Concert J. S. Bach - Corul si orchestra Proiectului Oratorium

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 1 deceniu si 4 luni
Vizualizari
379

Voteaza & Distribuie

Descriere

Concert Bach de exceptie interpretat de orchestra internationala si corul proiectului Oratorium, editia a II-a



Timisoara, Filarmonica Banatul

Sambata, 24 iulie, ora 18.00


Fundatia Jubilate organizeaza pentru timisoreni un eveniment cultural de anvergura ca parte a proiectului Oratorium.



La finalul unui curs de maiestrie pentru cor si orchestra desfasurat la Cluj, la care au participat peste 60 de muzicieni romani si din strainatate, orchestra internationala si corul proiectului Oratorium sustin trei concerte in trei centre culturale importante ale tarii noastre – Cluj (23 iulie), Timisoara (24 iulie) si Bucuresti (25 iulie).



Concertul adresat timisorenilor cuprinde lucrari ale compozitorului J.S. Bach, care, prin muzica si interpretare remarcabila, ii introduce pe ascultatori in lumea muzicala si spirituala crestina a secolului al XVIII-lea.



Sub bagheta maestrului Delta David Gier, dirijor, New York Philharmonic\'s Young People\'s Concerts si director muzical la South Dakota Symphony, vor concerta: violonistul ceh David Danel din Filarmonica din Praga, trompetistul David Gauger, fost prim-trompetist la Hong Kong Symphony si Tulsa Symphony, tenorul Ruben Muresan si maestrul de cor Kenneth Tucker, care este unul din organizatorii proiectului Oratorium.


Concert J. S. Bach - Corul si orchestra Proiectului Oratorium


Program

Filarmonica Banatul

Sambata, 24 iulie, ora 18.00



Solisti:

Georgeta Stoleriu – sopran

Gabriela Hazarian – mezzo-sopran

Ruben Muresan – tenor

Ion Dimieru - bas



Dirijor: Delta David Gier (SUA)

Maestru de cor: Kenneth Tucker



Suita a III-a pentru orchestra, BWV 1068, din care face parte faimoasa „Arie pe coarda sol", poate cea mai cunoscuta si iubita piesa instrumentala compusa de Bach.


Motetul „Fürchte dich nicht", BWV 228 si Motetul „Komm, Jesu, komm", BWV 229, doua lucrari scurte, intrepretate de orchestra si cor dublu.


Magnificat in Re major, BWV 243, o culme componistica inspirata din cantarea Mariei; lucrarea incheie programul intr-o atmosfera sarbatoreasca reunind corul, orchestra si solistii.


Se va proiecta traducerea textelor din lucrarile vocale.


Biletele se pot achizitiona la casa bilete a Filarmonicii Banatul inainte de inceperea concertului. Un bilet costa 20 de lei.



Despre artisti



David Gierre prezinta „o voce dinamica" pe scena muzicii americane. Incepand cu stagiunea 2004-2005, acesta ocupa postul de dirijor - Director muzical al Orchestrei Simfonice din South Dakota, iar din stagiunea 2007-2008, David este dirijorul seriilor complete „Young People\'s Concerts" ale Filarmonicii din New York. David Gier a obtinut un Master in dirijat la Universitatea din Michigan, sub indrumarea lui Gustav Meier. Gier a studiat cu Leonard Bernstein, Kurt Masur, Erich Leinsdorf si Seiji Ozawa, fiind invitat mai tarziu de catre Riccardo Muti sa petreaca un an de ucenicie la Orchestra din Filadelfia. Colaboreaza frecvent cu Metropolitan Opera, precum si cu multe orchestre americane si europene.



David Daneleste
membru al Filarmonicii din Praga si lector adjunct la Universitatea Ostrava. A castigat numeroase premii internationale, iar interesul sau inflacarat pentru muzica lui Bach, dar si pentru muzica contemporana, in mod special Martinu, au dus la crearea unor ansambluri, inregistrari si festivaluri. A fost concert-maestru la Bilbao Philharmonia (2001) si la Berg Chamber Orchestra in Praga, cantand frecvent in premiera lucrari ale compozitorilor cehi contemporani.



In anul 1994, David Gauger II s-a alaturat Institutului Moody din Chicago, unde este in prezent Artist/Profesor de Muzica Sacra si Coordonator al Departamentului de interpretare instrumentala. A ocupat postul de prim trompetist la orchestrele Filarmonicilor din Hong Kong si Tulsa. Colaborarile lui frecvente cu Chicago Symphony Orchestra au inclus concerte la Carnegie Hall si in importante sali de concerte din Europa.



Personalitate complexa si pedagog de renume international, soprana Georgeta Stoleriuapare in Proiectul Oratorium 2010 in ipostaza de artist muzician interpret. Repertoriul domniei sale impresioneaza prin diversitatea stilistica si a genurilor abordate, de la literatura vocal-simfonica la miniaturile ce apartin lucrarilor Evului Mediu, Renasterii europene, Barocului, literaturii clasice, romantice si, nu in ultimul rand, ale secolului al XX-lea.



Mezzosoprana Gabriela Hazarian este solista a Operei din Brasov. Sub indrumarea regizorului Cristian Mihailescu a debutat in numeroase roluri: Carmen, Romeo, Cenusareasa, Zerlina, Maddalena, Rosina, Cherubino, etc., fiind invitata la numeroase festivaluri nationale si internationale: Salzburg , Zürich, Brasov, Craiova, Constanta. Laureata a Concursurilor Nationale „G. Dima", „M. Jora" si „I. Perlea," a facut inregistrari cu Orchestra Simfonica Ciudad de Elche – Spania si cu Radiodifuziunea Bucuresti cu spectacole de opera, arii, lieduri si muzica vocal-simfonica.< /span-



Melomanii romani l-au cunoscut initial pe Ruben Muresanca bariton, dar odata cu trecerea timpului si cu studiile aprofundate de canto, vocea lui s-a stabilizat in ambitusul de tenor. Detinator al unei voci expresive, de calitate, stapaneste o tehnica deosebita forjata alaturi de reputati maestri precum Georgeta Stoleriu, Donna Roll, James McKinney. Este deseori invitat sa colaboreze ca solist de catre filarmonicile din Romania, in mod special cu Filarmonica „George Enescu" si Orchestrele Radio din Bucuresti.



Solist al Operei Nationale din Bucuresti, baritonul Ion Dimieru este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. In repertoriul sau de opera, printre numeroase roluri jucate, se numara si Figaro, Masetto, Papageno, Guglielmo. In anul 2007 si-a indreptat atentia si inspre muzica baroca, participand la doua proiecte: Pyram si Thysbe (M. de Monteclair) in cadrul Studioului experimental al ONB si Codex Caioni, cu ansamblul „Baroque nomade" condus de Jean Cristoph Frisch.



Absolvent al Conservatory of Music – University of Missouri si al Conservatoire Royale de Musique din Bruxelles, Kenneth Tuckera venit in Romania, impreuna cu familia sa, in anul 1992. Activitatea sa ca dirijor si solist - atat ca pianist cat si ca organist - l-a dus in multe orase din Romania, dar si de peste hotare (America, Belgia, Olanda, Suedia, Franta, Austria, Moldova, Anglia, Ucraina).