5 sfaturi ca să schimbi aspectul mobilei vechi

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurimobila, restaurari
Ultima actualizareMarti 8 noiembrie 2022
Vizualizari318

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dacă te-ai plictisit de mobila veche din locuință sau dacă trecerea timpului și-a pus amprenta asupra aspectului său, ar fi o idee bună să o recondiționezi, în loc să o schimbi cu alta nouă. În acest mod, cheltui mai puțini bani și pe deasupra te alegi cu niște piese de mobilier unicat, cu o notă vintage mai mult sau mai puțin pronunțată. Noi îți arătăm câteva soluții prin care poți schimba aspectul mobilei vechi, simplu, ieftin și cu rezultate excelente.

Schimbă sau adaugă accesorii

Cea mai simplă metodă de e a oferi o față nouă mobilei constă în înlocuirea accesoriilor vechi și uzate, sau adăugarea unora noi. Spre exemplu, aspectul unui dulap sau al unui șifonier poate fi întinerit cu ajutorul unor butoni de mobilă aurii, montați pe uși sau pe sertare. Aceștia au atât rol practic, servind ca mânere pentru deschiderea ușilor și sertarelor, cât și un rol estetic ce nu poate fi trecut cu vederea. De asemenea, poți să apelezi la diferite ornamente pentru mobilă precum și la oglinzi montate pe exteriorul sau interiorul ușilor de la șifoniere și dulapuri.

Redă strălucirea lemnului

Uneori este suficient ca mobila să fie bine lustruită pentru a arăta ca nouă, deși au trecut ani buni de când ai cumpărat-o. Cu timpul, lacul sau alte soluții aplicate pe suprafața lemnului își pierd strălucirea, iar aceasta este unul dintre motivele care fac ca mobila să capete un aspect îmbătrânit. Pentru a-i reda aspectul inițial, trebuie să o ștergi bine de praf, apoi să cureți suprafețele cu o soluție de apă și amoniac. Proporția este de 80% apă și 20% amoniac, iar un astfel de tratament are darul de a închide sau a deschide nuanța lemnului, aducând-o cât mai aproape de cea naturală. Există și numeroase tipuri de detergent pentru mobilă, iar dacă vrei ca aceasta să fie și mai strălucitoare, poți folosi uleiul de lămâie. Mobila se curăță cu detergent special, după care lemnul se lustruiește bine cu ulei de lămâie, care îndepărtează petele și accentuează luciul.

Fă zgârieturile să dispară

Dacă aspectul mobilei s-a deteriorat din cauza zgârieturilor superficiale, dar totuși vizibile și deranjante, poți elimina acest inconvenient cu ajutorul unui tratament similar polish-ului aplicat pe mașini. În cazul pieselor de mobilier deschise la culoare, problema se rezolvă simplu cu ajutorul unui miez de nucă. Se freacă de mai multe ori micile zgârieturi, iar uleiurile conținute de miezul de nucă vor acoperi zgârieturile. Ulterior, excesul de poate fi eliminat de pe mobilă cu o cârpă de bumbac. De asemenea, același efect îl poți obține cu ajutorul unui amestec din ulei de măsline și oțet. Pentru zgârieturile de pe mobila închisă la culoare, cele mai bune rezultate le oferă zațul de cafea sau ceaiul negru.

Aplică un nou strat de lac sau vopsea

Zgârieturile mai profunde nu pot fi reparate în acest mod, însă în această situație poți șlefui mobila pentru a aplica apoi un nou strat de lac sau vopsea. De această dată, procedura se aplică piesei de mobilier în întregime pentru, a nu exista diferențe între elementele prelucrate și celelalte. Șlefuirea presupune astuparea eventualelor găuri și crăpături, urmată de îndepărtarea stratului vechi de lac sau vopsea, până la obținerea unei suprafețe perfect netede. Apoi ai libertatea de a păstra vechea nuanță a lacului ori vopselei, sau de a încerca una diferită.

Folosește huse de protecție

Aspectul fotoliilor, canapelelor și al scaunelor poate fi ușor schimbat cu ajutorul unor huse, care au și rol de protecție însă pun accent și pe latura estetică. Poți alege dintr-o multitudine de modele de huse, simple sau cu imprimeuri și în nuanțe din cele mai diverse.

Toate aceste metode te vor ajuta să dai o față nouă mobilei și totodată să creezi o atmosferă mai caldă și mai primitoare în întreaga locuință.

Sursa foto: Unsplash.com