Este un lucru cunoscut deja că diamantele se evaluează şi se clasifică din punctul de vedere al celor 4 C respectiv: Carat, Culoare, Claritate Tăietura (cut) În realitate diamantele se clasifică după numeroase alte criterii de evaluare. Unul dintre aceste criterii este strălucirea diamantelor. Nu întâmplător am ales acest exemplu deoarece un diamant care nu străluceşte nu este atractiv ochiului uman. Nu este suficient să fie diamant ci trebuie să aibă ,,viaţă şi foc,,
Importanţa strălucirii diamantelor Strălucirea este o clasificare optică foarte importantă care cuprinde două importante elemente respectiv ,,focul,, şi ,,lustra,, Focul este dispersia luminii care se referă la culorile spectrului prin refractarea pe suprafaţa diamantului. Acest efect apare pe faţetele laterale superioare ale coroanei. Lustra este totalitatea luminii reflectată pe suprafaţa diamantului respectiv de pe suprafata tablei. Un diamant şlefuit greşit cu incluziuni multiple va fi un diamant întunecat, neatractiv şi mai ales fără o valoare deosebită indiferent de mărime. Determinarea gradului de strălucire la un diamant se face cu instrumente specifice, în condiţii de laborator de către gemologi experimentaţi.
În concluzie, gradul de strălucire a diamantelor trebuie determinat cu exactitate, frumuseţea şi valoarea pietrei preţioase depinzând în mare măsură de această expertizare. Strălucirea este un element deosebit de important şi evident.