Categorii | Sanatate |
---|---|
Taguri | Medicina |
Ultima actualizare | Marti 5 august 2014 |
Vizualizari | 3313 |
Chiar daca mereu auzim ca nu sunt prea multi, ca e mereu nevoie de sange, sunt acei oameni, putini sau nu, care stiu sa sara in ajutor si sa ofere o parte din ei atunci cand e nevoie. Sunt persoanele carora nu e greu si care trec peste frici si spaime de neinteles. Sunt acei care stiu ca poate vor avea nevoie si ei candva si cei care nu se dau inapoi cand e nevoie de ajutor. Sunt cei carora le pasa de cei bolnavi si care n-au alta sansa, caci sangele lor nu-i mai ajuta. Sunt persoanele care doneaza sange pentru cei din jur.
donator de sange
In data de 14 iunie ii sarbatorim pe toti acestia, in cadrul Zilei Internationale a Donatorului de Sange. Aceasta zi a fost stabilita dupa succesul avut de Ziua Mondiala a Sanatatii din 2000, ziua fiind dedicata campaniei „Sangele salveaza vieti". Acest eveniment nu vine ca sa inlocuiasca alte zile nationale legat de donarea de sange, ci vrea sa-i sarbatoreasca, pe plan mondial, pe toti cei care doneaz sange in mod gratuit. Este bine de stiut ca in data de 14 iune s-a nascut castigatorul premiului nobel pentru descoperirea grupelor de sange ABO, Karl Landsteiner.
Sunt milioane de oameni care s-au insanatosit si le datoreaza viata unor oameni pe care, probabil, nu i-au intalnit si nu-i vor intalni niciodata. Donatorii de sange sunt niste eroi necunoscuti care, de cele mai multe ori, apar atunci cand ai cea mai mare nevoie.
Totusi, se pare ca majoritatea populatie a planetei nu are acces la sange. An de an se doneaza peste 80 de milioane de unitati de sange, dar numai 38% sunt colectate in tarile aflate in curs de dezvoltare, precum e tara noastra, tari unde locuieste 82% din populatia globului. Sunt multe tari in care pacientul ajunge sa depinda de sangele donat de familie sau prieteni, acestia fiind singurii dispusi sa-l ajute.
Sunt cateva conditii care trebuiesc indeplinite de cei care vor sa doneze sange. Acestia trebuie sa aiba varsta intre 18 si 62 de ani, greutatea – minim 58 kg la fete si 60 kg la baieti, sa aiba tensiunea arteriala peste 110/60 mmHG si sa nu fi avut una dintre bolile:
hepatita, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, tensiune peste 18 mmHg, boli de piele, femeile sa nu fie insarcinate, in perioada menstruala sau de lauzie, sa nu fi suferit interventii chirurgicale in ultimile luni, sa nu fi consumat bauturi alcoolice ori grasimi cu 72 de ore inaintea actului de donare.
In tara noastra, donatorii de sange pot sa primeasca insigne, diplome, obiecte inscriptionate cu mesaje de promovare a donarii de sange, dar, la cerere, poate primi, la fiecare donare si:
Printre beneficii se numara si faptul ca fiecare donator poate primi, daca vrea, un buletin de analiza cu rezultatele testelor si, daca doneaza in mod regulat, pot sa isi faca annual, in mod gratuit, cate un examen radiologic pulmonar, unul biologic extins si, uneori, un examen cardiologic pentru a se depista daca are afectiuni ce n-ar fi benefice in cazul donarii de sange. In acelasi timp, cei care doneaza sange in mod regulat, au dreptul la un tratament substitutiv cu fier, daca medicul va recomanda acest lucru.
donare de sange
Data de 14 iunie a fost aleasa pentru a sarbatorii Ziua Internationala a Donatorului de Sange, de urmatoarele organizatii: Federatia Internationala a Crucii Rosii si Semilunei Rosii, Federatia Internationala a Organizatiilor Donatorilor de Sange si Societatea Internationala a Transfuziilor de Sange.
Acestor asociatii implicate in alegerea datei respective li s-a alaturat apoi si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Au adunat impreuna 192 de state membre, iar in toata lumea exista 50 de organizatii nationale ale donatorilor voluntari de sange si specialisti in transfuzii de sange.
Totodata, desi scopul Zilei Internationale a Donatorului de Sange este de a face populatia atenta si constienta asupra nevoii de sange si a importantei donarii, nu se doreste adunarea a catori mai multi donatori in aceasta zi, ci, dupa cum am amintit, ziua de 14 iunie le este dedicata celor care doneaza in mod voluntar si nu asteapta nicio recompensa.