Categorii | Sanatate |
---|---|
Taguri | Medicina |
Ultima actualizare | Marti 5 august 2014 |
Vizualizari | 16083 |
Viroza digestiva la copii este o boala produsa de un virus localizat la nivelul tractului digestiv, care produce deranjamente stomacale, febra, greata si varsaturi. Uneori, boala trece de la sine, insa adesea este nevoie de interventia doctorului care prescrie un tratament copilului. In cazul in care simptomele se agraveaza, se impune internarea copilului si administrarea lichidelor prin perfuzii, pentru rehidratare.
Virozele digestive la copii
Desi frigul iernii nu inactiveaza virusul, totusi in timpul verii, frecventa imbolnavirilor este mai mare decat in anotimpul rece. Copiii se pot imbolnavi intrand in contact cu alti copii, bagand mainile nespalate in gura sau chiar consumand alimente contaminate. Parintii trebuie sa stie ca imbolnavirea este, de cele mai multe ori, inevitabila, insa nu trebuie sa ignore toate aspectele legate de igiena copilului.
Cele mai des intalnite simptome ale virozei digestive la copii sunt durerile de burta, uneori insotite de greata, varsaturi si diaree. Febra nu este exclusa, astfel ca se impune realizarea unei coprocitograme pentru excluderea prezentei unei bacterii. In functie de rezultatul coprocitogramei, medicul va sti daca este sau nu nevoie de un tratament antibiotic. De cele mai multe ori, insa, nu este necesara administrarea antibioticelor, intrucat infectia este de natura virala, iar schema de tratament este complet diferita. Nu administrati antibiotice copiilor daca nu este nevoie!
Daca simptomele se agraveaza, se impune consultul medical pentru copiii cu viroze digestive
Tratamentul in cazul virozelor digestive la copii se administreaza de catre medic. Uneori, boala trece de la sine, mai ales daca este vorba de o infectie usoara. Cu toate acestea, daca simptomele se agraveaza, medicul poate impune o schema de tratament antiviral si, uneori, este necesara internarea.
De asemenea, trebuie administrate saruri de rehidratare si lichide pentru prevenirea deshidratarii copilului, o complicatie grava a bolii. Impotriva febrei se recomanda medicamentele antitermice, iar pentru crampe, antispasticele intestinale.
Rehidratarea este esentiala in cazul virozelor digestive la copii
Un aspect esential in vindecarea copilului il reprezinta regimul alimentar. Daca este vorba de sugari, alaptarea nu se intrerupe, iar laptele praf va fi inlocuit cu mucilagiu de orez. Alimentele permise in cazul virozelor digestive sunt: orezul fiert, carnea fiarta, morcovul fiert, branza de vaci, biscuiti uscati si banane.
Sunt interzise laptele, chiar si praf, dulciurile, bauturile carbogazoase, fructele si, in general, orice alte alimente care fermenteaza. Dupa cele trei zile obligatorii de regim, se pot reintroduce in alimentatie ouale fierte tare si supa. Laptele este ultimul aliment care se introduce.
Alimentatia se schimba in cazul virozelor digestive la copii
Hidratarea este foarte importanta in cazul copiilor bolnavi de viroza digestiva. Copiii se deshidrateaza foarte usor din cauza febrei, a varsaturilor si a diareei, astfel ca lichidele trebuie reintroduse in organism. Pot fi administrate ceaiuri, eventual indulcite cu glucoza, insa nu cu zahar sau miere. Sarurile de rehidratare sunt o optiune excelenta, mai ales in primele zile de la declansarea simptomelor. Daca copilul refuza lichidele, iar varsaturile si diareea continua, parintii trebuie sa-l aduca de urgenta la spital pentru a fi rehidratat prin perfuzii.
Pe timpul bolii, copilul se va confrunta cu o lipsa a poftei de mancare si, cel mai probabil, nu va dori sa manance. Parintii trebuie sa aiba rabdare si sa nu il oblige sa manance mai mult decat doreste. In timp, pofta va reveni si copilul va manca din nou normal.