Alergia la acarienii din praful de casă

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriAlergologie
Ultima actualizareMarti 16 august 2022
Vizualizari431

Voteaza & Distribuie

Descriere

Acarienii de praf sunt creaturi minuscule, măsurând aproximativ un sfert de milimetru. Ei se hrănesc cu celulele de piele umană și se dezvoltă în medii cu umiditate crescută. Acarienii se găsesc în perne, pilote, saltele, lenjerii de pat, covoare, mobilier moale și îmbrăcăminte.

Acarienii și alergiile

În cazul persoanelor alergice la acarienii de praf, nu acarienii în sine sunt problema, ci proteinele din excrementele lor sunt cele care cauzează alergia. Fiecare acarian produce aproximativ 20 excremente în fiecare zi, iar excrementele continuă să provoace simptome alergice chiar și după ce acarianul a murit. Alergia la acarieni este foarte frecventă și este asociată cu astm, eczeme și rinită alergică perenă. Cea mai mare expunere la alergenul acarienilor are loc în pat, acolo unde petrecem cel mai mult timp.

Luarea măsurilor de precauție în dormitor prin folosirea huselor de pat antiacarieni, spălarea săptămânală a lenjeriei de pat, poate aduce ameliorări considerabile în diminuarea simptomelor. Pe lângă aceste măsuri, studiile clinice sugerează că trebuie sa recurgeți la mai multe acțiuni, inclusiv la utilizarea substanțelor chimice, numite acaricide, pentru a avea un efect și mai bun. Totuși, este important să reținem că alergenul acarienilor se găsește în toate încăperile casei, pe podea și în mobilierul moale, nu doar în dormitor.

Toate măsurile de reducere a numărului de acarienilor nu vor elimina complet alergenii dar de cele mai multe ori, este suficient pentru a îmbunătăți semnificativ simptomele. Nu există nicio modalitate de a ști dinainte dacă o persoană alergică la acarieni va putea scapă definitiv de simptome, decât încercând si luând toate măsurile necesare.

Controlul alergiei la acarienii de praf

Acasă

Majoritatea eforturilor ar trebui să vizeze zonele din casă în care petreceți cea mai mare parte a timpului și unde răspândirea acarienilor este cea mai mare, adică dormitoarele și zonele de locuit.

  • Utilizați huse de pat antiacarieni pe saltelele, pilote și perne. Achiziționați produse certificate care au fost testate pentru a vă asigura că blochează complet alergenul în perne, pilote și saltea
  • Spălați toată lenjeria de pat în fiecare săptămână la cel puțin 60 de grade Celsius pentru a elimina alergenii. Alergenul acarienilor se dizolvă în apă, astfel încât spălarea la temperaturi mai scăzute va înlătura temporar alergenul, dar acarienii vor supraviețui și vor produce mai mult alergen după un timp.
  • Copiii alergici nu ar trebui să doarmă în patul supraetajat de jos, unde alergenul poate cădea din partea de sus
  • Indepărtați toate covoarele și mochetele din dormitor. Aspirați în mod regulat podelele dure cu un aspirator cu filtru HEPA
  • Acolo unde covoarele nu pot fi îndepărtate, aspirați regulat cu un aspirator cu putere mare de filtrare. Utilizați un aparat de curățat cu abur la temperatură înaltă pentru a ucide eficient acarienii. Există produse care pot fi pulverizate pe covoare. Acestea sunt eficiente, dar trebuie folosite cu grijă în cazul persoanelor asmatice si în zonele în care copiii se joacă pe covor, sau pe jucării moi sau perne.
  • Ștergeți cu o cârpă umedă toate suprafețele, în fiecare săptămână
  • Folosiți perdele ușoare din bumbac lavabile și spălați-le frecvent sau renunțați de tot la ele
  • Reduceți mobilierul moale inutil
  • Aspirați toate suprafețele mobilierului tapițat de cel puțin două ori pe săptămână.
  • Jucăriile de pluș lavabile trebuie spălate la fel de des și la aceeași temperatură ca și lenjeriile de pat. Dacă jucăria nu poate fi spălată la 60 de grade puneți-o într-o pungă de plastic în congelator timp de cel puțin 12 ore o dată pe lună și apoi spălați-o la temperatura recomandată
  • Reduceți umiditatea din casă și aerisiți cât mai des
  • Dacă este necesar, utilizați un dezumidificator pentru a menține umiditatea interioară sub 50% (dar peste 30%)

La locul de muncă


Aerisirea este extrem de importantă. Fie că este vorba despre ferestre, orificii de ventilație sau un sistem de aer condiționat, asigurați-vă că aveți aer curat. Dacă aveți instalată o unitate de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC), asigurați-vă că este întreținută în mod regulat. Dacă ventilația este limitată, utilizați un purificator de aer eficient pentru a ajuta la îndepărtarea și reducerea alergenilor, cum ar fi polenul, resturile de acarieni și sporii de mucegai.

Alte măsuri

  • Asigurați-vă că echipa care face curațenie în birou are metode și echipamente eficiente de curățare, cum ar fi un aspirator cu filtru HEPA, care asigură că polenul și alergenii sunt captați corespunzător
  • Preluați controlul asupra mediului personal al biroului dvs, păstrați-l curat și stergeți praful cu o cârpă umedă de două ori pe săptămână
  • Agățați paltoanele si hainele de stradă departe de birou pentru a preveni eliberarea în aer a prafului și a alergenilor
  • Beți multă apă pe parcursul zilei și asigurați-vă întotdeauna că luați medicamentele preventive prescrise dacă suferiți de astm sau rinită.