7 produse care ajută la expectorație

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareMarti 24 ianuarie 2023
Vizualizari282

Voteaza & Distribuie

Descriere

Tusea este un mecanism natural de apărare al organismului, care apare în afecțiunile respiratorii de natură inflamatorie, dar nu se limitează la acestea. Tusea productivă, cunoscută și sub denumirea de tuse plină, determină mobilizarea mucusului din căile respiratorii, proces denumit expectorație. Uneori, însă, mobilizarea acestor secreții se face cu dificultate - caz în care este important să facilitezi expectorația. În acest articol poți afla mai multe despre câteva produse care contribuie la expectorație.

1. Umidificatorul
Rolul umidificatorului este să mențină o umiditate adecvată în spațiul în care locuiești sau în care lucrezi. Este un lucru foarte important mai ales pe timp de noapte, când căile respiratorii au, oricum, tendința de a se usca, iar un aer uscat în încăpere nu face decât să agraveze situația. Un gât uscat este predispus la iritații și inflamație, ceea ce nu facilitează procesul de vindecare. În plus, menținerea unei umidități adecvate este de natură să ușureze procesul de expectorație și mobilizarea secrețiilor din căile respiratorii profunde [1].

2. Mierea de albine
Mierea naturală de albine este unul dintre cele eficiente produse pentru expectorație. Conform unui studiu publicat în 2021, mierea este mai eficientă în tratarea infecțiilor tractului respirator superior și a tusei decât multe dintre medicamentele alopate. Totuși, ca în cazul oricăror produse naturiste, mai multe studii pe această temă sunt binevenite. Un lucru important de reținut este că mierea este contraindicată în cazul copiilor cu vârsta mai mică de un an din cauza pericolului de a declanșa botulism [2].

3. Extractul de geraniu
Unele studii au arătat că extractul de geraniu contribuie eficient la tratarea tusei, a răcelii și a bronșitei. Geraniul poate fi folosit sub formă de ulei esențial adăugat într-un difuzor de arome, cu mențiunea că poate declanșa reacții alergice [3].

4. Ceaiul de ghimbir
Ghimbirul este o sursă importantă de antiinflamatoare și antioxidanți, iar câteva cești de ceai de ghimbir în perioada unei răceli contribuie la o hidratare adecvată și la ameliorarea tusei. În plus, efectul său antiinflamator îl face ideal pentru gâtul iritat [1].

5. Ceaiul de cimbru și cuișoare
Studiile care au avut ca obiect efectele ceaiului de cimbru și al cuișoarelor au demonstrat că ambele au proprietați antimicrobiene importante. În plus, ele pot fi folosite și sub formă de uleiuri esențiale sau de tincturi, dacă de dorește o formulă mai concentrată. Este important să consulți medicul în legătură cu aceste remedii, deoarece substanțele active pe care le conțin pot interacționa cu anumite medicamente [3].

6. Irigatorul nazal
Irigatorul nazal reprezintă o metodă ideală de a efectua spălături nazale, ale căror beneficii se extind, conform studiilor, dincolo de desfundarea nasului. Lavajul nazal este util în ameliorarea tusei atât la adulți cât și la copii, fiind indicat și în cazul unui gât iritat. Recomandarea cercetătorilor este ca, pentru efectuarea lavajului nazal, să se folosească apă filtrată în locul apei simple de la robinet, deoarece aceasta poate conține bacterii dăunătoare [2].

7. Siropul de ridiche neagră
Siropul de ridiche neagră este un remediu natural tradițional extrem de eficient în combaterea tusei și favorizarea expectorației. El poate fi preparat și în casă, prin scobirea unei ridichi și umplerea scobiturii cu puțin zahăr, doar că durează ceva timp până la obținerea lichidului terapeutic, prin urmare atunci când ai nevoie de el imediat, poți achiziționa o variantă naturală disponibilă în farmacii [2].

Tusea productivă este un mecanism de apărare al organismului care elimină, astfel, excesul de mucus, celule inflamatorii și microbi care constituie flegma. Expectorația trebuie încurajată prin mijloace simple, blânde, cât mai naturale, aflate la îndemâna oricui. Și întotdeauna este bine ca o infecție respiratorie să fie supravegheată de către medic, iar remediile utilizate să îi fie aduse la cunoștință acestuia.


Bibliografie:
  1. “10 Wet Cough Natural Remedies for Adults and Children.” Healthline, 10 Oct. 2022, healthline.com/health/home-remedies-for-wet-cough#treating-children, accesat la 23.01.2023;
  2. “12 Natural Cough Remedies.” medicalnewstoday.com,“Is Your Cold Causing a Wet or Dry Cough?” Verywell Health, verywellhealth.com/productive-cough-770574, accesat la 23.01.2023.

Sursa foto: shutterstock_600964931.jpg