Categorii | Religie |
---|---|
Taguri | |
Ultima actualizare | Marti 5 august 2014 |
Vizualizari | 18145 |
Evrei la masa
Regulile cuser (Kosher) se refera la legile evreiesti in ceea ce priveste dieta si alimentatia si, uneori, sunt privite ca fiind dificil de urmat. Se crede ca cele mai multe dintre aceste reguli alimentare isi au originea in Biblie. Regulile cuser sunt aceleasi pentru toti credinciosii evrei, indiferent de tara. Cu toate acestea, sistemul de alimentare al evreilor se adapteaza inevitabil la diversi factori, cum ar fi ingredientele disponibile in tara respectiva si productia de alimente. Cu toate acestea, regulile de baza cuser sunt aceleasi peste tot.
Multi oameni se ghideaza dupa presupunerea falsa ca alimentele sunt binecuvantate de un rabin si, prin urmare, pot fi mancate. Cu toate acestea, mancarea cuser nu este binecuvantata in nici un fel, ci este recomandata de legile alimentare evreiesti.
Conform legilor cuser, produsele alimentare sunt in general impartite in 3 categorii: carne, lactate si pareve (alimente care nu contin nici carne, nici lactate). Una dintre cele mai insemnate reguli cuser este ca alimentele din carne si produse lactate nu pot fi mancate sau preparate impreuna. In timp ce carnea semnifica orice derivat din produse animale, lactatele cuprinde produse din lapte de vaca. Pareve, pe de alta parte, este un aliment cuser care se situeaza intre fructe si carne: de exemplu, oua, fructe, bomboane si legume. In general, clasificarea pe categorii a alimentelor pareve este complexa si nu foarte clar definita. O lista de alimente cuser general acceptate cuprinde:
Regulile cuser permit anumite tipuri de carne, insa este foarte important ca tot sangele din carne sa fie scurs inainte ca aceasta sa fie gatita. Acesta este motivul pentru care sarurile cuser au devenit din ce in ce mai populare. Nu numai carnea lor, ci si produsele lactate care provin de la aceste animale sunt, de asemenea, interzise.
In general, in casele evreiesti unde se respecta regulile cuser, este absolut necesar ca atat carnea, cat si produsele lactate sa fie preparate in vase separate. Se obisnuieste sa existe vase separate pentru ambele tipuri de produse alimentare si acestea nu sunt niciodata amestecate, doar accidental.
Printre regulile cuser, modul in care este sacrificat un animal este, de asemenea, foarte important. Sacrificarea animalelor bolnave si slabe este descurajata si, mai mult decat atat, animalul trebuie sacrificat intr-un mod cat mai uman. In general, se recomanda taierea gatului cu un cutit ascutit, care sa nu fie vechi sau uzat.