SARBATOAREA BISERICILOR SAPATE IN PIATRA de la Sinca Veche

Detalii

Categorie
Petreceri / Concerte
Modificat
acum 1 deceniu si 4 luni
Vizualizari
383

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fundatia Ortodox-Culturala "Maica Sfanta-Bucuria Neasteptata" organizeaza in data de 19 iunie, „Duminica Tuturor Sfintilor", SARBATOAREA BISERICILOR SAPATE IN PIATRA de la Sinca Veche. Asezamantul Sinca Veche este situat la 50 km de Brasov, pe drumul spre Sibiu.

In cele doua biserici de sub pamant, calugarii ortodocsi au slujit si au mentinut vie credinta neamului romanesc in Transilvania in vremea prigoanei. Harul lor face ca locul sa fie cautat de cei care au nevoie de liniste, de pace si de un loc unde rugaciunile sa le fie ascultate.

Pentru cei care aleg sa vina la Asezamantul Sinca Veche pe 19 iunie, Fundatia propune participarea la Sfanta Liturghie, incepand de la ora 10.00, urmata de slujba de pomenire si sfintire a praznicului si la un concert de muzica bizantina sustinut la Bisericile Rupestre de Grupul Evloghia, Grup Psaltic si de Misiune al Patriarhiei Romane.

"Cele doua biserici rupestre sunt un loc special, care iti aduc acea bucurie neasteptata a pacii si linistii interioare. Va invit sa ii comemoram impreuna pe calugarii necunoscuti care slujind aici, au tinut in Transilvania, in vremuri de prigoana candela ortodoxiei aprinsa" - Maria Bagiu, presedinta Fundatiei Ortodox-Culturale "Maica Sfanta-Bucuria Neasteptata"

Evenimentul face parte din proiectul mai amplu de promovare a Asezamantului, „Sinca Veche - centru al turismului cultural, spiritual si istoric" selectat in cadrul Programului Operational Regional si co-finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Despre Asezamantul Sinca Veche

Asezamantul Istoric-Ortodox-Cultural „Bucuria Neasteptata", Sinca Veche, Brasov este un proiect coordonat arhitectural de echipa arhitectului Serban Sturdza, iubitor de traditie si ecologie, interesat de utilizarea materialelor naturale.

Proiectul arhitectural a fost prezentat cu succes in anul 2008, la Bienala de arhitectura de la Venetia.

Zona rupestra, adica pestera cu doua bisericute scobite in gresia din dealul Plesu, a beneficat de cercetarea arheologica realizata in anul 2005 de catre Muzeul de istorie si arheologie Brasov, prin Florea Costea, dr. in istorie si arheologie.

Infiintarea schitului de la Sinca Veche, din zona Bisericilor rupestre, cu hramul „Nasterea Maicii Domnului", a fost aprobata de catre Mitropolia Ardealului in sedinta permanentei Consiliului eparhial din 10 aprilie 2006. Schitul este cunoscut astazi ca Schitul „Sfantul Nectarie", pentru ca paraclisul de aici are o particica din moastele Sfantului Nectarie. Paraclisul „Sfantul Nectarie" a fost sfintit in 19 decembrie 2006 de IPs. dr. Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului.