Din cele mai vechi timpuri, laptele a fost consumat cu plăcere și apreciat atât pentru gustul său, cât și pentru uimitoarele beneficii pe care le oferă, fiind considerat de mulți drept un aliment esențial pentru un organism sănătos. În acest articol îți vom prezenta 5 beneficii ale consumului de lapte proaspăt, care sperăm că te vor convinge să-l incluzi în dieta ta măcar din când în când.
1. Este plin de nutrienți
Laptele este o sursă excelentă de vitamine și minerale. Conține, printre altele, potasiu, vitamina B12, calciu, vitamina D, vitamina A, magneziu, zinc și tiamină. În plus, conține și sute de acizi grași diferiți, asociați cu multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv prevenirea anumitor afecțiuni.[1] Compoziția sa poate varia însă în funcție de factori precum conținutul de grăsimi și dieta animalelor de la care provine. De asemenea, pasteurizarea, acel proces prin care sunt uciși agenții patogeni care ne-ar putea face rău, poate afecta proprietățile acestuia. Tocmai de aceea, este indicat alegi mai degrabă lapte pasteurizat la temperaturi joase, care și-a păstrat în întregime vitaminele, mineralele și acizii grași.
2. Este o sursă excelentă de proteine
Laptele proaspăt este bogat în proteine și conține toți cei nouă aminoacizi esențiali de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa la un nivel optim. Proteinele joacă, de exemplu, un rol important în procesul de creștere și dezvoltare, de reparare celulară, dar și de reglare a sistemului imunitar. Există două tipuri principale de proteine găsite în lapte, cazeina și proteina din zer, ambele fiind considerate proteine de înaltă calitate.[1]
3. Are un gust pur, nemodificat
Ți s-a întâmplat vreodată să cumperi o cutie de lapte din magazin și să constați că parcă nu are acel gust pe care ți-l aminteai din timpul copilăriei? Nu vei această problemă dacă alegi lapte proaspăt, cât mai puțin procesat, în care nu s-au adăugat diverși coloranți, conservanți sau lapte praf. Vrei să știi un secret? Gustul laptelui proaspăt, provenit de la animale crescute cu grijă, lăsate să pască pe pășuni, în aer liber, poate varia în funcție de dieta acestora și de anotimp. Acesta este un semn că ai ales un producător care ține la calitate, preocupat de menținerea intactă a gustului curat, bogat, natural al laptelui.
4. Te ajută să ai oase sănătoase
Probabil că ți s-a spus cel puțin o dată când erai copil să-ți bei laptele pentru că te ajută să crești și să ai oase sănătoase. Nu era o minciuna. După cum am văzut mai sus, laptele proaspăt conține o mulțime de nutrienți esențiali pentru menținerea oaselor puternice și sănătoase. Nu este vorba doar de calciu, despre a cărui importanță se tot vorbește, ci și de nutrienți precum vitamina D, vitamina K, fosfor și magneziu, de care organismul are nevoie pentru a absorbi calciul corect. Laptele este și o sursă bună de proteine, considerate, de asemenea, un nutrient cheie pentru sănătatea oaselor.[1]
5. Scade riscul de obezitate
Consumul de lapte proaspăt, integral, a fost asociat cu o reducere a riscului de obezitate și se pare că ar putea contribui chiar și la pierderea în greutate. Acest lucru se datorează, printre altele, conținutului ridicat de proteine, care te ajută să te simți sătul mai mult timp și să eviți să consumi porții prea mari la masă sau să ai prea multe gustări între mese. De asemenea, conține anumiți acizi grași care susțin pierderea în greutate, prin stimularea arderii grăsimilor și inhibarea producției acestora. Există și diverse studii care au arătat că o dietă bogată în calciu poate reduce riscul de obezitate, iar calciul, după cum am menționat deja, se găsește din plin în laptele proaspăt.[1]
În concluzie, consumul de lapte proaspăt oferă numeroase beneficii, de la simplul fapt că te poți bucura de un produs pur, cu gust natural, până la faptul că este sursă excelentă de vitamine, minerale, proteine și acizi grași. Merită, cu siguranță, să-l incluzi în dieta ta și a familiei tale.
Bibliografie:
Kubala, Jillian. „5 Ways That Drinking Milk Can Improve Your Health”, Healthline, 18 Mar. 2018, healthline.com/nutrition/milk-benefits. Accessed 12 May 2023.