Regele Mihai I

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriRomania, Sefi de stat
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11036

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mihai I, Rege al Romaniei, Principe de Romania, a fost suveran al tarii in perioadele 1927-1930 si 1940-1947. Mihai I a devenit rege al Romaniei in urma mortii lui Ferdinand I si dupa ce tatal sau, Carol al II-lea, a renuntat la tron. Carol al II-lea revine la tronul tarii in 1930, insa numai pentru 10 ani, cand abdica fortat si este succedat a doua oara de fiul sau.




Regele Mihai I


Regele Mihai I a implinit 90 de ani pe 25 octombrie 2011




In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dupa patrunderea fortelor sovietice pe teritoriul romanesc, regele Mihai organizeaza arestarea maresalului Ion Antonescu in 1944. Trei ani mai tarziu, este fortat sa abdice, pleaca din tara si se stabileste in Elvetia, la Versoix. Multa vreme nu a fost lasat sa revina in Romania si, abia in 1997, i-a fost permisa reintoarcerea in tara.


Mihai I s-a nascut pe 25 octombrie 1921 la Sinaia, la Castelul Peles. Este fiul regelui Carol al II-lea si al printesei Elena si nepotul regelui Ferdinand I.


Primii ani de domnie

In 1925, Carol al II-lea fuge impreuna cu Magda Lupescu, amanta sa, si renunta la tronul tarii. Mihai i-a urmat la tron bunicului sau, regelele Ferdinand, imediat dupa moartea acestuia in 1927. Intrucat Mihai avea la acea vreme numai 6 ani, printul Nicolae, patriarhul Miron Cristea si presedintele Curtii de Casatie Gheorghe Buzdugan au format un consiliu de regenta care sa conduca tara.


In timpul crizei economice din 1930, regele Carol al II-lea se intoarce in tara si este desemnat din nou rege de catre parlament, iar Mihai este urmas la tron cu titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. Carol al II-lea il investeste pe maresalul Antonescu cu puteri depline, astfel ca Antonescu ii impune regelui sa abdice si sa-i ofere tronul lui Mihai.




Regele Mihai in tinerete


Regele Mihai in tinerete




Mihai I a fost uns rege la varsta de 18 ani, pe 6 septembrie 1940, de catre patriarhul Romaniei Nicodim Munteanu. Regele Mihai purta Coroana de Otel, cea care a fost purtata la ocazii solemne de toate capetele incoronate ale Romaniei incepand cu 1881. A fost inaltat la grad de maresal de catre Ion Antonescu si a devenit comandant suprem al armatei iar Consiliul de Ministri din 1941 l-a decorat cu toate cele trei clase ale Ordinului Mihai Viteazul.


Arestarea lui Antonescu

In august 1944, regele Mihai l-a destituit din functie si l-a arestat pe Ion Antonescu, al carui regim se aliase cu Germania Nazista. In urma arestarii lui Antonescu, Romania a trecut de partea Aliatilor si a intors armele impotriva Germaniei si Ungariei. Intoarcerea armelor contra Germaniei si alierea cu URSS a fost considerata de unii drept o capitulare neconditionata a regelui Mihai in fata puterii sovietice.




Regele Mihai si maresalul Ion Antonescu


Regele Mihai si maresalul Ion Antonescu




La finele celui de-al Doilea Razboi Mondial, regele Mihai a fost decorat de catre presedintele Statelor Unite ale Americii, Harry Truman cu Legiunea de Merit in grad de Comandant Sef si de catre Iosif Stalin cu Ordinul Victoria cu diamante.


Regimul comunist

Ocupatia sovietica a dus la instaurarea unui guvern prosovietic prin Partidul Comunist Roman, guvern in fruntea caruia a fost pus Petru Groza. Regele Mihai a fost un simplu sef de stat, fara niciun fel de autoritate. A incercat in repetate randuri sa se opuna guvernului comunist insa, la presiunile sovietice, americane si britanice, a renuntat sa-si mai manifeste opozitia fata de guvern.


In 1947, dupa calatoria la Londra cu ocazia nuntii Elisabetei a II-a, viitoarea regina a Marii Britanii, regele Mihai a fost obligat sa abdice. Imediat dupa abdicare, Mihai a fost fortat sa paraseasca Romania si, la numai o saptamana, a fost urmat de pricipesele Elisabeta si Ileana.


Viata in exil

In 1948, regele Mihai s-a casatorit cu Ana de Bourbon, pe care a cunoscut-o la Londra, la nunta reginei Elisabeta a II-a. I-a fost retrasa cetatenia romana de catre autoritatile comuniste de la acea vreme, astfel ca regele Mihai si regina Ana se stabilesc prima data in Italia, langa Florenta, apoi la Lausanne, unde se nasc principesele Margareta, Elena si Irina.




Regele Mihai si Ana de Bourbon


Regele Mihai si Ana de Bourbon






Principesa Margareta


Principesa Margareta




Familia regala se stabileste in Marea Britanie, unde pune bazele unei ferme de pui si unui atelier de tamplarie pentru a se intretine. Desi au existat zvonuri conform carora regele a iesit din tara cu averi substantiale, relatarile indica faptul ca regele a trebuit sa se intretina prin munca, nebeneficiind de un trai luxos.


In 1956, regele Mihai semneaza la Geneva un contract cu compania aeriana Lear Jet, astfel ca familia regala se stabileste la Versoix, in Elvetia, unde urmeaza sa locuiasca timp de 45 de ani. In 1957 se naste principesa Sofia iar in 1964, principesa Maria.


Dupa incetarea contractului cu Lear Jet, regele Mihai pune bazele unei companii de electronica si mecanisme automate care a functionat bine timp de cinci ani, dupa care a vandut-o, la presiunea concurentei.


In anul 1992, in timpul guvernului presedintelui Ion Iliescu care a urmat revolutiei din 1989, i-a fost permis regelui Mihai sa se intoarca in tara pentru a sarbatori Pastele. Revenirea in tara a regelui a fost intampinata cu mare simpatie de catre poporul roman, fapt ce l-a alarmat pe presedintele Iliescu, interzicandu-i pentru urmatorii cinci ani sa intre in tara. Abia in 1997, la instaurarea presedintelui Emil Constantinescu, i-a fost redata cetatenia romana regelui Mihai si i-a fost acordat permisul de a intra in Romania.




Regele Mihai I si regina Ana


Regele Mihai I si regina Ana




In prezent, regele Mihai locuieste in Romania, avand resedintele la Savarsin si la Palatul Elisabeta din capitala.


Pe 25 octombrie 2011, cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani, regele Mihai a fost invitat sa sustina un discurs de la tribuna Parlamentului Romaniei.