Romania este singura tara de limba romanica a carei religie nu e cea catolica. Ortodocsii dreprezinta 86% din populatie, catolicii 5% , protestantii 3,5%, crestinii greco-catolici 1% , musulmanii si evreii 0,3% si respectiv 0,2%. In Valahia si Moldova, romanii de religie ortodoxa reprezinta, practic, intreaga populatie. In schimb, Transilvania, atasata Romaniei in 1918, este cea mai diversa din punct de vedere religios: majoritatea romanilor sunt ortodocsi, insa exista si greco-catolici (care cauta sa-si recupereze bisericile, creand astfel tensiuni cu Biserica Ortodoxa), maghiarii sunt catolici, calvini si luterani, iar sasii si svabii sunt luterani si catolici. Sectele neo-protestante (penticostalii, adventistii) au succes in mediul rural, care se declara dezamagit de abuzurile clerului ortodox.
Manastirile din Bucovina au fost primele din lume decorate cu fresce in exterior. Pictate in secolul al XVI-lea, pe vremea amenintarilor otomane, aceste fresce exprimau de multe ori un mesaj politic, dar si religios. Manastirile din Moldova sunt martorele unei creatii specifice ale artei romanesti, inclusiv ale picturii exterioare a bisericilor (Humor, Arbore, Voronet, etc.) unde subiectele religioase traditionale se impletesc cu scene familiare, stilul lor semanand putin cu cel al benzilor desenate. Manastirile au fost menite sa starneasca imaginatia oamenilor si sa ii educe in spiritul traditional ortodox.
Bucovina, provincie din nord-vestul Romaniei, este celebra pentru frescele sale exterioare care decoreaza peretii manastirilor. Aceste manastiri, cu influente bizantine, inregistreaza o crestere a civilizatiei Moldovei in secolele XV-XVI, sub domnia lui Stefan cel Mare (1457-1504) comandant al armatei ilustre, cunoscut ca parinte spiritual al Moldovei. In timpul domniei sale, in ciuda razboaielor, a stiut cum sa le aduca oamenilor arta si istoria. Stilurile bizantine si gotice se regasesc in unele manastiri, aduse aici de sarbi, polonezi si rusi. Bisericile traditionale sunt construite in „plan de trilob": altar, naos si pronaos (dispozitie impusa de ortodocsi), au un acoperis inalt si ascutit si sunt situate in mijlocul unui complex monahal, inconjurate de gradini frumos amenajate.