in acest domeniu, persoanele nu privesc melodiile, filmele sau programele descarcate drept niste produse pentru care este nevoie de cheltuilei cand vine vorba de achizitionare, ci au impresia ca li se cuvine sa se foloseasca de ele oricum, oricand, gratis. In acelasi timp, daca pretul este foarte ridicat, cunoscandu-se situatia romanilor, acestia nu sunt dispusi sa plateasca aceste produse.


Pe cealalta parte se produc pierderi foarte mari, numai in 2007, tara noastra a pierdut 95 milioane de dolar din pricina incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala, in acel an, rata pirateriei ajungand la 70%. S-a remarcat, totusi, in ultimii ani, o scadere a acestui procent. De luat in calcul in acest sens este si aparitia a tot mai multe site-uri care ofera atat vizionarea unor filme online, cat si ascultarea a sute de melodii, gratuit, fara a fi nevoie de descarcarea acestor produse.


Montorizarea celor care pirateaza se face intr-un mod legal, caci nu se acceseaza calculatorele personale, ci doar documentele care sunt publice si se cauta diverse indicii, urmand ca utilizatorii sa fie identificati in functie de IP.


Persoanele care pirateaza risca sa primeasca amenda sau inchisoare de la 1 la 4 ani, ramanand in acelasi timp fara calculatoare, iar, totodata, exista posibilitatea ca acestia sa fie dati in judecata de cei care detin drepturile de autor ale produselor pe care cei acuzati le-au utilizat in mod ilegal.