Categorii | Religie |
---|---|
Taguri | Sfinti |
Ultima actualizare | Marti 5 august 2014 |
Vizualizari | 4216 |
Sfantul Nicolae din Myra
Cunoasteti povestea din spatele zilei Sfantului Nicolae? Vrei sa stiti cand si cum a inceput totul?
La data de 6 decembrie, majoritatea tarilor europene sarbatoresc ziua de Sfantul Nicolae. Sarbatoarea este animata cu povesti despre bunatatea si inima generoasa a Sf. Nicolae.
De exemplu, in Polonia si Germania baietii se imbraca in episcopi si cer pomana pentru oamenii saraci, si uneori chiar si pentru ei insisi. In Belgia si Tarile de Jos se credea ca Sfantul Nicolae va ajunge cu vaporul din Spania, si apoi va lua un cal alb pentru a darui cadouri, asa cum face Mos Craciun mereu la sarbatorile de iarna. In multe parti ale Europei, aceasta zi, 6 decembrie, ramane cea mai importanta zi pentru daruirea cadourilor si raspandirea bucuriei si veseliei printre cei din jur.
In Tarile de Jos, de exemplu, Sfantul Nicolae este celebrat in ajunul zilei de 5 decembrie prin daruirea bomboanelor, ciocolatii, micilor cadouri si asa mai departe. Copiii olandeze obisnuiesc sa-si puna morcovi si fan in pantofi si cizme pentru calul lui Sf. Nicolae, in speranta ca Sf. Nicolae le va lasa cadouri in schimb.
O traditie similara se regaseste in Romania, unde copiii au obiceiul de a-si curata si lustrui cizmele si pantofii pentru ca Mos Nicolae sa le lase dulciuri si cadouri in aceste incaltari. In orice caz, sarbatorirea acestei zile prin schimbul de daruri ajuta oamenii sa se concentreze mai degraba pe adevarata semnificatie a Craciunului decat pe un simplu schimb de cadouri de Craciun.
Sfantul Nicolae este de fapt cel de la care a inceput intreaga poveste de Mos Craciun. Sf. Nicolae s-a nascut in secolul al treilea intr-un sat numit Patara. In acele timpuri, aceasta zona a apartinut Greciei, desi in prezent face parte din Turcia. El s-a nascut intr-o familie instarita si i sa dat o educatie crestina. Cu toate acestea, parintii lui Nicolae au murit intr-o epidemie cand el era la o varsta frageda.
Urmand sfatul lui Iisus ca bogatii sa vanda tot si sa dea banii la saraci, Nicolae a facut intocmai acest lucru, un gest rar de altfel. Deci, el s-a ingrijit de cei in suferinta, care traiau in saracie, in nevoie, din propriul buzunar. A trait astfel o viata in ascultare fata de Dumnezeu si a devenit episcop inca din tinerete. Nicolae a devenit faimos pe acele taramuri pentru marea lui generozitate, pentru dragostea sa pentru copii si grija sa pentru corabii si marinari.
Exista multe povesti despre Sf. Nicolae ca protector al copiilor nevinovati. O astfel de poveste a circulat o lunga perioada de timp dupa moartea lui Nicolae. Astfel, in orasul Myra oamenii celebrau ziua de Sfantul Nicolae atunci cand a sosit acolo o echipa de pirati arabi din Creta, care furau bogatiile si comorile de la Biserica Sf. Nicolae. Si in timp ce se pregateau sa paraseasca orasul, au rapit un baiat pe nume Basilios, pe care intentionau sa-l transforme intr-un sclav si sa-l duca cu ei. Seful sau asa-numitul emir l-a angajat pe Basilios ca paharnicul sau personal.
Pentru ca Basilios nu intelegea limba emirului, nu a putut da informatii despre emir oamenilor din jur. Sarcina lui Basilios pentru anul urmator a fost sa duca bautura emirului intr-o cupa de aur splendida. Desigur, parintii baiatului intorsi acasa au fost devastati, mai ales ca Basilios era singurul lor copil. Pentru ei, acel an a fost unul foarte dureros, pana cand a venit din nou sarbatoarea Sfantului Nicolae.
Dar mama lui Basilios nu a participat la sarbatoare, deoarece pentru ea acea zi ar fi putut aduce numai amintiri triste. Cu toate acestea, cineva a convins-o sa tina macar o sarbatoare mica, linistita, la domiciliu, si sa se roage pentru Basilios si siguranta lui in tinuturile in care piratii l-au luat. In acelasi timp, in timp ce Basilios lucra pentru emir, un lucru neobisnuit s-a petrecut: baiatul a disparut pur si simplu. Sfantul Nicolae s-a aratat baiatului uimit si speriat si l-a dus inapoi acasa in orasul Myra. Asa ca baiatul a aparut in fata parintilor sai, avand inca cupa de aur a emirului in mainile sale.
Aceasta este, de fapt, prima poveste care atesta actiunile Sf. Nicolae de protejare a copiilor nevinovati. Si acestea au devenit principalul sau rol in tarile occidentale.