Presarea sanilor

Detalii

CategoriiStiri educatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2513

Voteaza & Distribuie

Descriere



Fata din Camerun


Fata din Camerun



Presarea sanilor
este o practica traditionala cameruneza care implica masarea sau apasarea sanilor adolescentelor in scopul de a le suprima dezvoltarea. Rationamentul este de a preveni dezvoltarea sanilor pentru ca un piept plat va descuraja o atentie nedorita din partea sexului masculin, violul si sarcina pre-maritala.



Presarea sanilor este un secret bine pastrat intre mama si fiica ei. Adesea, tatal habar nu are de aceasta practica. Fata crede ca ceea ce ii face mama ei este pentru binele ei si pastreaza tacerea. Aceasta tacere perpetueaza practicile si toate consecintele „presarii". Aceasta implica masarea sanilor tinerelor fete pentru a-i face sa dispara, de obicei, folosind o piatra, un ciocan sau o spatula care a fost incalzita in carbuni.



Sustinatorii spun ca fac acest lucru pentru a descuraja abordarea fetelor de catre barbati, pentru a preveni chiar si abordarea barbatilor de catre barbati, pentru a descuraja implicarea in relatii sexuale de la o varsta foarte tanara si pentru a reduce riscul sarcinilor nedorite. Deoarece subiectul sex este tabu, fetele nu stiu cum sa se protejeze de bolile cu transmitere sexuala si sarcina. Tinerii reprezinta mai mult de 5,5 % din populatia infectata cu HIV, si sarcina in randul adolescentelor este o problema ingrijoratoare in continua crestere, sporind astfel presarea sanilor pentru a descuraja activitatea sexuala.



Sustinatorii spun si ca descurajand interesul pentru sexul masculin se asigura ca fetele nu isi vor intrerupe studiile.



Presarea sanilor pare a fi foarte practicata in Camerun si este mai des intalnita in sud, in comunitatea crestina si animista decat in nord, in randul musulmanilor, unde doar 10 % dintre femei sunt afectate.



De asemenea, se mai practica si in Guineea-Bissau, in Africa Centrala si de Vest, inclusiv in Ciad, Togo si Benin.



Aproape 24 % dintre adolescentele din Camerun, adica o fata din patru, sunt supuse la aceasta barbaritate.



Mai mult de jumatate (58 %) dintre cazuri au fost intreprinse de catre mame, insa si alte rude participa, de asemenea.



Presarea sanilor este teribil de dureroasa si incalca integritatea fizica a unei tinere fete. Procedura le expune pe fete la numeroase probleme de sanatate, cum ar fi abcese, mancarimi, scurgeri de lapte, infectii, disimetrie a sanilor, chisturi, infectii in piept, febra severa, leziuni tisulare si chiar disparitia completa a unuia sau a ambilor sani.



Aceasta forma dureroasa de mutilare nu are doar consecinte negative asupra sanatatii, ci de multe ori se dovedeste inutila atunci cand vine vorba de a descuraja activitatea sexuala in adolescenta.