5 idei de activități distractive pentru copii, în propria curte

Detalii

CategoriiSocial
TaguriJocuri, Loc de joaca pentru copii
Ultima actualizareMiercuri 29 iulie 2020
Vizualizari632

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vremea petrecută cu bucurie și bunădispoziție reprezintă un câștig inestimabil, mai cu seamă în vremurile moderne, când ni se pare că timpul ni se scurge printre degete. Sunt cu atât mai fericiți părinții care își organizează viața astfel încât să poată deveni partenerii de joacă ai propriilor copii.

Dacă se întâmplă aveți curte în care să vă desfășurați, sunteți deja de invidiat: puteți să faceți grădinărit, să pictați pietre, să faceți, împreună, suporturi de ghivece din obiecte pe care le reciclați cu această ocazie, să construiți alei și să le împodobiți etc. Desigur, este necesar ca toate activitățile să fie adaptate abilităților și capacităților de înțelegere ale copilului, în funcție de vârsta pe care o are. Iată câteva tipuri de activități.

1. Găsește comoara!
Este un demers care pune copiii la treabă, urmare a strădaniilor creative ale adulților, care trebuie să le pregătească, în prealabil, trasee de urmărit și surprize interesante de descoperit. Puteți lucra în echipe – cei mici află indicațiile de la cei mari, care le citesc pe obiectele prezente pe traseu. Astfel, cultivați atât spiritul de echipă, cât și competitivitatea.

2. Cursa caraghioasă
Alergarea este prima activitate energică a copiilor și devine mai palpitantă dacă aceștia întâlnesc obiecte pe care trebuie să le depășească prin metode variate: sărind ca vrabia, ca broasca, țopăind într-un picior sau lungind pasul precum ștrengarul. Indiferent de vârstă, cursa caraghioasă dezvoltă atât umorul părinților, cât și al copiilor.

3. Arcașii Măriei noastre
Denumirea cu rezonanță istorică face referire la jocul de tras la țintă. Puteți folosi arcuri în formă clasică, precum și cele amuzante: baza fixă poate fi coada de lemn a unei mături, iar cea flexibilă – cordonul unui halat vechi. În forma aceasta, jocul se adresează mai degrabă copiilor mari, care cunosc deja cum funcționează arcul, spre deosebire de cei mici. Oricare ar fi alegerea, distracția va fi în toi, mai cu seamă dacă există printre participanți o Maria – privilegiata glumelor, prin prisma numelui.

4. Lunecuș, lunecuș, lunecuș
Una dintre cele mai căutate activități de către copii, indiferent de locul de desfășurare – interior sau exterior – este cea care le permite să alunece cu viteză. Pentru a veni în întâmpinarea lor, poți achiziționa tobogane pentru copii de pus chiar la tine în curte. Supraveghează-i, însă, atent, măcar la început, ca să-i ajuți la nevoie și să-i sfătuiești să se aștepte reciproc, astfel încât să nu creeze incidente de la atâta „foc continuu”.

5. Sărituri la înălțime
Jocul este simplu, plăcut la orice vârstă și se practică folosind trambulina, în parcurile special amenajate. Poți să cumperi un astfel de suport și să-l instalezi în propria curte sau grădină, cu mențiunea că toate instrucțiunile – atât de montare, cât și de utilizare – trebuie să fie riguros respectate. Doar așa, eviți pericolul de accidentare!!

6. Cercetașii aerului
Este vorba despre exerciții pe tiroliană, ce implică avantajul înălțimii la care este situat nivelul de alunecare. Acesta permite copilului să învețe să își coordoneze din ce în ce mai bine mișcările, astfel încât să poată traversa distanța, în mod eficient. Dacă sunt diferențe mari de vârstă între copii, nu organiza jocul ca pe o întrecere, ci ca pe un antrenament al „cercetașilor aerieni”. Așa se vor juca toți copiii și eviți frustrarea și întristarea celor mai mici, situați, de obicei, în umbra performanțelor celor mai mari decât ei.

7. Leapșa împiedicată
„Nu mă prinzi, nu mă prinzi, babă-n sac și fără dinți!” – este strigătul de tachinare din leapșa modern complicată spre a-i spori farmecul. În cadrul acestui joc, atât „fugarul” cât și „baba” sunt prinși până la brâu și legați cu sfoară, ca să nu trișeze și să se elibereze în timpul urmăririi. Date fiind complexitatea și dificultatea, recomandă jocul copiilor care își coordonează foarte bine mișcările, precum și adulților care vor să exerseze cât de grațios pot să alerge țopăind și să se împiedice... hohotind.

Timpul petrecut creativ alături de copii reprezintă una dintre cele mai sănătoase modalități prin care părinții se conectează la cei care îi urmăresc ca pe niște modele de viață. Țineți minte să vă implicați în lumea celor mici, să le deveniți parteneri și să le ascultați opiniile.

Indiferent care va fi activitatea aleasă pentru joaca în curte, dacă sunteți dedicați complet momentului, aceasta va fi un succes garantat. Iar dacă aveți posibilitatea de a le practica pe toate cele enumerate mai sus, deja putem spune că dețineți un miniparc de distracții și tare ne-am bucura să-l vizităm!

Sursa foto: unsplash.com/photos/I0BJoY9oUCU