Viața și opiniile lui Zacharias Lichter

Detalii

CategoriiCultura, International
TaguriItalia, Roma
Ultima actualizareLuni 9 mai 2022
Vizualizari498

Voteaza & Distribuie

Descriere

Volumul „Viața și opiniile lui Zacharias Lichter” de Matei Călinescu va fi prezentat de către editura Spider & Fish, în colaborare cu Casa delle Letterature și Accademia di Romania din Roma, în data de 12 mai, de la ora 18:00 la Casa delle Letterature (Piazza Orologio, 3). Vor interveni Bruno Mazzoni, traducătorul și redactorul volumului, și Giacomo Marramao, filosof și profesor emerit la Universitatea Roma Tre.

Plasată într-o epocă nedefinită, într-un loc nedefinit – am putea spune că este o carte pentru toată lumea și pentru nimeni – „Viața și opiniile lui Zacharias Lichter” este un clasic al literaturii române, unic în creația cărturarului și criticului literar Matei Călinescu. Cu toate acestea, iată că există o dată și un loc definite pentru a o face cunoscută cititorilor: joi, 12 mai, la ora 18.00, la Casa delle Letterature din Roma.

Ironică și ingenioasă, publicată inițial sub regimul brutal al lui Ceauşescu, „Viața și opiniile lui Zacharias Lichter” a primit undă verde pentru că cenzorii nemiloși, dar incompetenți, n-au izbut să o înțeleagă. Vorbește despre un atac asupra ordinii mondiale moderne și a conformismului, în numele ironiei, elogiilor paradoxului și perplexității, ajungând la un echilibru strălucit între roman și eseu, tratat filozofic și pamflet teologic.

La jumătatea drumului dintre Zarathustra și Baal Shem Tov, Zacharias Lichter este un vizionar nebun și profetic care abordează întrebările fundamentale ale existenței într-o stare de improbabilă transă. Cerșetor profesionist, poet rătăcitor și filosof de stradă, carismatic și respingător în același timp, un vânător de adâncime care pare să trăiască la suprafața extremă, Zacharias Lichter pune la îndoială atât convenția socială, cât și înțelepciunea convențională, atacând micimea a ceea ce el numește " Regatul prostiei”.

Acesta este, desigur, ceea ce face să fie un ultraj permanent pentru puterile stabilite – fie ele reacționare sau revoluționare – și pentru toți ceilalți campioni auto-desemnați ai moralității care sunt orbi față de propria lor absurditate. În fața teatrului ionescian al absurdului în care România a devenit sub Ceaușescu, într-un moment în care naționalismul extremist și antisemitismul în ascensiune infectează țara, iar fanaticii Gărzii de Fier reprezintă o prezență puternică și înspăimântătoare, Lichterul lui Călinescu nu tresare, ci îmbrățișează absurdul și îl transformă într-un mod de viață.

Când te afli în mijlocul unei farse de proporții cosmice, cea mai potrivită reacție nu este să te complaci în disperare, ci să râzi și mai tare. Or asta le oferă Lichter cititorilor: o formă eficientă de rezistență prin râs. Teatrul absurdului poate fi pus în scenă oriunde și oricând, Zacharias Lichter ne amintește cum să râdem în fața absurdului vremurilor noastre.

Intrarea se face pe bază de rezervare: casadelleletterature@bibliotechediroma.it
Pentru alte informații și contacte: press@spiderandfish.com; Jordan Baldassini tel: +393478182781