Ai auzit de programul "A Doua Șansă"? Iată ce beneficii aduce acesta pentru tinerii șomeri și fără studii

Detalii

CategoriiSocial
Tagurieducatie, scoala
Ultima actualizareMiercuri 12 ianuarie 2022
Vizualizari594

Voteaza & Distribuie

Descriere

Tinerii NEETs din Dâmbovița au oportunitatea de a se înscrie în programul “A doua șansă” din cadrul proiectului “Viitorul începe azi” ID 135129. Acest proiect a fost demarat de Institutul Pentru Politici Sociale, în colaborare cu Inspectoratul Județean Dâmbovița. Scopul său este de a reduce rata de șomaj din județul Dâmbovița și de a preveni abandonul școlar, care înregistrează cifre îngrijorătoare.

Grupul țintă al proiectului îl reprezintă tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, care nu și-au finalizat studiile primare obligatorii și nu ocupă un loc de muncă în prezent. Strategiile ce urmează a fi implementate în cadrul proiectului au ca scop reînmatricularea acestor tineri în unitățile școlare din județul Dâmbovița. Astfel, aceștia vor beneficia de numeroase avantaje, cum ar fi obținerea unei diplome de studiu, a unei calificări profesionale și a unui loc de muncă stabil.

Ce este programul “A doua șansă”?

Abandonul școlar este o realitate tristă în multe județe din România, lucru care duce la un viitor incert pentru mulți tineri. Din cauză că aceștia au părăsit timpuriu sistemul de educație, ei nu au o calificare profesională de bază și nici o diplomă de absolvire care să îi ajute să se angajeze mai ușor.

Fenomenul abandonului școlar este o problemă serioasă, motiv pentru care ea se află inclusiv în atenția Uniunii Europene, încă din 2010, când a fost înscrisă în agenda de lucru pentru perioada următoare. Așa se face că Uniunea Europeană, prin Fondul Social European, oferă finanțare pentru proiecte de tipul "Viitorul începe azi".

“A doua șansă”, care face parte din proiectul "Viitorul începe azi", este un program de formare educațională și profesională, prin care tinerii pot relua studiile primare și/sau gimnaziale întrerupte prematur, din motive sociale. Programul îmbină pregătirea educațională cu pregătirea pentru obținerea unei calificări profesionale, iar obiectivul principal este de a introduce cât mai mulți tineri NEETs pe piața muncii.

Prin parteneriatul dintre Institutul Pentru Politici Sociale și Inspectoratul Județean Dâmbovița, se urmărește identificarea tinerilor cu studii nefinalizate și fără loc de muncă, ajutorarea, consilierea și motivarea acestora pentru a se înscrie în proiect. Pe parcursul proiectului, tinerii vor primi îndrumarea necesară în alegerea unei cariere și chiar vor fi susținuți pentru inițierea unei afaceri, dacă dovedesc interes și calități antreprenoriale.

Proiectul vizează adolescenții și adulții care au depășit vârsta maximă pentru reînscrierea în învățământul primar sau gimnazial. Aceștia pot participa la proiect dacă nu au fost înscriși în nicio altă formă de învățământ sau dacă au parcurs doar o parte din clasele ciclului primar sau gimnazial.

În cadrul proiectului "Viitorul începe azi", participanții vor beneficia de:

  • Servicii educaționale de calitate, asigurate de dascăli și consilieri specializați;
  • Dobândirea și îmbunătățirea competențelor educaționale și profesionale;
  • Consiliere și orientare în carieră;
  • Îndrumare și susținere pentru a dobândi calificările necesare ocupării unui loc de muncă;
  • Cursuri de alfabetizare;
  • Creșterea nivelului de trai.

Beneficiile programului “A doua șansă”


Tinerii fără loc de muncă reprezintă o îngrijorare majoră la nivel național. Aceștia determină o creștere alarmantă a ratei de șomaj și a riscului de abandon școlar, ceea ce afectează în cele din urmă economia țării.
Pentru soluționarea cât mai eficientă a acestor probleme, tinerii vizați sunt încurajați să seînscrie în programe de formare educațională care să îi motiveze să își termine studiile, să obțină o calificare profesională și să se angajeze pe un post stabil.

Printre beneficiile programului “A doua șansă” se află găsirea unui loc de muncă pentru participanți. Alte beneficii aduse de acest program sunt:

  • Finalizarea studiilor primare și gimnaziale;
  • Obținerea unei diplome de studiu;
  • Dobândirea unei calificări profesionale într-un anumit domeniu;
  • Dezvoltarea unor abilități noi;
  • Posibilitatea întreprinderii unei afaceri personale;
  • Obținerea unui loc de muncă stabil;
  • Reintegrarea în mediul social;
  • Îmbunătățirea nivelului de trai.

Proiectul “Viitorul începe azi” ID 135129 vine cu soluții concrete pentru tinerii fără loc de muncă din județul Dâmbovița. Cei cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani sunt așteptați să se înscrie în programul “A doua șansă” pentru a relua studiile școlare obligatorii și pentru a obține o calificare profesională care să le asigure un viitor mai bun.

Pe tot parcursul școlarizării, acești tineri vor primi consiliere și formare educațională de la personal specializat, lucru care le va facilita accesul pe piața muncii și îi va ajuta să se reintegreze în societate. Cu certitudine, beneficiile programului “A doua șansă” sunt menite să le aducă participanților numeroase oportunități, precum și șansa concretă la o viață mai bună.

Pentru mai multe detalii se poate accesa pagina https://politicisociale.ro/viitorul-incepe-azi/ sau se poate apela numărul 0756 075 222.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman POCU/736/6/1/Creșterea numărului de tineri NEETs șomeri cu vârsta între 16 - 29 ani”.