O echipa care lucreaza bine impreuna este visul oricarui sef si al oricarei companii. Cand doi membri ai echipei sunt certati sau suparati unul pe celalalt, pe langa ca nu pot lucra eficient impreuna, nici nu aduc contributii valoroase firmei. Animozitatea starnita intre coechipieri nu duce nicaieri si perturba derularea activitatilor. Viziunea si gandurile comune sunt esentiale pentru ca o echipa sa colaboreze eficient. Desigur, opiniile contradictorii sunt inevitabile avand in vedere ca oamenii provin din medii diverse. Cu toate acestea, este departe de a fi imposibil pentru o forta de munca eterogena sa se gaseasca in incapacitatea de a ajunge la un acord comun.
Tot ce trebuie este o oportunitate pentru consolidarea relatiilor intre colegi si pentru a da nastere unei prietenii noi si frumoase. Pentru o organizatie care face eforturi sa-si atinga obiectivele, aceste legaturi trebuie imbunatatite. Membrii vor invata sa faca compromisuri, sa-si dezvolte aptitudinile si sa-si foloseasca reciproc abilitatile la potentialul lor maxim. Companiile de pe intreg mapamondul recurg la activitati pentru consolidarea echipei care au rolul de a motiva si de a incuraja angajatii, insuflandu-le fiecaruia un puternic sentiment de angajament. Acest lucru va asigura productivitatea echipei. Iata cateva activitati care va pot ajuta sa consolidati relatiile cu colegii dvs.
* Muzica uneste oamenii aproape de fiecare data. Fie ca este vorba de Simfonia a noua de Beethoven sau de ultima piesa a Shakirei. Daca lasati doi colegi temperamentali intr-o camera cu muzica lor preferata, automat se vor calma. Desigur, muzica nu face magie, dar cand doi oameni au o pasiune pentru acelasi gen de muzica, sunt foarte predispusi sa ajunga sa se inteleaga. Organizati o intalnire intr-un loc unde se asculta muzica si unde se danseaza. Aveti insa grija sa alegeti un local unde muzica sa fie pe gustul tuturor. Inainte sa va dati seama, coechipierii dvs vor incepe sa-si miste soldurile pe ritmurile melodiilor de parca ar fi fost prieteni dintotdeauna!
* Competitia nu numai ca stimuleaza increderea in sine, dar creeaza oportunitati de interactiune sociala intensa intre membrii echipei. La sfarsitul fiecarei luni, managerii sau team-leaderii ar putea organiza diverse concursuri care sa incurajeze pe toata lumea sa se bucure de compania colegilor. Premiile sunt stimulente mari si ademenesc angajatii sa participe, chiar daca nu par prea dornici la inceput. Workshopurile care testeaza creativitatea promoveaza entuziasmul intre angajati. De altfel, concursurile ajuta la diminuarea nivelului de stres si motiveaza angajatii sa-si exploreze talentele.
* O cina platita de companie unde sa se discute si alte lucruri in afara de problemele sau strategiile zilnice de la job, este o alta idee buna de solidificare a echipei.
* O echipa se poate distra de minune in aer liber. Fie ca se organizeaza activitati la sfarsit de saptamana, in timpul saptamanii sau chiar in timpul programului de lucru, angajatii n-au cum sa nu se bucure de o iesire. Sporturi de echipa sau excurtsii de team-building fac minuni pentru consolidarea echipei. Nu este exclusa nici aparitia unor certuri sau conflicte, insa pot fi solutionate mai usor, deoarece e mai greu sa te ridici de pe scaun si sa parasesti incaparea. Sporturile sunt distractive, iar daca sunteti bun, veti starni admiratia si respectul colegilor dvs.
* „Adevar sau Provocare" este unul dintre cele mai populare jocuri, care poate ajuta la o mai buna cunoastere a firii unui coleg. Prin intrebari, al caror grad de indiscretie e stabilita de la inceput, se pot descoperi multe pasiuni comune intre membrii unei echipe. Pe langa acest joc mai sunt o gramada de alte jocuri pe care le pot juca angajatii in team-building sau chiar in timpul pauzei de pranz.