Stefan cel Mare

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6805

Voteaza & Distribuie

Descriere

Stefan cel Mare (1457-1504) a fost cunoscut in intreaga Europa datorita faptelor lui de vitejie ce vorbesc pentru el. Este normal ca viata lui personala, precum si detalii legate de victoriile lui sa atraga atentia tuturor. Numerosi calatori straini ce s-au perindat pe la curtea Moldovei au lasat marturii despre faptele acestuia.

In ultimii ani ai domniei sale, acest conducator moldovean a cerut ducelui Venetiei sa ii recomande si sa ii trimita un doctor priceput, deoarece avea multiple rani. Pe la mijlocul anului 1502, Matteo Muriano, un faimos doctor italian a fost trimis la Suceava. El scrie ca "inconjurat de dusmani, el a preferat un doctor trimis de prieteni care tin la el cu adevarat". Trebuie mentionat, ca in drumul sau spre Moldova, doctorul italian a cazut bolnav si a murit la scurt timp. Un an mai tarziu, Stefan a trimis o epistola ducelui, prin care anunta moartea doctorului si prin care cerea restituirea banilor platiti pentru doctorul Muriano si sa ii trimita un alt doctor.

Numele doctorului Muriano apare in istorie datorita a doua rapoarte trimise ducelui in timpul sederii sale in Suceava, cetatea lui Stefan cel Mare, in care sunt si observatii despre conducatorul moldovean, pamanturile sale, evenimentele majore militare si politice ale timpului, in special campania impotriva polonezilor, atacurile tatarilor in Polonia si Lituania.

Vorbind despre originalitatea lui Stefan cel Mare, Muriano spune: "Este o persoana foarte educata. Oamenii lui ii pretuiesc generozitatea. Arata bine pentru varsta sa, dar sufera de guta in urma ranilor. Cu ajutorul lui Dumnezeu sper sa ii alin durerea." El vorbeste de asemenea de bogatiile Moldovei: "Este o tara cu sol fertil, pajistile sale sunt mari si bogate si pot hrani mai mult de 1000 de cai". Despre pozitia geografica a Moldovei, doctorul Muriano spune: "Este posibil sa ajungi de aici la Constantinople in 15-20 de zile, ceea ce reprezinta un pericol pentru flancurile turcesti. Oameni de incredere si negustori ce vin din Constantinople spun ca turcii traiesc cu teama fata de Stefan, acesta fiind capabil sa atace cu succes tara lor". Mai mentioneaza si ca "in octombrie, inaltimea sa, printul Stefan, a castigat un numar mare de cetati de la Maiestatea sa, Regele Poloniei, ce ocupase regatul."

Un alt strain vrajit de Moldova a fost Giovanii Angiolello (1450-1525), un bolognez ce l-a insotit pe Mahmud al II-lea in campania sa impotriva lui Stefan. Moldova a fost caracterizata de el ca "o tara minunata cu o multime de turme de vite". Campania a inceput cu o armata de 30,000 de oameni comandata de Suleiman Pasa si a sfarsit prin a fi un dezastru: Giovanni Angiolello afirma ca, Stefan "i-a urmarit pana la Dunare, unde o multime de turci si-au pierdut viata, precum si nobili. Multi luptatori au incercat sa se salveze incercand sa inoate in Dunare. Suleiman insusi abia a scapat cu viata." In dorinta sa de a-si razbuna infrangerea, sultanul a adunat o armata numeroasa si a plecat spre Moldova. Marturia lui Angiolello despre batalia de la Valea Alba este plina de simpatie si respect fata de moldoveni. Marturiile lui Angiolello sunt confirmate de un alt venetian, Gerardo, un ambasador ce si-a petrecut cateva zile la Brasov: "Sultanul si armata sa au parasit tara fara a captura o singura cetate si fara a cauza pagube Moldovei, iar printul Stefan cel Mare este liber sa-si conduca pamanturile.

Gloria lui Stefan a supravietuit in istoria Europei intr-o perioada foarte apropiata de cruciade si razboaiele cu turcii. Dupa moartea sa, a devenit un simbol al luptei anti-otomane in Europa. Nu din intamplare un memorandum anonim catre Papa Sixtus al V-lea din anul 1587, referitor la o noua campanie anti-otomana contine o aluzie la Stefan cel Mare si conducerea sa victorioasa. Autorul (unii istorici cred ca este Alessandro Comuleo, un misionar ce a vizitat Moldova in 1586) a propus un plan pentru o coalitie anti-otomana ce includea pe moldoveni, cazaci si tatari.