5 sfaturi de cariera pentru tinerii absolventi

Detalii

CategoriiEconomie, Educatie
Tagurijob, Locuri de munca
Ultima actualizareVineri 10 iulie 2020
Vizualizari698

Voteaza & Distribuie

Descriere

Absolvirea facultatii vine cu o serie de provocari. Una dintre ele este gasirea primului job. Cel mai probabil nu mai vrei sa depinzi de banii parintilor si vrei sa te angajezi. Tine cont ca este foarte important cum pui bazele carierei tale. Alegerile pe care le faci acum vor avea consecinte in viitor. Pastreaza tot timpul in minte jobul mult dorit, acela unde te-ai duce de placere zi de zi.

Daca te simti usor dezorientat sau poate neincrezator din cauza lipsei de experienta, in acest articol iti oferim 5 sfaturi utile de cariera.

1. Alege un internship
Ai terminat facultatea, ai avut parte de foarte multa teorie, insa pana acum nu ti-ai pus abilitatile in practica. Cu un internship ai ocazia sa inveti de la profesionisti, sa lucrezi in domeniul tau si, in plus, poti fi si platit. Sunt foarte multe companii care ofera internship-uri remunerate. Totodata, exista avantajul ca nu ti se cere experienta, vei merge acolo sa inveti.

Gasesti joburi internship pe bestjobs.eu. Ca proaspat absolvent, internshipul reprezinta un start ideal pentru cariera ta. Castigi experienta, intelegi mult mai bine industria in care vrei sa activezi si de asemenea vei castiga incredere in fortele proprii, ceea ce este un lucru cat se poate de important. De asemenea, internship-ul poate fi o ocazie sa intri intr-o multinationala, daca aceasta reprezinta o dorinta a ta.

2. Construiește-ți un plan de cariera
Un plan de cariera te ajuta sa ai claritate in drumul profesional pe care tocmai incepi sa-l parcurgi de aici inainte. Ca proaspat absolvent este important sa stii domeniul in care vrei sa lucrezi, pozitia pe care vrei s-o ocupi peste 5 sau 10 ani.

Daca esti pasionat de web design, vei cauta un job de junior in acest domeniu. De asemenea, cursurile pe care le vei face, vor fi cu scopul sa-ti construiesti o cariera solida in aceasta nisa. Cu alte cuvinte, nu-ti lasa cariera la intamplare! Controleaza-ti parcursul profesional, astfel ca la un moment dat vei ocupa pozitia mult dorita din acea multinationala pe care ai vizat-o inca de cand erai student.

3. Alcatuieste-ti un CV de nota 10
CV-ul este cartea ta de vizita in fata viitorului angajator. Este important sa aloci timp suficient pentru a-l scrie. Structura acestuia trebuie sa fie clara, definita pe sectiuni. Tine cont ca un CV de succes este acela care se citeste usor. Foarte important, scrie obiectivul profesional, mai ales ca la experienta profesionala nu vei avea multe de spus.

Alege o poza recenta cu tine, dar nu din timpul liber, la terasa sau la plaja. Trebuie sa fie o fotografie profesionista. Mare atentie si la adresa de e-mail, nu o trece pe cea din copilarie care suna haios. Ea trebuie sa fie serioasa, precum nume.prenume@.

La final aloca-ti timp pentru a verifica continutul CV-ului. In felul acesta te asiguri ca nu s-au strecurat greseli de ortografie.

4. Pregateste-te pentru fiecare interviu
Daca ai fost selectat sa te intalnesti fata in fata cu posibilul angajator, atunci este important sa stii cum te pregatesti pentru un interviu. Realizeaza cat mai amanuntit o cercetare despre companie. Apoi gandeste-te la cateva intrebari inteligente pe care sa le adresezi persoanei de HR la finalul interviului. Uneori poti fi chiar invitat sa faci acest lucru. Nu este in avantajul tau sa raspunzi ca nu ai nicio intrebare.

Recomandarea este sa pregatesti si raspunsuri la intrebarile uzuale ale unui interviu, practicand in fata oglinzii, pentru a avea mai multa incredere in tine. Nu in ultimul rand, tine minte sa pastrezi contact vizual cu interlocutorul pe parcursul interviului si sa te pozitionezi ca un partener de discutie, fara a te subevalua.

5. Fii realist in privinta salariului
Primul job poate sa nu aiba o oferta salariala tocmai atractiva. Este bine sa analizezi sansele de crestere profesionala pe care ti le ofera firma si sa fie jobul unde inveti ceea ce prezinta interes pentru tine. Alege satisfactia personala in detrimentul banilor.

De asemenea, nu ii spune angajatului despre nevoile tale banesti. Probabil ca te-ai mutat de la camin in chirie, insa angajatorul este interesat de cat valorezi tu. Cat ai de plata la facturile cu utilitatile, nu este ceea ce vrea sa stie.

Incepe-ti cariera increzator in fortele tale. Mult succes!

Sursa foto: unsplash.com/photos/0K7GgiA8lVE