CAPRA SAU CINE E SYLVIa de Edward Albee Cu: Marcel Iures, Emilia Dobrin, Constantin Draganescu, Marius Damian Regia Alexandru Dabija Durata: 120 min (cu pauza) Pret bilete: 30 lei (integral) si 20 lei (redus pentru elevi, studenti si pensionari).
Biletele se pot rezerva prin telefon la numerele 021 3 103 103 sau 0723 103 103 si pe e-mail la adresa bilete@teatrulact.ro.
SPECTACOL NERECOMANDAT PERSOANELOR SUB 16 ANI!
Poate cea mai datatoare de nelinisti lucrare a venerabilului dramaturg american Edward Albee, creatorul celebrei piese Cui i-e frica de Virginia Woolf?, Capra sau Cine e Sylvia? pune problema ipocriziei societatii in materie de sexualitate, ataca din toate partile institutia familiei in general si a familiei crestine in particular, denuntand morala si atitudinea moralizatoare. Toate acestea sunt prezentate, in modul cel mai subversiv cu putinta, sub forma unei comedii. Spectatorii rad si rad copios, pana ce, realizand ca nu e chiar rasul lor, incepe sa li se faca rusine. Si, intr-adevar, cum poti sa razi in hohote de drama unei femei care afla ca sotul ei, barbatul pe care-l iubise o viata intreaga, s-a indragostit la modul cel mai sincer cu putinta de o capra? Dincolo de amuzament se deschide un hau teribil. Haul lipsei de credinta, haul acelui daca nimeni nu ma judeca, pot face ce vreau. Vazand aceasta piesa nu poti sa nu te intrebi pana unde poate merge omul cu exersarea liberului arbitru." (Gabriela Lupu, COTIDIANUL)
Cine e Sylvia? O capra de care s-a indragostit un barbat de 50 de ani, personalitate marcanta a colectivitatii sale, inginer-arhitect al unui foarte mediatizat "oras planetar", sot pana acum impecabil al unei femei agreabile si spirituale si tata resemnat al unui fiu homosexual. Conversatiile in doi, trei sau patru (personajelor amintite li se adauga un amic teleast, care ii va si revela femeii, "din prietenie", neasteptata pasiune a sotului ei) se invartesc insistent in jurul scandalosului subiect, neaducand, de fapt, nimic nou in progresiunea intrigii sau in dezvaluirea psihologiei eroilor, pentru ca, in fine, concluzia sa sune oarecum imprevizibil, dar nu din cale-afara de original: cata vreme "lumea" nu afla nimic, poti face orice poftesti - iata sloganul unei societati pe atat de respectabila in aparenta pe cat e de infama in esenta. Ceea ce salveaza textul din zona literaturii nesemnificative este stralucirea replicilor, umorul tandru ori sarcastic si bunele sentimente palpitand, neauzit dar sesizabil, sub coaja nu tocmai usor de digerat a povestii ca atare. (Alice Georgescu, 21 Sep 2007, Ziarul Financiar)
Capra sau Cine e Sylvia? abordeaza un subiect profund nelinistitor, care insa nu se refera la bestialitate ci mai degraba este irational, explorand natura iubirii. Puternic si extraordinar, Domnul Albee inca mai lanseaza intrebari pe care nici un alt dramaturg important american nu indrazneste sa le puna atat de antrenant si infiorator de comic cat poate rabda scena unui teatru. (The New-York Times)
Fara indoiala una dintre cele mai intelepte si comice piese pe care Albee a scris-o vreodata. (New-York Post)