3 sfaturi pentru condusul pe timp de ploaie

Detalii

CategoriiAuto/moto
Tagurimasini
Ultima actualizareLuni 15 martie 2021
Vizualizari551

Voteaza & Distribuie

Descriere

Un factor care îngreunează destul de mult circulația rutieră este ploaia. Aceasta poate încurca foarte tare traficul pe străzi și poate duce la apariția accidentelor dacă nu ești prudent. Condusul pe timp de ploaie este periculos, însă pentru a evita producerea unor evenimente neplăcute, trebuie să fii mai atent decât de obicei, atât la trafic cât și la șosea și bălțile care se formează, mai ales pe șoselele din România.

Pentru a defini prudența, mai ales dacă ești un șofer începător, astăzi îți vom prezenta trei sfaturi esențiale care îți vor fi utile atunci când conduci pe timp de ploaie.

Ai grijă la apariția fenomenului de acvaplanare

Fenomenul de acvaplanare apare atunci când apa dintre anvelopă și suprafața carosabilă nu poate fi înlăturată. În acel moment, stratul de apă se acumulează în partea din față a anvelopei până când presiunea apei ajunge să depășească presiunea din anvelope, moment în care anvelopa pierde contactul cu solul. În acea clipă, roțile alunecă, iar virarea, frânarea sau accelerarea nu mai pot fi controlate. Mai mult decât atât, vehiculul poate derapa și se poate răsuci, generând astfel o situație periculoasă. În astfel de situații, cel mai important lucru pe care îl poți face este să îți păstrezi stăpânirea de sine, să iei piciorul de pe accelerație și să încerci să îndrepți volanul spre direcția dorită.

Păstrează parbrizul curat și apelează la ștergătoare ori de câte ori este nevoie

Ploaia reduce în mod considerabil vizibilitatea în timpul mersului. Din acest motiv, pentru a putea observa din timp eventualele obstacole, este recomandat să păstrezi tot timpul parbrizul curat. Astfel, îndepărtează cât mai des orice urmă de noroi, praf și murdărie și verifică ca tot ce ține de consumabilele mașinii să fie în regulă.
Păstrează viteza redusă Siguranța în timpul condusului ține de mai mulți factori. Astfel, atunci când ploua viteza trebuie adaptată acestor condiții meteorologice. Conform Codului Rutier, viteza optimă recomandată pentru șoferii atunci când circulă în condiții meteorologice nefavorabile este de 30 km/ h în oraș și localitate, mai ales dacă carosabilul este format din piatră cubică și 50 de km/ h pentru drumurile din afara orașului sau localității.

Ce să faci în caz de accident?

Chiar dacă există restricții legale și sfaturi practice și utile, unii șoferi se încăpățânează să conducă fără să adapteze mașina la condițiile meteo. Astfel, foarte multe dintre acceidentele care se petrec pe șoselele noastre sunt atunci când condițiile meteorologice nu sunt favorabile.

Așadar, atunci când ești parte vătămată dintr-un accident auto, poți primi o mașină de înlocuire de la Masinainlocuiredauna.ro. Conform Normei 20/2017, articolul 25, partea păgubită dintr-un accident auto are dreptul să primească, fără costuri, o mașină de înlocuire asemănătoare cu cea avariată, pe perioada cât vechiului său se află în service la reparat. Indiferent de numărul de zile, costurile vor fi suportate de asigurarea RCA a celui vinovat de producerea accidentului.

Adaptează întotdeauna viteza mașinii la condițiile meteo și condu prudent întotdeauna.